SÖNDAG 17 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Besegra komplexiteten och säkra IT-miljön

Komplexa IT-miljöer ökar risken för säkerhetsproblem dramatiskt. Lösningen på problemet är att använda en plattform som gör det möjligt att hantera de olika delarna på ett enhetligt sätt, skriver Pierre Blom, försäljningschef för Norden på Ivanti.
Komplexitet är roten till allt ont och det gäller definitivt för problem med IT-säkerhet. Komplexa IT-miljöer blir svåra att säkra av flera anledningar. Här är några:
För det första omfattar komplexa IT-miljöer ofta många olika produkter och tjänster. Det är jobbigare att hantera många komponenter än få. Det gäller inte minst när det kommer till att säkra dem. Det blir helt enkelt för mycket att göra för att det ska hinnas med.

För det andra är det svårt att integrera produkter och tjänster från flera olika leverantörer, vilket leder till säkerhetshål i skarvarna mellan dem. Med många olika komponenter i en IT-miljö eskalerar behovet av integration och med det följer en ökad risk för säkerhetsproblem.

För det tredje leder komplexiteten i sig till att det blir svårare för leverantörerna att skapa säkra produkter. Grundproblemet är det samma som för användarna: det blir för mycket att hålla reda på för att säkerhet ska hinnas med på ett bra sätt.

Ett tydligt bevis på det här finns i en undersökning gjord av Ivanti som omfattar fler än 1 600 IT-proffs och som publicerades i maj 2020. Av undersökningen framgår det att förbättrad IT-säkerhet och bättre hantering av uppdateringar (patchar) är det största området som IT-avdelningarna ägnar kraft åt. Det berättade en andel på 62 procent av deltagarna i undersökningen.

Vad handlar det om rent konkret? Ett exempel gäller integration mellan olika system. Ett vanligt scenario är att data måste föras över mellan system, till exempel mellan ekonomisystemet och ett system för produktplanering, med hjälp av speciallösningar. Det innebär att data exponeras för intrång och stöld när de överförs. Om lösningen inte är säkrad får man räkna med dataläckage.

Ett annat exempel är komplexa floror av klientenheter, som bärbara datorer och smartmobiler, i IT-miljöer där det saknas centrala administrationsverktyg. Det blir en övermäktig uppgift att säkra klientenheterna. Om det inte finns en lätthanterlig central lösning för att fjärrradera data på förlorade klientenheter så kommer det inte att göras, med följden att data kan stjälas.

Lösningen på det här stora problemet är enkel att beskriva, men svår och jobbig att genomföra: bygg en IT-miljö som är mindre komplex tack vare enhetlig hantering av bättre samordnade delar och mer automatisering, eller välj tjänsteleverantörer som gör det. Det ger bättre IT-säkerhet.

En annan lösning är att renodla IT-miljön hårt, genom att välja ett fåtal produkter och tjänster från ett fåtal leverantörer. Det är inte så troligt att ett företag klarar av att göra det och det är inte heller önskvärt. Att låsa sig till ett fåtal leverantörer innebär ett stort antal problem. Man är låst om kvaliteten på lösningarna sjunker eller om priserna går upp. Om en konkurrent springer i från vad gäller funktionalitet missar man de möjligheter som det ger. Det innebär minskad flexibilitet, eller för att uttrycka det konkret sämre affärer.

Heterogena IT-miljöer är normen i dag och det finns ingenting som talar för att de kommer att bli mer renodlade. Utmaningen är att hantera komplexiteten på ett rationellt sätt. Det görs bäst med en teknisk plattform som gör det möjligt att hantera de olika delarna i IT-miljön på ett enhetligt sätt och att samordna dem. En nyckelfaktor för att lyckas med det är en hög grad av automatisering. Det är ledstjärnorna för vårt arbete på Ivanti.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-12-17
Industrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
2020-12-15
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
2020-12-14
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
2020-12-11
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
2020-12-10
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
2020-12-09
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenterSvenska stålhallar har ett positivt inflytande på toppfotbollens framgångarMätteknik för vakuum – i ny tappningYstaMaskiner presenterar en ny sandspridare modell SP 3000 som komplement till YSTA´s övriga åtta modeller. Företaget fortsätter sin tillväxtresa inom Smart Buildings Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenterNCC testar lignin för en grönare asfaltTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformBättre arbetsmiljö året runt med tillräcklig belysningAirbnb introducerar Airbnb.orgEuropas detaljhandel planerar för tillväxt mitt under covid-krisen
2020-12-08
ST-Koneistus Oy 50 years
Annonser