FREDAG 18 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det fortsätter uppåt!

Förra krönikan avslutades med spådomen att efterfrågan och priset för bandplåt kommer fortsätta att öka.
Den har fallit in med råge. Idag ser vi brister för fler stålprodukter såsom grovplåt, hålprofiler, armering, balk, rostfritt, specialstål och även aluminium.

Orsaken är samma som vi skrivit om tidigare. Stor efterfrågan i Europa som inhemska producenter inte riktig kan fylla, samtidigt som tillgången på importerat material är begränsad. Importbegränsningen blev ännu värre första maj, då Kina tog bort den momsrabatt på 13 procent som man tidigare erbjudit sina exportaffärer. Samtidigt stimuleras importen av stålskrot.

De som oroar sig för att Kina ska överösa oss med billig export kanske bör tänka om? Är det snarare så att ett växande Kina kommer aspirera på en större del av de råvaror och andra resurser vi västerlänningar tagit för givna? Enligt tradingeconomics.com som redovisar siffror från National Bureau of Statistics of China var tillväxten av den årliga bruttonationalprodukten i Kina 18,3 procent under Q1 2021! Det kräver enorma resurser för sådan tillväxt i världens folkrikaste land.

Första februari publicerade analysföretaget S&P Global Platts i sin statistik för spotpriser att baspriset - enklaste stålsorten fritt verk i Ruhr - för varmvalsad bandplåt var 715€/ton. Det gjorde att jag skrev att prishöjningar i storleksordningen 200€/t var tänkbara och så blev det. 14:e maj skriver Platts spotpriset 1095€/ton för samma produkt. Kanske en klen tröst att bandplåten i USA enligt samma källa kostar över 1400€/t?

Med denna bakgrund bedömer jag att ytterligare prishöjningar på över 300€/ton ligger framför oss för bandplåt. Övriga plåtprodukter följer samma mönster.

Ett större problem än prishöjningar, är att kapaciteten inte är tillräcklig för att täcka marknadens behov. Värst blir det för aluzinkbelagd tunnplåt där en dominerande producent har akut likviditetskris och därför producerar en bråkdel av sin kapacitet.

Långa produkter (balk, stång, armering etc.) produceras mest från skrotråvara och priset på skrot ligger och pendlar runt 340€/t. 15 maj höjde Järnbruksförnödenheter sitt inköpspris för skrot med 500kr/t. Historiskt sett högt. Efterfrågan på långa produkter ökar och därmed ökar också ledtiden och priset.

Hur länge kan de höga priserna fortsätta? För BE Group och alla andra lagerhållare är det en avgörande fråga. Svaret är att så länge ingenting förändras kommer det fortgå. När efterfrågan sjunker eller tillgången på material ökar, kommer priserna att sjunka. I skrivande stund är många producenter fullbokade året ut och de flesta har åtminstone fyllt orderböckerna för kvartal tre. De som inte gjort det har medvetet valt att vänta med att ta in order. Det får mig att tro att läget varar åtminstone till senhösten.

I förra veckan drog jag fördel av min höga ålder och fick min första injektion av vaccin. Kändes bra personligt men kanske ännu bättre ur ett kollektivt perspektiv. Jag gjorde min lilla del i kampen mot farsoten. När jag skriver nästa analys kan vi förhoppningsvis umgås som folk igen.

Fortsätt att ta hand om varandra!

MAX FJAESTAD
INKÖP & MARKNAD
BE GROUP SVERIGE

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser