MÅNDAG 01 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat lim

Dana Lim har tillsammans med flera ledande aktörer gått igång med arbetet att utveckla framtidens grönare, biobaserade lim.
Inspirationen kommer från blåmusslor, och listan över ingredienser kan exempelvis inkludera både räkskal och alger – så att limmet blir helt fritt från ohälsosamma lösningsmedel.

Hur kan det vara så att fukt och vatten kan få skor och andra skinnprodukter att lösas upp, medan blåmusslor i saltvatten kan fästa sig till sten och berg utan att ens påverkas av vågorna?

Det här ska Dana Lim vara med och undersöka, och i sin tur omvandla, till en helt ny teknologi i ett projekt som stöttas av den danska Miljøstyrelsen. Utöver Dana Lim står de danska aktörerna Angulus Sko, Søren Lund Møbler A/S, Aarhus Universitet och Teknologisk Institut bakom projektet.

Tillsammans ska de utveckla ett effektivt biobaserat lim till skinnindustrin, helt utan lösningsmedel.

I framkant med grönare krav

Specialist inom materialkemi, Simon Frølich (PhD) från det danska Teknologisk Institut, leder projektet. Han berättar: - Lösningsmedel är mycket skadligt för hälsan, och därför är de oönskade i både arbetsmiljön och miljön som stort. Genom att fasa ut dem skapar vi därför en bättre arbetsmiljö för de som tillverkar och använder lösningsmedelsbaserade lim. Samtidigt kommer tillverkare och leverantörer att ligga i framkant av den lagstiftning som hela tiden skärps till.

Han kompletteras av Erik Andersen, teknologichef hos Dana Lim, som gläds över utsikterna till en ny typ av lim med grönare profil. Han säger: - Hållbarhet står högt på agendan, även bland tillverkare som använder lim i sina produkter. Därför kommer ett nytt biobaserat lim att bidra till en grönare omställning, både för våra kunder och oss. Dessutom är limmet lika effektivt som existerande lösningsmedelsbaserade lim.

Lim från blåmusslor till kirurgiska sår

Forskare från bland annat Aarhus Universitet, som tidigare har studerat blåmusslor, har kartlagt vilken typ av kemiska ”handtag” musslorna använder för att fästa på våta ytor. Denna kunskap har lett till utvecklingen av en ny limteknik, som till exempel är avsedd för att stänga kirurgiska sår.

Musslans effektiva lim består av små elastiska trådar, och i slutet av dessa finns ett så kallat MFP-protein (musselfotprotein) som gör att trådarna kan kroka sig fast. Henrik Birkedal från Aarhus Universitet säger:

- En intressant egenskap som blåmusslornas lim har är, förutom att det kan härda under vatten, att det är självreparerande. Det är egenskaper som är möjliga att imitera, och därför går det att skapa ett lim med helt unika funktioner.

Inga musslor betalar med sina liv

Det nya limmet är syntetiskt tillverkat. Med andra ord kommer blåmusslor inte att användas i limmet. I gengäld måste den kemiska råvaran vara biobaserad, men specialisterna har ännu inte bestämt vilken biomassa som ska ingå i limmet. Men i projektet genomförs experiment med bland annat alger och räkskal.

För mer information, kontakta:
Torsten Hjelm | Country Manager, Dana Lim Sverige |
T +46 705 265 771 | E-mail: toh@danalim.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-17
Rikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021
Annonser