Cisco-undersökning: Därför fuskar företagen med säkerhet - industritorget.se
TORSDAG 02 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cisco-undersökning: Därför fuskar företagen med säkerhet

En ny undersökning från Cisco har undersökt attityderna till företags IT-säkerhet. Undersökningen visar på att krångliga rutiner och system leder till fusk – och därmed till sårbarheter.
• Det är viktigare än någonsin att tänka över rutinerna när många arbetar hemifrån – det ska vara lätt att göra rätt, säger Henrik Bergqvist, säkerhetsexpert på Cisco Sverige.

I samband med Cisco Live 2020 presenterades resultatet av enkäten Cisco Security Survey 2020, som bygger på svar från 2 000 kontorsarbetare, där Sverige är ett av de omfattade länderna. Syftet med enkäten var att kartlägga säkerhetsmedvetandet, och resultaten visar att det finns en utbredd frustration med rutiner och system. Bland de svenska respondenterna uppger 78 procent att de funnit sig själv behöva kringgå säkerhetsrutiner för att kunna utföra sitt jobb, och 25 procent uppger att detta problem är återkommande. Färre än så, 22 procent, svarade att de inte kände igen sig i frågan – antingen för att de rutiner de behövde välja fungerade väl, eller för att de helt enkelt saknades.

• Cybersäkerhet och regelefterlevnad är kanske inte det första man tänker på i den omtumlande situation näringslivet befinner sig nu. Men i själva verket är det kanske viktigare nu än någonsin att tänka över vilka säkerhetsrutiner man har och hur de följs. Systemen stresstestas ännu mer när verksamheter går runt på mindre personal och många som inte gör det normalt, nu behöver jobba på distans. Och hackare och nätbedragare tar inte semester, de är opportunister, säger Henrik Bergqvist, säkerhetsexpert på Cisco Sverige.

43 procent svarade att de använder sina arbetsverktyg endast när de är på kontoret, eller genom VPN-lösningar. Men 20 procent använder oftast molnverktyg utan VPN, medan 18 procent svarade att de inte vet om verktygen är molnbaserade eller inte. Nästan lika många, 17 procent, kände inte till några specifika säkerhetsrisker relaterade till IT. De säkerhetsrisker som flest respondenter kände till var osäker publik wi-fi (24 procent) och ouppdaterad programvara (20 procent), medan endast sex procent kände till begreppet malware.

Resultaten visar alltså både på ett behov av kunskap och behovet av lätthanterliga lösningar – både för den som arbetar och arbetsgivaren.

• Det här är särskilt komplext för mindre verksamheter, som kanske inte har haft råd eller tid att prioritera säkerhetsinfrastrukturen, och kanske blir ännu mindre benägna att göra så i det osäkra ekonomiska klimatet när det egentligen behövs som mest, säger Henrik Bergqvist.

Under februari 2020 lanserade Cisco en serie molnbaserade lösningar, SecureX, som en lätthanterlig och kostnadseffektiv väg att modernisera sin säkerhetsinfrastruktur och göra den enklare, vilket Cisco hoppas kan hjälpa de mindre företagen som står inför liknande utmaningar.

• Enkelhet är nyckeln till bättre säkerhet, vilket också undersökningen visar på. Att få bort många av de problem och flaskhalsar som påverkar säkerhetsmedvetandet blir på kort sikt både mer kostnadseffektivt och betydligt säkrare än ett splittrat system av många olika lösningar, säger Henrik Bergqvist.

För uppföljning om Cisco, kontakta mattias.kallman@axicom.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-27
Volkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i KarlskronaSLP gör nytt förvärv i Malmö och bygger nyttNolia Beer i Luleå flyttas till 13-14 november10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobbFull fart på försäljning och planering inför Stora Nolia och Load Up North – vårens mässor flyttasNetOnNet möter behovet av snabba leveranser när allt fler svenskar ställer om till arbete hemifrånWeber dry renovationProduktnyhet Mars 2020 - Gruppfördelare 1"Svenska bygg- och infrastrukturprojekt anlitar Sika för bredd och kvalitetKronans Apotek kraftsamlar för att prioritera läkemedelsleveranserNu bygger Derome hotell­rummen till Sara KulturhusHydroscand investerar i rörbockningsverksamheten i HudiksvallSuccén fortsätter trots corona kris
2020-03-24
Fem stjärnor för effektiv fasningnorelems dämpare levererar rätt strukturAngående rådande situation om Coronaviruset COVID-19Elektrifiering kan minska 60 procent av Europas utsläpp senast 2050Panasonic lanserar högeffektiv värmepump – sänker energiförbrukningen med 75 procent Absolut Company donerar etanol till produktion av handsprit på KiiltoBatterifabriken som skapar tusentals hållbara jobbHCL lanserar Unica v12.0 Giltighetstiden för YKB behöver förlängas om transporterna ska rullaPlåstret som ska förhindra djupa blodsockerfallUltrakondensatorer i solcellsanläggningFUCHS i Skandinavien är nu en del av DMG MORI – FUCHS Technology PartnershipONE Nordic satsar på drönartjänster för kraftindustrin​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar
2020-03-23
Historiskt spadtag – Sveriges första pyrolysoljeanläggning för biodrivmedelmySwecon växer och får nya funktionerEffektivare orderplock med nya Linde V08
Annonser