SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cirkulära material och flöden i fokus

Vad är den optimala återvinningstekniken?
IVL deltar i veckan på Circular Materials Conference i Skellefteå, en konferens med fokus på cirkulära material, återvinning och hållbarhet. Huvudtemat i år är nordiska lösningar för global förändring och frågan som lyfts är hur gemensamma erfarenheter och innovationer kan bidra till en övergång mot en cirkulär ekonomi.

– Cirkulär ekonomi och ett cirkulärt flöde av material kräver ett övergripande systemtänk och där har forskningen en viktig roll att spela – både att bidra med teknikutveckling och med nya affärsmodeller. För oss på IVL är det här strategiskt viktiga frågor som genomsyrar hela vår verksamhet och vi har flera aktuella projekt som vi berättar om på konferensen, säger John Munthe, forskningschef på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Metaller, elavfall, batterier, plast och byggnadsmaterial är några av de områden som lyfts fram. En av talarna som deltar från IVL är Alexandra Wu som berättar om projektet Eliminate som har fokus på återvinning av litiumjonbatterier. I projektet undersöker IVL tillsammans med Chalmers, Stellenbosch universitet i Sydafrika, Karadeniz tekniska universitet i Turkiet och återvinningsföretaget Exitcom Recycling, vilken återvinningsteknik som är bäst ur miljö- och marknadsperspektiv.

– Användningen av litiumjonbatterier ökar snabbt och inom några år kommer det att finnas en mängd uttjänta batterier på marknaden. Då gäller det att det finns en väl fungerade återvinning på plats så att vi kan ta vara på alla värdefulla metaller som ingår i dessa batterier. Efterfrågan på metaller som kobolt, nickel, litium kommer att öka enormt och det är viktigt att vi säkrar resursförsörjningen inom Europa, säger Alexandra Wu.

Vad som är den optimala återvinningstekniken, med hög återvinningsgrad av alla metaller och sett till både miljöpåverkan och resursåtgång, kan skilja sig åt mellan olika länder och deras olika förutsättningar, och det är bland annat det som projektet undersöker.

Ett annat ämne som IVL tar upp på konferensen är återbruk av bygg- och rivningsmaterial där Carina Loh Lindholm berättar om återbruksarenan CCBuild som koordineras av IVL.

– Vi ser att det finns en outnyttjad potential i att cirkulera mer material i bygg- och fastighetsbranschen. Det finns stora klimatvinster att hämta genom att nå en större resurseffektivitet och ökat återbruk. Än så länge cirkuleras små mängder, marknaden behöver stärkas både vad gäller cirkulära produkter och tjänster. Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, stöttar branschens omställning genom att verka för gemensamt lärande, efterenhetsutbyte och även erbjuda digitala tjänster som förenklar återbruk i praktiken, säger Carina Loh Lindholm.

Circular Materials Conference hålls 14-15 september på Wood Hotel i Skellefteå. Konferensen har flera samarbetspartners, bland annat Competence Center of Recycling vid Chalmers, Boliden och Skellefteå kommun.

Läs mer på: www.circularmaterialsconference.se

För mer information om konferensen, kontakta:
Aurora Pelli, affärsutvecklingschef, IVL Skellefteå, aurora.pelli@ivl.se, tel. 072-455 51 38

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-22
Totalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbranschAlutrade firar 40-års jubileum Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso
2023-09-18
Fördelarna med mobil vägning EU-lånet - ett företagslån Hilti lanserar EXO-SKraftringen framtidssäkrar elnätet i HörbyAbkati lanserar en ny serie kraftfulla arbetslampor