SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dubbdäck eller Dubbfria vinterdäck?

Ska du välja dubbade eller dubbfria vinterdäck?
Vad är egentligen bäst? Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? Nu är snart sommaren över och hösten är på väg. Förutom att löven faller kommer också regn, kyla och snö. Detta innebär flera saker men en av de viktigaste är väl säkerheten på vägen. Vi vet nog alla att bra däck kan rädda många situationer på våra svenska vägar. Så vad är egentligen bäst? Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?

Nu ska vi en gång för alla reda ut vad skillnaden är och vilka fördelar som kommer med dubbdäck och varför det kan vara en bra idé att investera i dubbdäck. Däckvaruhuset kommer nu att presentera en liten guide så du enkelt kan ta ett beslut vilka däck du ska välja.

Vad är egentligen dubbdäck?


För det första måste vi första vad dubbdäck är och varför de existerar innan vi kan gå in på fördelar och nackdelar. Ett dubbdäck är ett vinterdäck som har precis som vanliga vinterdäck större och grövre däckmönster och en mjukare gummiblandning. Detta för att generera bra fäste i vinterväglag. Dock har dubbdäck något som inte vanliga vinterdäck har. Dubbar! Detta kanske låter självklart men det är alltid en bra idé att reda ut saker innan man tar saker för givet. Dessa dubbar är gjorda av metall. Dessa metalldubbar ger vinterdäcket en ännu bättre kontakt med markytan vid dåligt vinterväglag som vid snö, is och kyligt väder. Men varför finns det ”vanliga” vinterdäck om nu dubbdäck är bättre och säkrare? Låt oss gå igenom fördelar och nackdelar med dubbdäck.

Fördelar med dubbdäck


Som vi redan konstaterat har dubbdäck bättre väggrepp eftersom dessa däck har metalldubbar monterade i däcket utöver grövre däckmönster och mjukare gummi. Det blir alltså en säkrare bilfärd med dubbdäck på alla typer av vinterväglag. Om du nu åker runt i en bil utan antisladdsystem så är det faktiskt ett säkrare alternativ att välja dubbdäck en vanliga vinterdäck. Om ni inte vet vad ett antisladdsystem är så är det enkelt förklarat att bilen bromsar enskilda hjul vid hård inbromsning och sladd förhindras. Detta låter väl inte så dåligt? Så varför kör inte alla runt med dubbdäck? Nu är det dags att ta upp några nackdelar med dubbdäck.

Nackdelar med dubbdäck


För er som bor i Norrland så är det inte alltid snö på vägarna utan det kan faktiskt regna och vara någon plusgrad i de södra delarna i Sverige. Med detta sagt så presterar dubbdäck något sämre på vått underlag. Så bor du i Sveriges södra delar eller upplever mellaneuropeiskt väder så är detta något man bör tänka över innan man köper dubbdäck. Bor du i en storstad som till exempel Stockholm eller en annan stad så är det så att vissa gator inte får användas när man har monterat dubbdäck på bilen. Detta kan vara en avgörande faktor om du till exempel tar dig fram på alla sorters gator med firmabilen. Den sista nackdelen med dubbdäck är faktiskt något som påverkar oss alla. Miljön. Detta för att metalldubbarna sliter mer på våra vägar och ökar bullernivån.

Då ska du investera i dubbdäck


Du ska investera i dubbdäck om du ofta befinner dig på vägar där det ofta är halt eller risk för is och snö. Om du bor i norra Sverige där det ofta är vitt på vintern och barmark är sällsynt bör du också fundera på att investera i dubbdäck. Enkelt eller hur? Detta är såklart inte ett faktum och du får välja precis vad du vill, dubbdäck eller dubbfria.

Kuriosa om vinterdäck


Regler för dubbdäck i Sverige är aningen varierande. Den period du får ha dubbdäck i Sverige är under 1 oktober till och med 15 april. Dock får man ha dubbdäck vid annan tid om det befaras att bli vinterväglag. Vinterväglag är snö, is eller frost. Kom ihåg att det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på den väg du framför ditt fordon på.

Behöver du dubbdäck?


Om du behöver investera i dubbdäck eller har frågor så finns det experthjälp att få. Däckvaruhuset har all den kunskap och erfarenhet för att hjälpa dig välja vinterdäck och sommardäck till bilen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-10
Proton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsaDoxas styrelseordförande avböjer omval
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
2024-04-03
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo