SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektorn

Transportföretagen har med rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras 2.0”, låtit kartlägga det framtida rekryteringsbehovet inom transportsektorn.
Kommer det att behövas förare, mekaniker och fartygspersonal även i framtiden? Svaret är ja, både på kort och på lång sikt. Däremot kommer yrkena att utvecklas och förändras. Men ska Sverige ta täten i transportsektorns teknikutveckling gäller samtidigt att kompetensförsörjningen är tillförlitlig.

Transportsektorn befinner sig i en omställning driven av digitalisering och elektrifiering. Vi har egentligen bara sett början på den förändring som digitaliseringen driver fram där de flesta företag och organisationer börjat ta sina första steg.

”Som vi ser det kommer jobben inom transportsektorn att finnas kvar och rekryteringsbehovet kommer vara fortsatt stort även på längre sikt men anställningar och yrken kommer däremot anpassas till ny teknik, nya modeller och nya system.

I den förändringsresa transportsektorn befinner sig i, har kompetenstillgången en central betydelse”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Sysselsättningen kommer troligtvis inte att påverkas omedelbart men däremot kommer behovet av kompetens att förändras med ökad efterfrågan på kunskaper inom nya teknikområden.

”Vi ser att flera jobb med dagens arbetsuppgifter, som exempelvis underhåll och service av äldre teknik, kommer att minska medan nya arbetsuppgifter växer fram inom till exempel fjärrstyrning, kundkontakt, logistikplanering och datastyrt underhåll”, säger Caj Luoma.

Sverige har som innovations- och kunskapsland alla möjligheter att ta ledningen och vara ett föregångsland inom transporternas teknikutveckling. Men då krävs att det i god tid planeras för en kompetensförsörjning som är anpassad till teknikskiftet.

”Ska Sverige ligga i framkant inom transportsektorns digitalisering krävs att vi har ett utbildningssystem som är dimensionerat efter transportsektorns rekryteringsbehov och som sett till innehåll svarar emot den tekniska utvecklingen. Konkret innebär det att det finns tillräckligt antal elevplatser inom gymnasieskolans fordons- och transporttekniska utbildningar, att utbildningarna är relevanta och att vi framöver har ett mer flexibelt och snabbare system för revideringar av läroplaner”, avslutar Caj Luoma.

”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras 2.0” är en påbyggd och utvecklad version av en tidigare rapport på samma tema om hur jobben kommer att förändras. Rapporten är skriven av teknikjournalist Mats Lewan på uppdrag av Transportföretagen.

För mer information kontakta
Ebba Fredin
pressansvarig Transportföretagen.
08-7627120
0730-447120
ebba.fredin@transportforetagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser