MÅNDAG 24 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Caterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur

Cat D5 är den andra modellen i Caterpillars nya bandschaktarserie efter Cat D6.
Maskinen bygger på modern teknologi, ersätter välkända Cat D6N och har en plusmeny med tekniska funktioner. I samband med lanseringen renodlar även Caterpillar modellbenämningarna. Alla storleksklasser får en egen beteckning och bokstavsändelser som N, K, eller T tas bort.

Nya Cat D5 har konstruerats för att ge optimal styrka och är fulladdad med funktionalitet för att varje entreprenör ska få ut det mesta av sin bandschaktare. Samtidigt som maskinen är stark och kraftfull och kan flytta stora mängder material på kortaste tid klarar den även av de schaktningsarbeten som kräver precision och noggrannhet.

Cat D5 har fått bättre prestanda jämfört med D6N. Maskinvikten är högre, hästkrafterna är fler och styregenskaperna bättre. Motorn är en Cat C7.1 dieselmotor som uppfyller kraven för EU Steg V. Effekten är 127 kW och maskinvikten ligger mellan 17 180 kilo och 19 170 kilo beroende på utförande. Bandschaktaren har fått flera tekniklösningar som underlättar för förarna att få mer gjort på mindre tid.

Bandschaktarens nya drivlina är utrustad med en automatiserad transmission vilket ger en steglös acceleration, maximal styrka och klassledande körupplevelse. Den nya helautomatiska 3-växlade växellådan ger snabbare cykeltider, optimal kraft och ökad bränsleeffektivitet.

Den helt ombyggda hytten har blivit större och ger en bättre förarmiljö. Komforten har ökat tack vare en ny förarstol med fler inställningsmöjligheter. Likaså har kontroller och reglage förbättrats. Hytten har utrustats med en ny 10-tums pekskärm i färg som ger tillgång till funktioner och inställningar. Maskinens backkamera som ger HD-kvalitet visas också via pekskärmen.

Sikten har också förbättrats genom att hytten fått större glasytor och att motorhuvens vinkel har blivit brantare. Hyttens totala glasyta har ökat med 15 procent och huvens sluttande vinkel förbättrar sikten framåt över schaktbladet med upp till 30 procent.

Cat D5 levereras med fler och vassare teknologiska lösningar än någonsin och de flesta kommer att vara standard för de bandschaktare som säljs på den svenska marknaden.
De här funktionerna är standard i Sverige:
• Attachment Ready Option. Förenklar eftermontering av maskinstyrningssystem från Trimble.
• Cat GRADE with Slope Assist. Förenklar positioneringen av schaktbladet utan extra hårdvara eller GPS.
• Cat Slope Indicate. Skärmen visar överskådligt maskinens arbete i sluttningar som referens.
• Blade Load Monitor. Visar i realtid hur mycket last som schaktbladet hanterar för att föraren enkelt ska kunna anpassa schaktningskapaciteten.
• Traction control. Antislirsystem som begränsar kraften och hjälper föraren att hantera schaktmassorna och ger kontinuerlig framdrift.
• Stable Blade. Andra generationens system som hjälper föraren att skapa jämnare ytor.
• Operator ID with Security. Ger en högre säkerhetsnivå och innebär att föraren även måste använda en kod för att starta maskinen.
• Hill Descent control. Hjälper att bibehålla rätt hastighet och kontroll i nedförsbackar.
• Hill Hold. Lägger automatiskt i bromsen för att bibehålla positionen i exempelvis en sluttning.
• Decel Brake Pedal. Ger en mjuk inbromsning till dess att maskinen står helt stilla.
• Steering Radius Control. Kombinerar styrnings- och inbromsningsfunktioner för att automatiskt växla ned och ge snävare svängradier.

Till detta kommer även att maskinerna utrustade för Product Link och VisionLink. Cat D5 går även att få som LGP (Low Ground Pressure) för lägre marktryck och olika typer av lyftarmar för schaktbladet, till exempel VPAT (Variable Pitch Angle Tilt).

Förutom det som ingår i svenska standardutförandet finns fler tillval.

Till exempel går det att få Cat Grade med 3D integrerat från fabrik. Maskinen har en avancerad IMU för bättre positonering. GPS-mottagaren är monterad i hytten för att minska stöldrisken, antennerna är mindre och integrerade i hyttens tak. Användargränssnittet i 10-tumsskärmen liknar en smartphone och det är möjligt att ladda ned egna appar som stödjer Android.

AutoCarry är integrerat i Cat Grade med 3D och ger automatisk höjdjustering av schaktbladet för att behålla önskad last samt innebär en minskad risk att slira med banden.

Första leveranserna av Cat D5 sker i Sverige under första kvartalet 2020.


Helt ny nomenklatur

Under de närmaste åren kommer Caterpillars bandschaktarprogram att byta namn och få en enklare namnstruktur. Alla bokstavsändelser som N, K,eller T tas bort.

Det blir en modell per storleksklass och de enhetliga beteckningarna sträcker sig från den minsta bandschaktaren till den största, från D1 till D11.

Uppdateringen från D6N till D5 är den första förändringen.

Så här kommer de nya modellbenämningarna att bli:

• D3K och D3K2 blir D1
• D4K och D4K2 blir D2
• D5K och D5K2 blir D3
• D6K och D6K2 blir D4
• D6N och D5R2 blir D5
• D6T och D6R2 blir D6
• D7E och D7R blir D7
• D8T och D8R blir D8
• D9T och D9R blir D9
• D10T2 blir D10
• D11T blir D11

För mer information, kontakta:
Kristian Johansson, produktchef: 070-640 83 40

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
Ny katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från Oilquick
Annonser