Besegra komplexiteten och säkra IT-miljön - industritorget.se
MÅNDAG 10 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Besegra komplexiteten och säkra IT-miljön

Komplexa IT-miljöer ökar risken för säkerhetsproblem dramatiskt. Lösningen på problemet är att använda en plattform som gör det möjligt att hantera de olika delarna på ett enhetligt sätt, skriver Pierre Blom, försäljningschef för Norden på Ivanti.
Komplexitet är roten till allt ont och det gäller definitivt för problem med IT-säkerhet. Komplexa IT-miljöer blir svåra att säkra av flera anledningar. Här är några:
För det första omfattar komplexa IT-miljöer ofta många olika produkter och tjänster. Det är jobbigare att hantera många komponenter än få. Det gäller inte minst när det kommer till att säkra dem. Det blir helt enkelt för mycket att göra för att det ska hinnas med.

För det andra är det svårt att integrera produkter och tjänster från flera olika leverantörer, vilket leder till säkerhetshål i skarvarna mellan dem. Med många olika komponenter i en IT-miljö eskalerar behovet av integration och med det följer en ökad risk för säkerhetsproblem.

För det tredje leder komplexiteten i sig till att det blir svårare för leverantörerna att skapa säkra produkter. Grundproblemet är det samma som för användarna: det blir för mycket att hålla reda på för att säkerhet ska hinnas med på ett bra sätt.

Ett tydligt bevis på det här finns i en undersökning gjord av Ivanti som omfattar fler än 1 600 IT-proffs och som publicerades i maj 2020. Av undersökningen framgår det att förbättrad IT-säkerhet och bättre hantering av uppdateringar (patchar) är det största området som IT-avdelningarna ägnar kraft åt. Det berättade en andel på 62 procent av deltagarna i undersökningen.

Vad handlar det om rent konkret? Ett exempel gäller integration mellan olika system. Ett vanligt scenario är att data måste föras över mellan system, till exempel mellan ekonomisystemet och ett system för produktplanering, med hjälp av speciallösningar. Det innebär att data exponeras för intrång och stöld när de överförs. Om lösningen inte är säkrad får man räkna med dataläckage.

Ett annat exempel är komplexa floror av klientenheter, som bärbara datorer och smartmobiler, i IT-miljöer där det saknas centrala administrationsverktyg. Det blir en övermäktig uppgift att säkra klientenheterna. Om det inte finns en lätthanterlig central lösning för att fjärrradera data på förlorade klientenheter så kommer det inte att göras, med följden att data kan stjälas.

Lösningen på det här stora problemet är enkel att beskriva, men svår och jobbig att genomföra: bygg en IT-miljö som är mindre komplex tack vare enhetlig hantering av bättre samordnade delar och mer automatisering, eller välj tjänsteleverantörer som gör det. Det ger bättre IT-säkerhet.

En annan lösning är att renodla IT-miljön hårt, genom att välja ett fåtal produkter och tjänster från ett fåtal leverantörer. Det är inte så troligt att ett företag klarar av att göra det och det är inte heller önskvärt. Att låsa sig till ett fåtal leverantörer innebär ett stort antal problem. Man är låst om kvaliteten på lösningarna sjunker eller om priserna går upp. Om en konkurrent springer i från vad gäller funktionalitet missar man de möjligheter som det ger. Det innebär minskad flexibilitet, eller för att uttrycka det konkret sämre affärer.

Heterogena IT-miljöer är normen i dag och det finns ingenting som talar för att de kommer att bli mer renodlade. Utmaningen är att hantera komplexiteten på ett rationellt sätt. Det görs bäst med en teknisk plattform som gör det möjligt att hantera de olika delarna i IT-miljön på ett enhetligt sätt och att samordna dem. En nyckelfaktor för att lyckas med det är en hög grad av automatisering. Det är ledstjärnorna för vårt arbete på Ivanti.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-13
Dynatrace förbättrar transparens över Kubernetes-miljöer med hjälp av AI
2020-07-10
ABB lanserar Collaborative Operations för metallindustrinNy garantifond för företag som är auktoriserade enligt ”Trygg plåt”Nu slår vi hål på gamla myter och bygger mer i träOm el var en bristvara: Var tredje svensk skulle prioritera mobilen Dubbelt så snabbt, tre gånger säkrare att lägga takEngcon redovisar positivt resultat 2019Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från Kaltenbach
Annonser