TISDAG 15 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning

Sibylle Naumann-Edgren, ursprungligen från Tyskland, har bott i Sverige i många år och har arbetat för TYRI i Göteborg sedan 2013. Hon är Area Sales Manager för TYRIs tyskspråkiga marknader. Under sin tid på TYRI har Sibylle träffat mängder av inköpare av arbetsbelysning.
Jag har pratat med många kunder under de senaste sju åren och de har gett mig mycket värdefull information, säger Sibylle. Jag har lärt mig att många köpbeslut baseras på för lite kunskap om belysning och arbetsbelysning och det är viktigt för oss att försöka ändra på detta. Inte bara för att sälja våra egna produkter, utan för att hjälpa marknaden att ta bättre beslut generellt. TYRI Light Academy är ett nytt verktyg för att öka denna kunskap och dela med oss av vårt företags erfarenhet.

Här har vi samlat de 12 vanligaste misstagen som vi ser ute på marknaden.

1. Lumen

Det första misstaget är att välja arbetsbelysning enbart på lumen-värdet. Det finns dessutom tre olika mått: teoretisk, kall och effektiv (uppmätt) lumen, men endast den effektiva (uppmätta) är lämplig att jämföra.

Enkelt förklarat: Det teoretiska lumenvärdet är bruttovärdet. Effektiv (uppmätt) lumenvärde är nettovärdet. Det kan finnas en skillnad på mellan 50 och 70% mellan brutto och nettovärde. Så se upp för detta!

2. Pris

Om ditt köpbeslut baseras enbart på pris, eller på en kombination av lumenvärde och pris, måste du vara försiktig i din jämförelse (se ovan). Dessutom är det mycket stor skillnad i kvalitet och livslängd på olika lampor. En billig lampa kan på sikt ge en mycket högre totalkostnad då den inte har samma kvalitet. Dessutom kan dålig belysning ge sämre effektivitet för utfört arbete (se mer nedan).

3. Färgtemperatur

En för hög färgtemperatur (långt över 6000 K) ger kallt vitt (nästan blått) ljus, vilket är jobbigt för ögonen. Maskinföraren kommer att bli trött mycket snabbt. Vid arbete i snö, damm och regn leder det också lätt till bländning.

4. EMC-klassning (Electromagnetic compatibility)

Många vet inte om att en arbetslampa kan avge strålning som stör ut annat elektronisk utrustning. Det kan vara så att lamporna stör ut din radio, mobiltelefon, dator eller till och med maskinen själv. Det kan även vara tvärtom så att annan elektronisk utrustning stör ut lamporna. Det är viktigt att lampan har testats noga för att få hög EMC-klass för att detta inte ska ske. Det finns många historier om misstag vad gäller detta. Dyrköpta misstag då det inte är varken lätt eller billigt att åtgärda felet. Vem är då ansvarig?

5. Vibrationer

Om du väljer ett LED-arbetsljus utan att kontrollera om arbetsljuset tål vibrationerna på din maskin eller på ojämn mark kan det resultera i att konsolen spricker. Komponenterna på PC-kortet kan också skaka loss vilket innebär att arbetsljuset inte fungerar. Det är alltså viktigt att lamporna du köper är väl testade vad gäller vibrationer, annars kommer de med största säkerhet att gå sönder.

6. Ljuskvalitet

Hotspots, cirklar, skuggor och flera olika färgtemperaturer är ett tecken på dålig ljuskvalitet. Ögat fokuserar på den ljusaste punkten i fältet, i detta fall hotspot. Dina ögon blir irriterade av skuggorna och synen blir begränsad.

7. Ljusmönster

Så kallade “wide flood” ljusmönster kan vara mycket smalt i sin bredd och ger resultatet av mycket begränsad belysning. Du kommer att tvingas köpa ett andra och kanske ett tredje LED-arbetsljus för att lysa upp hela arbetsområdet. Är du fortfarande nöjd med det låga priset?

8. Arbetsljus med öppna reflektorer

LED-arbetsbelysning finns med öppna reflektorer utan linser (så att du kan se lysdioderna). För det första ger det för mycket bländning utan lins. Och regel nr. 1 inom LED-belysning är att aldrig titta direkt på ljusdioder, då det kan orsaka skador på ögat.

9. Vilken yta ska egentligen belysas?

Innan du köper ett LED-arbetsljus tänk på vilket område du behöver belysa för att kunna arbeta effektivt (längd, bredd, form). Det är viktigt att skapa en jämn belysning i detta område.

10. För mycket ljus

Ett vanligt misstag är att man siktar på att få så mycket ljus som möjligt. Men, målet bör vara att få rätt mängd ljus och rätt ljuskvalitet för just dina arbetsförhållanden. För mycket och ojämnt ljus kan resultera i starka hotspots och kan då ge bländning.

