SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitalisering ger bra möjligheter

Ta marknadsandelar när andra bromsar
Många företag blir försiktiga med investeringar när vi står inför en svagare ekonomi. Nu är i stället ett bra tillfälle att fortsätta digitalisera med bättre chanser att ta marknadsandelar.

Digitalisering och innovation är viktiga drivkrafter för tillväxt. Det är viktigt att digitalisera inom rätt områden, vilket är specifikt för varje enskilt bolag. Men fördelarna kan gälla många bolag i de flesta branscher, som till exempel att förbättra upplevelserna hos kunder och anställda, öka effektiviteten i många delar av företags verksamheter och minska kostnader. Även om investeringar kring digitalisering behöver skräddarsys för varje enskilt bolag ger jag här inspiration kring några av de hetare techtrenderna som jag tror kan driva positiv förändring för många bolag.

Digitala tvillingar: Under förra året såg vi en ökad användning av digitala tvillingar (DT) hos kunderna, och stora molnspelare lade till sådana funktioner till sina plattformar. Jag förväntar mig att detta kommer att fortsätta under 2023. Företag kan därigenom köra hypotesprövning i en digital miljö och få insikt i potentiella besparingar som de kan uppnå, i stället för att ta kostnaden för att experimentera i den verkliga världen.

Generering av text och bilder: Förra året blev demokratiseringen av AI verklighet och tog över nyhetsrubriker världen över. Generativ AI, som möjliggörs av transformatormodeller, växte till hype underblåst av ChatGPT och Stable Diffusion. Stora modeller, som är tillgängliga som AI-plattformar, påverkar redan olika områden inklusive text, bild, ljud, video, kod, chatbots, semantisk sökning, spel och datateknik. Large Language Models möjligheter att generera koder utgör en snabbt växande möjlighet för företag att förbättra effektiviteten.

Uppkomsten av AI-utvecklingsassistenter: En imponerande utveckling från Large Language Models-världen är att träna AI-språkmodeller på stora mängder källkod och sedan använda dem som verktyg för att hjälpa utvecklare. GitHub Copilot, Tabine och Amazon CodeWhisperer är bra exempel på nya innovationer på detta framväxande område. De kan tillhandahålla kompletta implementationer för vanliga problem, optimera den kod som utvecklaren har skrivit och kan till och med skriva kod utifrån beskrivningar i naturligt språk. Dessa verktyg är relativt nya, så föga förvånande finns det fortfarande problem att lösa på längre sikt, men har stor potential för att öka produktiviteten i rutinmässiga utvecklingsuppgifter.

Framväxten av hybrida dataplattformar i molnet: Eftersom företag strävar efter att dra nytta av de unika fördelarna med olika miljöer - såsom tillförlitlighet, prestanda, skalbarhet, krav på efterlevnad och kostnadsbesparingar - förväntar jag mig att hybridmolnens dataplattformar blir mer populära under 2023. Att till exempel behålla känsliga data på plats och mindre känsliga data i molnet kommer att vara ett viktigt användningsområde för organisationer inom allt från detaljhandel till hälsovård. Hybridmolnplattformar för data kommer även att hjälpa organisationer dra nytta av de senaste teknikerna och tjänsterna.

Teknik för metaversum: Förra årets metaversum-hype förde ämnen som VR, AR, spel, AI, Web3 och NFTs till toppchefernas agendor. Nästa steg räknar jag med blir att företag och branscher implementerar dessa i linje med affärsmålen. Under 2023 förväntar jag mig att se mer fokuserade insatser för att kartlägga och identifiera rätt nyckeltal för att vägleda och mäta dessa insatser - även när de inte är kopplade till direkta intäkter utan till kundengagemang eller mål för framtida beredskap.

Många av de bolag som drar ned på sina ambitioner med digitalisering inför tuffare ekonomiska tider riskerar att på sikt tappa marknadsandelar. Fördelen för de företag som lyfter blicken och tänker långsiktigt är i stället mycket goda chanser att vinna marknadsandelar.

Philip Carl, Nordenchef på IT-tjänsteföretaget Endava

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-05
Ciscos plattform för molnsäkerhet tar nya klivIFS lanserar nya industriella AI-funktionerAxkid svarar på dyster europeisk krockstatistikNeo4j tillkännager sam­arbete med SnowflakeRansomware fortsätter orsaka oreda
2024-06-04
ISCAR utökar ett redan stort sortiment Rikstäckande service för centralsmörjning3D print växer kraftigtAmmann slutför förvärvet Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirande
2024-06-03
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
2024-05-31
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
2024-05-30
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag