SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Därför väljer svenskar att köpa robotdammsugare

För sex år sedan blev robotdammsugaren årets julklapp
En ny undersökning visar nu att över var femte svensk har en hemma och använder den flitigt. Däremot skiljer sig sättet vi nyttjar robotdammsugaren.

Från att ha varit en nödvändighet i hemmet har synen på dammsugaren förändrats över tid. Tack vare teknikutvecklingen har produkten utvecklats med nya funktioner och smarta lösningar, allt för att vi ska kunna få en så enkel vardag som möjligt.

Neato, som står bakom tekniken för laserskanning hos robotdammsugare, tillverkar och designar intelligenta robotdammsugare för hemmet sedan 2005, har låtit Norstat undersöka svenskarnas attityder kring robotdammsugare. Dammsugaren är en produkt och innovation som både har förändrat och förenklat hushållsarbetet sedan den introducerades på marknaden.

2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt främst för de teknikintresserade är det nu något som återfinns i många svenskars hem. Av de som deltagit i undersökningen har 20 procent en robotdammsugare hemma och över 30 procent kan tänka sig att köpa en. Än så länge är det dock främst den yngre befolkningen som äger en robotdammsugare, då majoriteten är mellan 25-40 år.

Storlek på bostad och samboende viktiga faktorer
Att bo i villa eller lägenhet är ingen avgörande faktor till att skaffa en robotdammsugare. Däremot är det betydligt vanligare att bo i en bostad som är 50 kvadratmeter eller större för att svenskarna ska tycka det är fördelaktigt att äga en robotdammsugare.

Majoriteten av de som har en lever dessutom tillsammans med sin partner eller med sin partner och barn - enbart 23 procent lever själva i singelhushåll. Det är även något vanligare bland kvinnor att ha en robotdammsugare än bland män (55 respektive 45 procent).

Ägandet av robotdammsugare är relativt jämt fördelat över landet, där det är mest vanligt att äga en i mellersta Norrland medan det i Stockholm och södra Sverige är mindre vanligt.

Önskan om en bekväm tillvaro står högt på listan när svenskar väljer att köpa en robotdammsugare. Även anledningar som att det passar ens livsstil, att dammsugning är den minst populära hushållssysslan eller att man har husdjur eller familj spelar in när man väljer att införskaffa en. Robotdammsugaren förenklar vardagslivet på många sätt och undersökningen visar att den även är ett viktigt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

Design och funktion spelar roll
I takt med teknikutvecklingen har dammsugaren, och inte minst robotdammsugaren, utvecklats med flera olika funktioner, nya smarta lösningar och även rent utseendemässigt. Förmågan att komma under låga möbler, rengöra hörn, smart navigering och att kunna känna av andra objekt i rummet är några av de funktioner som svenskarna värderar högst. En av robotdammsugarens främsta egenskaper är dessutom att den kan schemaläggas och över 40 procent svarar att de låter dammsugaren städa när de inte är hemma för att kunna komma hem till ett rent hem.

Ersätter inte den vanliga dammsugaren
Studien visar att de som valt att införskaffa en robotdammsugaren är flitiga användare av den. Över hälften använder robotdammsugaren dagligen eller flera gånger i veckan för städning av hela hemmet.

Även om robotdammsugaren används frekvent så kan den än så länge inte ersätta den vanliga dammsugaren. Nästan alla som äger en robotdammsugare har även en vanlig dammsugare. Mer än hälften menar att anledningen till detta är att robotdammsugaren helt enkelt inte kommer åt överallt.

Faktaruta
Robotdammsugare i svenska hushåll är ett inslag som blivit allt vanligare under de senaste åren. Bland robotdammsugarägare är det vanligast att använda sin maskin på vardagar och främst då man själv inte är hemma. Majoriteten av svenskarna som äger en robotdammsugare är i åldrarna 25-40.

Så ofta använder svensken sin robotdammsugare
Dagligen 29%
En gång i veckan 23%
Flera gånger i veckan 39%
En gång i månaden 4%
Aldrig 3%
Vill/kan ej svara 2%

Så bor svenskarna som äger en robotdammsugare
I en lägenhet 48%
I ett hus/villa 45%
I ett radhus 7%

Om Neato
Neato Robotics designar intelligenta robotdammsugare för hemmet för att förenkla människors vardag och lösa dess problem. Neato skapar en personlig städupplevelse, och försäkrar att robotdammsugaren utvecklas och anpassas till konsumenten. Netao driver innovation inom intelligent LaserSmartTM  och LIDAR-baserad navigering, kartläggning, smarta hem och överlägsen städteknik. För mer information besök vår hemsida och följ oss gärna på Facebook

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?