TISDAG 15 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Certifierad ballåsning till Western Balvagnar

Under våren 2020 drog vi på Etebra igång ett projekt ihop med Western Fabrications att få vår hydrauliska ballåsning till balvagnarna testad och certifierad.
I september kom beskedet att det var färdigt, och vår lösning är nu vad vi vet den enda certifierade ballåsningen i sitt slag i Sverige. Vi är väldigt stolta över att kunna presentera resultatet av ett halvårs idogt arbete med att komma fram till denna punkt.

Den har under en längre tid diskuterats vad som gäller för ballåsningar, hur det egentligen måste se ut och fungera. Vi på Etebra tyckte då att det låg i tiden att faktiskt gå till botten med detta. Vi tog hjälp av MariTerm, ett svenskt konsultbolag som specialiserat sig på rådgiving inom transportsektorn, och då främst godstransport. Det de i huvudsak tittar på i sina uppdrag är transportsäkehet för att undvika personskador.

De tester som MariTerm utför är för att se över lastsäkring under transport, och det görs praktiska prov för att fastställa styrkan i lastsäkringen. MariTerm deltar även vid regelutveckling och är med vid framtagning
av internationella standarder för transportsäkerhet.

I vanliga fall är det tester gällande spännband, kättingar och liknande fästanordningar, och då testas olika arrangemang på enstaka, specifika laster. Testet på Safe Lock ballåsningen var alltså lite speciell, då det istället handlade om att testa hela konstruktionen, och Safe Lock-funktionen. Syftet var att kunna garantera att balarna hålls på plats under transport, och därmed slå fast att det inte finns fara för personskada.

Sven Sökjer-Petersen på MariTerm var med vid februari-testet. Han kände spontant att engagemanget från Western Fabrications var stort, och att de hade ett stort kunnande gällande sina konstruktioner. De hade ställt upp en speciell rigg för att kunna luta hela balvagnen, för att se hur spännbanden på ballåsningen stod emot de enorma krafter som de tunga balarna utsätter dem för.

Balvagnen är utrustad med två stycken spännband på varje sida, som fälls upp och ner med hjälp av hydrauliska armar fästa i fram- respektive bakände på vagnen. Spännbanden är gjorda för att tåla upp till max 15 tons påfrestning med staplade balar. Vid lastningsläge fälls armarna upp, vid låsning av balarna fälls armarna ner och fälls mot mitten av vagnen för att på sätt säkra lasten. Med den hydrauliska ballåsningen Safe-Lock kan man säkra både en eller två rader på andra lagret.

Vid körning av mindre fyrkantsbalar finns möjlighet att utrusta med tre spännband, så att alla balrader blir säkrade.

Ett första test genomfördes i februari 2020, och ett andra test i maj 2020. Efter rekommendationer från testföretaget MariTerm som närvarade vid testet i februari, så ändrades spännbanden från att ha ett lager till att ha två lager för att minska elasticiteten. Detta för att reducera risken att balarna eventuellt trycker för hårt på spännbanden. Max utskjut över vagnens kant vid tipptest sattes till 300 mm. Efter det andra testet i maj, med dubbla lager på spännbanden, så uppfylls detta kriterie.

För mer information, kontakta:
Ulf Persson
+46 76 317 38 52
VD, Etebra Maskin & Vagn AB
Kontaktinformation
Postadress
Larssons Väg 11
56191 Huskvarna
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556617-0626
Grundat: 2001
Anställda: 4
Välkommen till Etebra Maskin & Vagn AB!

Vår affärsidé är att marknadsföra ett komplett program av kärror och vagnar till lantbruk, entreprenörer och kommuner. Våra egna vagnar av märket MOVA tillverkas i Sverige.

Etebra började sin verksamhet på hösten 1999. Kontakt hade tagits med Richard Western LTD i England och vid ett möte i Köpenhamn i september samma år skrevs kontraktet som gav Etebra ensamrätten att importera Richard Westernvagnar till Sverige.

