FREDAG 30 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

CGS lanserar tre nya AVD-släckare

CGS utvidgar sitt sortiment med tre nya AVD-brandsläckare för släckning av bränder i litiumjonbatterier.
Nu finns fem olika typer, från 0,5 liter till 25 liter.
– Vi ser en allt större variation på batterier och fler typer av produkter som använder litiumjonbatterier, därför behövs olika storlekar på AVD-släckarna, säger Melker Lang, produktchef på GPBM Nordic.

AVD-brandsläckarna för att släcka bränder i litiumjonbatterier lanserades i Sverige 2017. Från börjande introducerades två olika typer av släckare, en på 0,5 liter och en på 6 liter.

Den mindre släckaren på 0,5 liter är i första hand anpassad till konsumentmarknaden och kontor, för att släcka mindre batteribränder. Släckaren på 6 liter har främst riktat sig till den professionella marknaden, till de som hanterar litiumjonbatterier och har en risk i sin dagliga verksamhet, exempelvis de som laddar elcyklar eller verktyg.

– Sedan har vi hela returkedjan, den som hanterar insamling av litiumjonbatterier, där volymerna växer stadigt, säger Melker Lang, produktchef på GPBM Nordic.

Nu släpps ytterligare tre nya modeller: 2-liter, 9-liter och 25 liter.

– Litiumjonbatterier blir allt vanligare och används i allt fler produkter, de nya släckarna är anpassade för olika applikationer.

Största aggregaten 25 - 50 liter
AVD-släckaren på 2 liter hanterar bränder i mindre batterier på 60-250 Wh, som exempelvis hemelektronik, drönare och verktygsbatterier. Den större på 6 liter klarar större batterier på 250-500 Wh som till exempel hoverboards och elskotrar. Släckaren på 9 liter är anpassad för batterier på 500-750 Wh, i det segmentet elcyklar och segways.

– De största aggregaten på 25 - 50 liter är dimensionerade för större installationer på över 750 Wh, här finns bland annat batteripack som blir allt vanligare, exempelvis för att lagra solenergi som produceras under dagtid, men som behövs senare på kvällen.

Den stora variationen av både batterier och applikationer kräver att det finns olika storlekar av AVD-släckare. Samtidigt betonar Melker Lang att allt inte går att släcka, det finns fortfarande problem.
– Elbilar är ett exempel där det fortfarande inte finns någon bra lösning, svårigheten är att få in släckmedlet till de enskilda cellerna. Här håller vi fortfarande på att hitta lösningar.

Förhindrar propagering
AVD-brandsläckare baseras på släckmedlet AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion), där mineralet vermikulit, är den verksamma beståndsdelen. Vermikulit har tidigare använts som isolationsmaterial i skorstenar och som flamskyddande beläggning på tyger och textilier.

– AVD fungerar som ett isolerande skydd och är det enda medlet som stoppar värmeöverföring från cell till cell. På så sätt kan AVD förhindra propagering mellan intakta celler och de celler som hamnat i termisk rusning i en batteripack. Det finns inget annat släckmedel som klarar detta.

En annan fördel är att AVD är helt miljövänligt, utan tensider, och blir kvar på ytan. Andra släckmedel som exempelvis skum innehåller giftiga ämnen som rinner ner i marken när de används. Tensider i släckmedel tvättar ner gifter ifrån branden vilka till slut hamnar i våra vattenmagasin och brunnar vilket i sin tur gör vårt dricksvatten otjänligt.

– Även vatten kan förorena genom att spola ner giftiga ämnen från det som brinner, ner i marken. Detta förorenade vatten kallas släckvatten. AVD är helt unikt i denna viktiga miljöaspekt.

För mer information:
– Melker Lang, produktchef GPBM Nordic, 073-365 60 29, melker.lang@gpbmnordic.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling