SÖNDAG 23 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ectogrid effektiviserar energianvändningen i Lund

För Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village, Anders Klasson, distriktschef på Peab, och Sonny Strömberg, affärsområdesansvarig för fastighetssegmentet på E.ON, innebär ectogrid™ ett positivt ekologiskt fotavtryck.
Medicon Village Science Park och bostadsrättsföreningen Scheele Promenad i Lund är först med att använda ectogrid™, ett innovativt energisystem där spillvärme och spillkyla återanvänds mellan byggnader och bidrar till effektiv energianvändning samtidigt som det minskar energikostnaderna.

– Den största skillnaden är klimatavtrycket som innebär bättre hållbar energianvändning och att energikostnader jämfört med konventionell energilösning minskas. Hur mycket billigare det blir beror mycket på förutsättningarna, på Scheele Promenad innebär det cirka tio procent. Principen bygger på att energin delas mellan minst två fastigheter som har olika behov av värme och kyla och eftersom rören mellan fastigheterna är oisolerade kan även marken nyttjas för lagring/energiutbyte. Både för oss och hyresgästerna bidrar ectogrid™ till att vårt ekologiska fotavtryck blir så litet som möjligt, säger Sonny Strömberg, affärsområdesansvarig fastighetssegmentet på E.ON. E.ON bygger, äger och driftar det lågtempererade/kalla värme- och kylasystemet ectogrid™.

Byggnationen av ectogrid™ tog fart hösten 2017 och är den första i sitt slag. 15 byggnader är anslutna till systemet år 2021. Genom effektiv återvinning reducerar systemet rejält behovet av att tillföra energi till byggnaderna. Idag köper Medicon Village ca 10 GWh fjärrvärme och 4 GWh fjärrkyla varje år. När ectogrid™ är färdigbyggt ska det räcka med att tillföra 3 GWh energi till området per år. Resterande värme- och kylbehov på 11 GWh, tillgodoses genom återvinning/balansering mellan de olika byggnaderna.

ectogrid™ nyttjar och återvinner energin maximalt med i stort sett obefintliga energiförluster och kan leverera både värme och kyla från samma energisystem ut till fastigheterna.

Fjärrvärmenät har normalt en temperatur mellan 80 och 100 grader. I ectogrid™ är vattnet mellan ca fem och 40 grader och ersätter båda näten för fjärrvärme och fjärrkyla.

Temperaturen i ectogrid™ är flexibel och varierar beroende på behovet av värme och kyla samt på marktemperaturen.

Eftersom element och varmvatten behöver en högre temperatur har varje ansluten byggnad även en värmepump som värmer upp vattnet som sedan leds ut till element och kranar. Spillkylan som värmepumpen ger upphov till återvinns till komfort- eller processkyla, antingen inom samma fastighet eller delas med grannbyggnaden. På samma sätt återvinns spillvärmen från de kylmaskiner som finns i vissa byggnader.

För att effektivisera ectogrid™ ytterligare, har man utvecklat det molnbaserade styrsystemet ectocloud™. Här används algoritmer och data kopplat till bland annat byggnader, väder, lokal energiproduktion och elbilsladdning för att nyttja energin där den behövs som mest. Genom att kontinuerligt samla information om byggnaderna, ska man kunna förutse framtida användningsmönster och i förväg optimera systemet för kommande energibehov, förklarar Sonny Strömberg.

Genom att lagra termisk energi kan behovet av att tillföra energi till systemet delvis styras till tider då tex tillgången till förnyelsebar energi är god.

Medicon Village Science Park skapades 2012 efter att AstraZeneca beslutade att flytta forskningen till Mölndal. En fastighetsutvecklingsplan utvecklades i samverkan med kommunen och en viktig del var att förtäta och skapa mer liv och rörelse även kvällar och helger för att öka attraktiviteten i området. En viktig del var då att bygga bostäder i rätt läge för området.

Den 135 000 kvadratmeter stora fastigheten innehåller 150 bolag med sammanlagt 2200 anställda. Senaste byggprojektet är The Spark en kontorsbyggnad som även innehåller enklare lab, konferenscentrum, utåtriktade verksamheter på bottenplanet samt ett showroom för visningar/demonstration av ectogrid-systemet. Inflyttningen startade sommaren 2019 och är nu fylld till 90 procent. På Medicon Village pågår även uppbyggnaden av en ny cancerklinik på 3000 kvadratmeter med fokus på Prostatacancer. Kliniken färdigställs sommaren 2020.

– Vår målsättning med ectogrid™ är att sänka tillförd energi med 80 procent, vilket skulle ge en minskad kostnad med 20 procent, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village.

Tvärs över Scheelevägen, intill studentbostadshuset Sparta, bygger Peab 188 bostadsrättslägenheter fördelade i tre flerfamiljshus, från ett rum och kök på 36 kvadratmeter till etagelägenheter om sex rum och kök i storleken 145 till 150 kvadratmeter.

Konstruktionen består av prefabricerad betongstomme från Skandinavisk Byggelement, filigran i bjälklag och välisolerade utfackningsväggar i fasad. Den teglade yttre fasaden har i tre kulörer medan fasaden mot innergården har två olika brunorange nyanser. Taket består av dels svart papp dels sedumtak som tar hand om regnvatten på ett effektivt sätt. På taket finns även solceller som försörjer de allmänna utrymmena med el. FTX-ventilation återvinner värmen i frånluften, vilket ger bra inomhusklimat samtidigt som det är kostnadseffektivt.

– Vi ville skapa en tydlig urban miljö med goda bostadskvaliteter och med ett koncept som skulle knyta den nya bebyggelsen till det befintliga Sparta. Lägenheterna är välplanerade med vita väggar och ekparkett. Alla utom ettorna har balkong. Många av våra inredningsval är Svanenmärkta, badrummen är helkaklade och det finns fyra köksstilar som är framtagna av Olsson & Gerthel, säger Anders Klasson, distriktschef på Peab.

Byggnaderna har 5-6 våningsplan och har underliggande garage, där man även placerat den underjordiska sophanteringen UWS. De gröna gårdarna har en tydlighet mellan det privata och offentliga. Inflyttning sker etappvis med start hösten 2020. Årsavgiften är 700 kr per kvadratmeter och år.

www.svenskbyggtidning.se/
ectogrid.com/


Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredning
Annonser