SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Borret som blivit en legend – 20 år med A002

När ett nytt borr introducerades vid sekelskiftet var det nog inte många som insåg vilket intryck det skulle göra på metallindustrin.
Nu 20 år senare har Dormers A002 blivit ett av de mest ikoniska borrarna på marknaden, med miljontals sålda världen över varje år, men än viktigare, det har hjälpt snabbstålet att vara det självklara valet för verkstäder runt hela världen.

När A002 introducerades hade det vanliga HSS-borret knappast förändrats under ett århundrade och många ansåg att det inte kunde utvecklas så mycket längre. Hårdmetallens framgångar förstärkte dessa tvivel om snabbstålets framtid.

Men produktutvecklarna hos Dormer Pramet, som då hette Dormer Tools, kände att det fanns utrymme för förbättringar av det välkända DIN338 RN-borret, ett av de mest populära vid den tiden.

Företaget hade släppt A001 några år tidigare. Det ånganlöpta HSS-borret hade korsspets och gulanlöpta styrkanter som särskilde det från andra borrar. Det hade en blank ring på skaftet där dimensionen var lätt avläst, även när borret satt inspänt i chucken.

A002 har samma geometri som sin föregångare, men innebar ändå ett tydligt steg framåt.

Det har en TiN-belagd spets som ger minskad friktion och ökar slitstyrkan betydligt jämfört med tidigare. Därigenom kan skärhastigheten ökas utan att äventyra livslängden. Den självcentrerande spetsen förbättrar positionering och hålkvalitet, samtidigt som den skär effektivare och därigenom kräver mindre axialkraft.

De här egenskaperna gör att A002 kan borra upp till 4xD djupa hål i stål, rostfritt stål, gjutjärn, plaster och de flesta andra materials, vilket gör det till en världshit genom dess flexibilitet och enkla användande. Borrets popularitet har medfört att det sålt i tiotals miljoner i mer än 50 länder.

Dormer Pramets uppfinning, som används i allt från sladdlösa borrmaskiner till femaxliga flerop:ar, har förändrat folks syn på HSS-borr och har hjälpt till att bibehålla snabbstålsverktygens popularitet på marknaden, trots den ökade konkurrensen från hårdmetallverktygen.

Olof Wixe, verkställande direktör vid Dormer Pramet i Norden, säger: “Det är rättvist att säga att A002 har spelat en betydande roll i att bibehålla snabbstålsborret som ett naturligt val för många människor."

“Det har växt till att bli ett av de mest populära produkter vi någonsin har lanserat, vilket gjort det till en legend hos våra kollegor, återförsäljare och slutkunder. 20-årsjubiléet verkar vara en ideal möjlighet att fira A002 och vad det åstadkommit."

"Genom att vidga spåren och införa korsspetsen blev A002 en produkt som ändrade förutsättningarna för borroperationer. Dess design innebar ett lättskärande borr med utmärkt spånevakuering, vilket gjorde det mångsidigt och lätt att använda. Det sparar tid och har en pålitlig funktion.

“När man pratar med kunder som strävar efter att använda billigast möjliga borr påpekar vi att det kan bli en dyrbar lösning i det långa loppet. När de inser att ett billigare alternativ kan vara mindre produktivt och riskabelt att använda inser de att A002 är det perfekta alternativet. Har kunden väl provat A002 använder han oftast inte något annat borr igen.”

Grattis till de 20-årsjubiléet, A002!

Om du vill vet mer om hur A002 kan underlätta dina användning kan du kontakta din närmaste Dormer Pramet-återförsäljare, eller gå in på www.dormerpramet.com

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dormer Pramet
Box 618
301 16 Halmstad
Tel: +46 (0)35 16 52 00
www.dormerpramet.com

Kontakt:
Steve Hutton
Brand Communication Manager
Steve.hutton@dormerpramet.com
+44 (0) 7912 981013
Kontaktinformation
Postadress
Box 618
30116 Halmstad
Besöksadress
Linje­gatan 9
SE-30250 Halmstad
Region
Halmstad
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-8210
Grundat: Ej angivet
Anställda: 35
Dormer Pramet erbjuder ett komplett produktprogram av högpresterande roterande verktyg, samt vändskärsverktyg för gängning, svarvning, fräsning och borrning. Verktygen lämpar sig perfekt för såväl allmänna- som svårbearbetade material. Dormer Pramet introducerar regelbundet moderna och produktiva verktyg, för att säkerställa att kunderna har tillgång till den senaste verktygsgenerationen. Förutom högkvalitativa verktyg erbjuder Dormer Pramet också teknisk expertis och support för bästa möjliga resultat. Våra produkter finns tillgängliga via ett brett återförsäljarnät i Norden.

Kontakter

Roger Larsson
070 672 87 00
Suzanne Jalkesen
Marketing Coordinator
+4670 286 21 17

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Dormer Pramet presenterar nyheten pinnfräs S561

Dormer Pramet presenterar nyheten pinnfräs S561
Oscar är ny teknisk säljare på Dormer Pramet
Wixes View, episod 2 - 2021. Nya produkter hos Dormer Pramet
Nytt år med Dormer Pramet. Wixes View, episod 1 2021
A Christmas greeting from Dormer Pramet Nordic
Dormer Pramet och TOOLS i långvarigt samarbete
Wixes View - Oktober 2020. Varför är Dormer Pramets kundsupport så bra?
Wixes View - september 2020
BIG på utbildning hos Dormer Pramet
Wixes View - Dormer Pramet önskar trevlig sommar
Wixes View 5 - Dormer Pramets verktyg kan användas till mycket
Wixes View - Mars 2020
Dormer Pramet presenterar nya verktyg
Mille på Dormer Pramet hjälper gärna till i ditt val av verktyg
Ahlsell på utbildning hos Dormer Pramet
Fullt ös på Dormer Pramet - Wixes View episod 2
TOOLS på utbildning hos Dormer Pramet
Möt Dormer Pramets kundsupport
Dormer Pramet summerar 2019
Poran valinta ei ole aina mitenkään yksinkertaista.
Vår tekniske selger, Jarle Erlingsen, forteller mere om Dormer sett
Wixes View Januari 2020
Dormer Pramets Julhälsning 2019
Video om vårt senaste produktsläpp
Dormer Pramets Julhälsning 2018
TOOLS på besök i januari 2019, Dormer Pramet
Dormer Pramet Mattias tipsar, del 1
Ahlsell på besök i februari 2019, Dormer Pramet
Dormer Pramet Mattias tipsar, del 2
BIG på besök i februari 2019, Dormer Pramet
Wixes View februari 2019, Dormer Pramet
Wixes View mars 2019, Dormer Pramet
Nya medarbetare till Dormer Pramet
Pekka Laukkanen, Suomen myyntipäällikkö, Dormer Pramet
Dormer Pramet tekniker Dag-Runar Syversen informerer
René Larsen, Dormer Pramet, informerer
Dormer Pramet Mattias tipsar, del 3
Wixes View april 2019, Dormer Pramet
Kimmo, Myyntiteknikko Dormer Pramet
Dormer Pramet tekniske selger Jarle forteller mere om Pramet
Dormer Pramet samarbetar med Kattegattgymnasiet i Halmstad
Dormer Pramet anordnade event med HUST, juni 2019 (Högskolan i Halmstad)
Wixes View juni 2019, Dormer Pramet
Wixes View augusti 2019, Dormer Pramet
Wixes View maj 2019, Dormer Pramet

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-15
Investeringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
2021-10-14
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
2021-10-13
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsprodukt