LÖRDAG 16 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det personliga mötet blir återigen viktigt på banken

Bankernas satsningar under 2021 kommer att gå åt två håll: dels upp i molnet, dels närmare kunderna. Och så börjar en ny typ av konkurrent att göra sig gällande. Det skriver Elliot Limb, Chef för konsumentrelationer på Mambu.
Ett nytt år väntar snart och det är dags att få ett grepp om vad som kommer att hända. Bankväsendet genomgår åtskilliga förändringar just nu, liksom resten av samhället, och fler är på väg. Här är en titt på de tre största skeendena som vi kan förvänta oss under 2021.

Förutsägelse 1: Relationer blir viktiga igen
Bankernas skifte bort från kundnära relationer skedde så gradvist att det var svårt att märka av det. Förr i tiden var det viktigt att ha en nära relation till någon person på det lokala bankkontoret. Med onlinelösningar försvann den, dessutom försvann även det lokala bankkontoret i många fall. Bankerna satsade istället på att skapa bra användarupplevelser för sina digitala tjänster.

Den här förändringen har varit av godo på många sätt, men även inneburit att bankerna i stor utsträckning tappat de nära kundrelationer som en gång var ledstjärnan för deras verksamhet. Coronapandemin har inte bara understrukit det som skett, utan även tydliggjort att det fortfarande finns ett behov av personliga relationer.

Pandemin har påverkat många människors finanser och givit upphov till många frågor till bankerna. I sådana lägen vill många kunder prata med någon anställd på en bank, till exempel om sina lån. I många fall har det fått ske digitalt.

Det här är en utmaning för bankerna, som samtidigt måste hantera nya konkurrenter. Dessutom utgör kunderna en mer diviersifierad skara än tidigare. Vissa föredrar fysiska möten, andra gillar digitala tjänster. En del vill ha både och.

Coronapandemin har visat att kunder har olika behov och att det är viktigt för bankerna att satsa på personliga tjänster och kundsupport. Det här är ett område som kommer att prioriteras under 2021, i kombination med digitala satsningar. Det innebär en svår balansgång för bankerna, det blir viktigare än någonsin att göra rätt teknikval för att kunna möta kunderna på bästa sätt.

Förutsägelse 2: Molntjänsterna gör intåg på bred front
Bankernas användning av molntjänster har varit på gång under några år, men rädsla för risker vad gäller tekniken har gjort att den inte tagit ordentlig fart. Men nu ser bankerna att molnet är lika säkert (eller säkrare) än lokala lösningar och affärsrisken att inte investera i molntjänster ses som ett stort problem.

Förändringen beror främst på två saker. För det första har konkurrensen för de traditionella bankerna blivit så stor att de helt enkelt måste bli mer flexibla, eller agila som det kallas. Bankerna måste kunna sjösätta nya erbjudanden snabbare. Banker som inte satsar på molnlösningar löper risk att bli överkörda.

För det andra innebär pandemin att bankerna måste anpassa sig till förändringar väldigt snabbt. De måste kunna hantera nya regelverk och kundkrav på ett sätt som äldre, lokala IT-lösningar inte klarar av. I takt med att krisen fortskrider ökar det här behovet.

Det har sedan länge varit känt att en övergång till molnteknik kommer att ske för bankerna. Under 2021 blir övergången ett icke förhandlingsbart krav. Räkna med stora molnsatsningar från bankernas sida under det kommande året.

Förutsägelse 3: Nya aktörer gör sig gällande
Vi kommer inte få se de stora teknikföretagen och andra nykomlingar ta stormsteg in i finansbranschen under 2021. Men räkna med att de tar väl avvägda, taktiska steg för att etablera sig. Det kommer ofta att ske med finansiella tjänster inbäddade i andra erbjudanden. Teknikföretagen måste hantera regulatoriska utmaningar, vilket de kommer att ta sig an under 2021. Bankerna är härmed varnade.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-12-17
Industrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknaden
2020-12-15
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
2020-12-14
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
2020-12-11
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
2020-12-10
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
2020-12-09
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenterSvenska stålhallar har ett positivt inflytande på toppfotbollens framgångarMätteknik för vakuum – i ny tappningYstaMaskiner presenterar en ny sandspridare modell SP 3000 som komplement till YSTA´s övriga åtta modeller. Företaget fortsätter sin tillväxtresa inom Smart Buildings Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenterNCC testar lignin för en grönare asfaltTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformBättre arbetsmiljö året runt med tillräcklig belysningAirbnb introducerar Airbnb.orgEuropas detaljhandel planerar för tillväxt mitt under covid-krisen
2020-12-08
ST-Koneistus Oy 50 years
Annonser