TISDAG 12 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete för att påskynda den cirkulära bioekonomin inom plasttillverkning

Innan slutet av 2019 kommer Borealis för att producera förnybar polypropen med Nestes förnybara propan.
Borealis, en ledande leverantör av polyolefinlösningar, och Neste, världens främsta leverantör av hållbar och förnybar diesel, förnybart flygbränsle och expert på att leverera drop-in förnybara kemikalier, inleder ett strategiskt samarbete för produktion av förnybar polypropen (PP). Samarbetet innebär att Borealis kan börja använda Nestes 100 % förnybara propan, som produceras med Nestes egen NEXBTL™-teknik, som förnybart råmaterial vid anläggningarna i Kallo och Beringen i Belgien med start i slutet av 2019.

Som en industriell föregångare inom hållbarhet erbjuder Neste biobaserade alternativ till konventionella fossilbaserade råmaterial för användning i produktionen av polymerer och kemikalier. Neste har en årlig produktionskapacitet på 3 miljoner ton förnybara produkter. Tack vare den patentskyddade NEXBTL-teknologi är det möjligt att utnyttja så gott som alla biobaserade oljor och fetter som råmaterial, även avfalls- och restoljor av lägre kvalitet, för att producera olika förstklassiga, förnybara produkter. Borealis kommer att använda Nestes förnybara propan, som produceras i Rotterdam, i sina anläggningar i Belgien för att skapa ett komplett sortiment av applikationer baserade på förnybart PP.

Detta är första gången som Borealis använder biobaserat råmaterial för att delvis ersätta fossilt råmaterial vid kommersiell produktion av PP. Det är också första gången överhuvudtaget som förnybar propandehydrering tillämpas i industriell skala. Den högkvalitativa produkten har samma utmärkta egenskaper som konventionell PP och är fullt återvinningsbar.

Borealis unika propandehydrering (PDH) och PP-anläggning i Kallo gör det möjligt för företaget att börja erbjuda biobaserad propen, och som följd av det biobaserad PP där det biobaserade innehållet kan verifieras fysiskt och mätas.

Borealis kommer också att fortsätta att tillämpa massafördelningsprincipen i produktionen i Kallo och Beringen, vilket innebär ett stort steg framåt för att tillhandahålla både förnybar propen och förnybar polypropen till kunderna. Processen kommer att certifieras enligt ISCC Plus (International Sustainability and Carbon Certification), som tar hänsyn till hela värdekedjan och därmed säkerställer att det förnybara råmaterialet som används är certifierat förnybart, hållbart producerat och spårbart till källan.

”Att använda förnybara råmaterial som i huvudsak är framställda av avfall och restprodukter är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial”, förklarar Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions. ”I och med samarbetet med Neste kan vi erbjuda våra kunder och partner en ny portfölj av förnybara PP-lösningar som i sin tur hjälper dem till ett mer klimatvänligt erbjudande. I enlighet med våra EverMinds™-principer är vi en föregångare i uppbyggnaden av en cirkulär ekonomi för plast.

Borealis bidrar inte bara till att skydda miljön utan också bygga en framtidsanpassad affärsverksamhet.”

”Polymerer och kemiska industrier kommer att spela en betydande roll i kampen mot klimatförändringen. Därför är det mycket tillfredsställande att se hur den industriella omställningen mot mer hållbara och klimatvänliga råmaterialalternativ nu kommer igång. Vi är angelägna om att hjälpa föregångare som Borealis att börja ersätta fossilbaserade råmaterial med förnybara. Detta nya steg är ett meningsfullt bidrag för att skapa en friskare planet för våra barn”, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

”I enlighet med företagets tidigare åtagande att expandera sitt erbjudande av återvunnen plast är det fantastiskt att se hur Borealis fortsätter att ställa om kärnverksamheten bort från konsumtion av fossila resurser genom att producera plast baserad på förnybara råmaterial”, säger Sander Defruyt, chef för Ellen MacArthur Foundations initiativ New Plastics Economy. Det är en ambition som stämmer väl överens med visionen om en cirkulär ekonomi för plast, som Borealis antog när det anslöt sig till The New Plastics Economy Global Commitment. I en cirkulär ekonomi blir plast aldrig avfall, och plasttillverkningen förändras från en modell som är beroende av utvinning av ändliga resurser till en som baseras på cirkulation av material. Genom att skala upp produktionen av plast baserad på förnybara råmaterial stödjer Borealis och Neste aktivt omställningen mot en cirkulär ekonomi för plast.

Neste Corporation
Susanna Sieppi
Tillförordnad vice kommunikationschef

Ytterligare information:

Neste:
Nestes mediatelefon +358 50 458 5076 eller skicka e-post till media(at)neste.com vardagar 8.30–16.00 (EET).

Borealis:
Virginia Mesicek, Senior Manager a.i., External Communications, virginia.mesicek@borealisgroup.com, Tel.: +43 1 22 400 772 (Wien, Österrike)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-06
VR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
2019-11-05
Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationerGuidelines för bearbetning ska få fler att använda additiv tillverkningKort lösning som vinner i längdenHubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikBahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklarNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt UppsalaföretagAirmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
2019-11-04
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrinQuality Innovation Award 2019Företag söker studenter för problemlösningFörsta elbilen i Circle K:s hyrbilssortimentMILWAUKEE® MX FUEL™Världens första SIL/Pld2 radarsystem från InxpectMakita lanserar multitoolblad med STARLOCK-fäste​Ny koncernchef i Hydroscand Group
2019-11-01
Mångsidigt alternativ för djupare spår YstaMaskiner har åter större diagonalplogar i vårt sortiment. Shape Corp. utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019Polygon Sverige AB förvärvar Saneringsfirman Hedberg AB i BorlängeMilwaukee Tool utökar utbudet av M12 fuel™ spärrskaftÖver 5.000 besökare samlas för att starta och driva företag!Happy at Work utvalda i flera kategorier till Europas största tech-konferensGreen Cargo etablerar ramverk för grön finansierinAPI uppgraderar bränslesparkrav för att klara ny motordesign, problem och politiska utmaningarPrefabricering – En enklare, smartare och säkrare vardag för hela byggbranschenVärldens säkraste dosa för korttidsmätning av radon fyller 20 årSchneider Electric och NetApp presenterar unik infrastruktur för hybrida IT-molnmiljöer
2019-10-31
Lennart Ekdal och Simone Giertz på Elmia Subcontractor med Gnosjö AutomatsvarvningWM Press pressar på och investerar i ytterligare en snabb kantpress. Tre nya säljare hos Iscar SverigeDePalma Workwear i samarbete med Polartec®Sizes utser Niklas Andersson till VDArbesko genomför förändringar i produktionenSlangExpress växer i StockholmAndreas lär algoritmerna göra jobbetHyundai accelererar utvecklingen av vätgas­teknologi genom investering i svenska Impact CoatingsPeab bygger ut SCAs pappersbruk i Obbola”Yes” för Jess Schakt AB om KomatsulastarenAMV ökar kapaciteten med ytterligare en fiberlaserRoofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019DBT växlar upp och stärker teamet
2019-10-30
Världsledande i dubbel bemärkelse!Koos kompass för kreativitet och detaljer visar vägenEurobattery Minerals går med i European Battery AllianceHållbara startups belönas med 100 000 kronorStarkt konjunkturläge för ingenjörstäta företagInterroll och Logstore levererar helautomatiserat reparationscenter för mobiltelefonerHMB gör fastighetsaffär och bygger nytt i Falun
Annonser