11. Felplacerade arbetslampor

Även placeringen av lamporna (ljuskällorna) är mycket viktigt. Det gäller att ha god kunskap om belysning för att göra detta rätt och skapa optimal belysning av arbetsområdet. Att välja fel placering eller fel höjd för ljuset, ofta i kombination med för mycket ljus resulterar i hotspots och bländning.

12. Belysningsteknik

Belysning och LED-teknik underskattas ofta. God belysning kräver dels bra lampor, men även kunskap och samråd med en professionell partner. På TYRI kan vi till exempel hjälpa till med ljussimuleringar för att hitta rätt lösning innan du köper och monterar dina lampor.

Ha med ovanstående punkter som en enkel checklista när du ska välja arbetsbelysning. Är du osäker på någon eller några punkter är du välkommen att kontakta oss på TYRI för rådgivning.

Kontaktinformation
Postadress
Aröds Industriväg 78
41705 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556382-3037
Grundat: 1990
Anställda: 55
Välkommen till TYRI Sweden AB!

STRÄVAN EFTER OPTIMAL LJUSFÖRDELNING.
Många kan tillverka en lampa, men få har lika djupgående kunskaper om optisk teknik som TYRI. Vi utvecklar våra egna produkter och koncept, och vi skapar skräddarsydda arbetslampor som tillgodoser både dagens och framtidens behov i nära samarbete med våra kunder. Allt med högsta kvalitet in i minsta detalj.

SKRÄDDARSYTT AV TYRI – VI ÄR DIN DESIGNPARTNER.
Inom fordonsindustrin har design alltid varit mycket viktigt. Lamporna på en personbil är ett av de viktigaste designelementen och en tydlig varumärkessymbol. Lamporna blir nu allt viktigare även för tunga fordon. TYRI är både en strategisk och taktisk designpartner.

Vi axlar gärna rollen som strategisk designpartner tillsammans med dig som fordonstillverkare (OEM), ett samarbete där vi fungerar som belysningsspecialist och där vi integreras i ert designteam. Vi arbetar även med taktisk design där vi anpassar befintliga produkter efter kundens unika önskemål.

Välkommen att kontakta oss!

Företagets tjänster/produkter

Elmaterial : Arbetsbelysning, Belysning

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Peo Axelsson
Marknadschef
0705401412
Anders Wärnman
Försäljning
+46 706 49 71 99

Filmer

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.
TYRI Test labb - Så testas arbetslampor i världsklass
TYRI EMC testlabb - Håkan Dalsvik berättar om vikten av elektromagnetiska störningar för arbetsbelysning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-07
ifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrinI Trollhättan är assisten störst av alltGör en SWAPP® till mer hållbara förpackningar! Pernilla har fått en ny kollega
2021-06-02
PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner - utrustade med CEJN’s ultraFLOWEcoStruxure Micro Data Centers med IP- och NEMA-klassning är tillgängliga i EuropaNya resecentrum i Sundsvall får markvärme från LKMaterialbristen lamslår svensk industriFramtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellenFörvärv av kroatiska Spacva gör Bjelin till Europas största tillverkare av ekfanérNya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjderSå gör nätverksjätten Cisco sin molnresaEY:s Andreas Bliersbach med på prestigefylld listaDachser satsar på större lastutrymme
2021-06-01
Vi byter namn!Anmäl dig till vårt webbinariumBusch Vacuum Solutions nominerade till priset Rudolf Diesel Nya investeringar i TYRI:s eget EMC-laboratorium Entreprenör lanserar innovativ diskhandske med hjälp av crowdfunding Geomatikk-gruppen förvärvar finska tech-bolaget Keypro OyIgår invigdes nytt landmärke på LandvetterXL-BYGG lanserar XL-PadeltourAhlstrom-Munksjö lanserar FiltEV®
2021-05-31
Schneider Electric lanserar Easy Rack-serien i Europa Vibrationsdämpare förlänger livslängden för tunga applikationer inom bl. a sten- och gruvindustrinHem med solceller på taken från BoKlok säljstartas i Linköping!Altech breddar sortimentet av diffusionstäta anslutningsslangarNytt nätverk skall stärka europeisk edtechMakita lanserar nytt 18V multiverktygLeverans av Komatsu WA500-8 Stone Handler till Bilfrakt Bothnia AB.Hydroscand ser ett ökat intresse för att förebygga slangbrott
2021-05-28
Välkommen till vårt andra webbinarium om stållinorTraktorer för 200 miljoner kronor – försäljningen på Klaravik fortsätter att ökaEtt nytt flaggskepp bland svarvsorter bildar en ny generationNy Pneumatisk slipmaskin för smalbandNy version av ePI – uppdaterad och förbättrad design!Marknadens bredaste kedje- och kabelsortiment för robotapplikationerFlexibla produkter med hjälp av Prodtimes produktkonfiguratorStora Enso avyttrar bruk i tyska SachsenVägen till framgång byggs med en Komatsu väghyvelNy försäljningschef på LAPP Miltronic AB
Annonser