Etebra är idag ett försäljnings- och utvecklingsbolag för vagnar med en högsta hastighet av 40 km/tim. Vi verkar i stort sett bara på den svenska marknaden och våra kunder finns inom lantbruk, entreprenad, kommuner och industrier. Vi jobbar hårt för att bli en av de största och kunnigaste aktörerna i vår bransch.

Vi har idag kanske marknadens bredaste produktprogram av vagnar och kan erbjuda vagnar i storlekar från 5 ton upp till 28 ton. Vi jobbar mycket aktivt med att utveckla såväl nya som gamla produkter. Vårt fokus är att ständigt utveckla och förbättra våra produkter samt vår servicenivå beträffande reservdelar till alla våra produkter.

Välkommen att kontakta oss!

Senaste annonser från Etebra Maskin & Vagn AB

Se alla företagets 1 annonser »

Kontakter

Ulf Persson
Försäljning, VD
036-336 69 93
076-317 38 52
Emma Claesson
Administration/marknadsföring
036-336 69 95
072-666 89 66
Magnus Mörtsell
Försäljning, logistik
036-336 69 91
073-434 96 06
Rickard Abelsson
Reservdelar, service & garantier
036-336 69 92
070-825 64 85

Filmer

Western Skruvvagn 25GR - för stora skördar

Western Skruvvagn 25GR - för stora skördar
MOVA Djurvagn DTV - fördelar för dig som kund
MOVA Djurvagn DTV
Western Dumpervagn DLH
Western Tippvagn 14T, guidning
Western Balvagn med certifierad ballåsning Safe Lock

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-07
ifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrinI Trollhättan är assisten störst av alltGör en SWAPP® till mer hållbara förpackningar! Pernilla har fått en ny kollega
2021-06-02
PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner - utrustade med CEJN’s ultraFLOWEcoStruxure Micro Data Centers med IP- och NEMA-klassning är tillgängliga i EuropaNya resecentrum i Sundsvall får markvärme från LKMaterialbristen lamslår svensk industriFramtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellenFörvärv av kroatiska Spacva gör Bjelin till Europas största tillverkare av ekfanérNya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjderSå gör nätverksjätten Cisco sin molnresaEY:s Andreas Bliersbach med på prestigefylld listaDachser satsar på större lastutrymme
2021-06-01
Vi byter namn!Anmäl dig till vårt webbinariumBusch Vacuum Solutions nominerade till priset Rudolf Diesel Nya investeringar i TYRI:s eget EMC-laboratorium Entreprenör lanserar innovativ diskhandske med hjälp av crowdfunding Geomatikk-gruppen förvärvar finska tech-bolaget Keypro OyIgår invigdes nytt landmärke på LandvetterXL-BYGG lanserar XL-PadeltourAhlstrom-Munksjö lanserar FiltEV®
2021-05-31
Schneider Electric lanserar Easy Rack-serien i Europa Vibrationsdämpare förlänger livslängden för tunga applikationer inom bl. a sten- och gruvindustrinHem med solceller på taken från BoKlok säljstartas i Linköping!Altech breddar sortimentet av diffusionstäta anslutningsslangarNytt nätverk skall stärka europeisk edtechMakita lanserar nytt 18V multiverktygLeverans av Komatsu WA500-8 Stone Handler till Bilfrakt Bothnia AB.Hydroscand ser ett ökat intresse för att förebygga slangbrott
2021-05-28
Välkommen till vårt andra webbinarium om stållinorTraktorer för 200 miljoner kronor – försäljningen på Klaravik fortsätter att ökaEtt nytt flaggskepp bland svarvsorter bildar en ny generationNy Pneumatisk slipmaskin för smalbandNy version av ePI – uppdaterad och förbättrad design!Marknadens bredaste kedje- och kabelsortiment för robotapplikationerFlexibla produkter med hjälp av Prodtimes produktkonfiguratorStora Enso avyttrar bruk i tyska SachsenVägen till framgång byggs med en Komatsu väghyvelNy försäljningschef på LAPP Miltronic AB
Annonser