Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete för att påskynda den cirkulära bioekonomin inom plasttillverkning - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete för att påskynda den cirkulära bioekonomin inom plasttillverkning

Innan slutet av 2019 kommer Borealis för att producera förnybar polypropen med Nestes förnybara propan.
Borealis, en ledande leverantör av polyolefinlösningar, och Neste, världens främsta leverantör av hållbar och förnybar diesel, förnybart flygbränsle och expert på att leverera drop-in förnybara kemikalier, inleder ett strategiskt samarbete för produktion av förnybar polypropen (PP). Samarbetet innebär att Borealis kan börja använda Nestes 100 % förnybara propan, som produceras med Nestes egen NEXBTL™-teknik, som förnybart råmaterial vid anläggningarna i Kallo och Beringen i Belgien med start i slutet av 2019.

Som en industriell föregångare inom hållbarhet erbjuder Neste biobaserade alternativ till konventionella fossilbaserade råmaterial för användning i produktionen av polymerer och kemikalier. Neste har en årlig produktionskapacitet på 3 miljoner ton förnybara produkter. Tack vare den patentskyddade NEXBTL-teknologi är det möjligt att utnyttja så gott som alla biobaserade oljor och fetter som råmaterial, även avfalls- och restoljor av lägre kvalitet, för att producera olika förstklassiga, förnybara produkter. Borealis kommer att använda Nestes förnybara propan, som produceras i Rotterdam, i sina anläggningar i Belgien för att skapa ett komplett sortiment av applikationer baserade på förnybart PP.

Detta är första gången som Borealis använder biobaserat råmaterial för att delvis ersätta fossilt råmaterial vid kommersiell produktion av PP. Det är också första gången överhuvudtaget som förnybar propandehydrering tillämpas i industriell skala. Den högkvalitativa produkten har samma utmärkta egenskaper som konventionell PP och är fullt återvinningsbar.

Borealis unika propandehydrering (PDH) och PP-anläggning i Kallo gör det möjligt för företaget att börja erbjuda biobaserad propen, och som följd av det biobaserad PP där det biobaserade innehållet kan verifieras fysiskt och mätas.

Borealis kommer också att fortsätta att tillämpa massafördelningsprincipen i produktionen i Kallo och Beringen, vilket innebär ett stort steg framåt för att tillhandahålla både förnybar propen och förnybar polypropen till kunderna. Processen kommer att certifieras enligt ISCC Plus (International Sustainability and Carbon Certification), som tar hänsyn till hela värdekedjan och därmed säkerställer att det förnybara råmaterialet som används är certifierat förnybart, hållbart producerat och spårbart till källan.

”Att använda förnybara råmaterial som i huvudsak är framställda av avfall och restprodukter är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial”, förklarar Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions. ”I och med samarbetet med Neste kan vi erbjuda våra kunder och partner en ny portfölj av förnybara PP-lösningar som i sin tur hjälper dem till ett mer klimatvänligt erbjudande. I enlighet med våra EverMinds™-principer är vi en föregångare i uppbyggnaden av en cirkulär ekonomi för plast.

Borealis bidrar inte bara till att skydda miljön utan också bygga en framtidsanpassad affärsverksamhet.”

”Polymerer och kemiska industrier kommer att spela en betydande roll i kampen mot klimatförändringen. Därför är det mycket tillfredsställande att se hur den industriella omställningen mot mer hållbara och klimatvänliga råmaterialalternativ nu kommer igång. Vi är angelägna om att hjälpa föregångare som Borealis att börja ersätta fossilbaserade råmaterial med förnybara. Detta nya steg är ett meningsfullt bidrag för att skapa en friskare planet för våra barn”, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

”I enlighet med företagets tidigare åtagande att expandera sitt erbjudande av återvunnen plast är det fantastiskt att se hur Borealis fortsätter att ställa om kärnverksamheten bort från konsumtion av fossila resurser genom att producera plast baserad på förnybara råmaterial”, säger Sander Defruyt, chef för Ellen MacArthur Foundations initiativ New Plastics Economy. Det är en ambition som stämmer väl överens med visionen om en cirkulär ekonomi för plast, som Borealis antog när det anslöt sig till The New Plastics Economy Global Commitment. I en cirkulär ekonomi blir plast aldrig avfall, och plasttillverkningen förändras från en modell som är beroende av utvinning av ändliga resurser till en som baseras på cirkulation av material. Genom att skala upp produktionen av plast baserad på förnybara råmaterial stödjer Borealis och Neste aktivt omställningen mot en cirkulär ekonomi för plast.

Neste Corporation
Susanna Sieppi
Tillförordnad vice kommunikationschef

Ytterligare information:

Neste:
Nestes mediatelefon +358 50 458 5076 eller skicka e-post till media(at)neste.com vardagar 8.30–16.00 (EET).

Borealis:
Virginia Mesicek, Senior Manager a.i., External Communications, virginia.mesicek@borealisgroup.com, Tel.: +43 1 22 400 772 (Wien, Österrike)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Lyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
Annonser