Ectogrid effektiviserar energianvändningen i Lund - industritorget.se
LÖRDAG 19 SEPTEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ectogrid effektiviserar energianvändningen i Lund

För Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village, Anders Klasson, distriktschef på Peab, och Sonny Strömberg, affärsområdesansvarig för fastighetssegmentet på E.ON, innebär ectogrid™ ett positivt ekologiskt fotavtryck.
Medicon Village Science Park och bostadsrättsföreningen Scheele Promenad i Lund är först med att använda ectogrid™, ett innovativt energisystem där spillvärme och spillkyla återanvänds mellan byggnader och bidrar till effektiv energianvändning samtidigt som det minskar energikostnaderna.

– Den största skillnaden är klimatavtrycket som innebär bättre hållbar energianvändning och att energikostnader jämfört med konventionell energilösning minskas. Hur mycket billigare det blir beror mycket på förutsättningarna, på Scheele Promenad innebär det cirka tio procent. Principen bygger på att energin delas mellan minst två fastigheter som har olika behov av värme och kyla och eftersom rören mellan fastigheterna är oisolerade kan även marken nyttjas för lagring/energiutbyte. Både för oss och hyresgästerna bidrar ectogrid™ till att vårt ekologiska fotavtryck blir så litet som möjligt, säger Sonny Strömberg, affärsområdesansvarig fastighetssegmentet på E.ON. E.ON bygger, äger och driftar det lågtempererade/kalla värme- och kylasystemet ectogrid™.

Byggnationen av ectogrid™ tog fart hösten 2017 och är den första i sitt slag. 15 byggnader är anslutna till systemet år 2021. Genom effektiv återvinning reducerar systemet rejält behovet av att tillföra energi till byggnaderna. Idag köper Medicon Village ca 10 GWh fjärrvärme och 4 GWh fjärrkyla varje år. När ectogrid™ är färdigbyggt ska det räcka med att tillföra 3 GWh energi till området per år. Resterande värme- och kylbehov på 11 GWh, tillgodoses genom återvinning/balansering mellan de olika byggnaderna.

ectogrid™ nyttjar och återvinner energin maximalt med i stort sett obefintliga energiförluster och kan leverera både värme och kyla från samma energisystem ut till fastigheterna.

Fjärrvärmenät har normalt en temperatur mellan 80 och 100 grader. I ectogrid™ är vattnet mellan ca fem och 40 grader och ersätter båda näten för fjärrvärme och fjärrkyla.

Temperaturen i ectogrid™ är flexibel och varierar beroende på behovet av värme och kyla samt på marktemperaturen.

Eftersom element och varmvatten behöver en högre temperatur har varje ansluten byggnad även en värmepump som värmer upp vattnet som sedan leds ut till element och kranar. Spillkylan som värmepumpen ger upphov till återvinns till komfort- eller processkyla, antingen inom samma fastighet eller delas med grannbyggnaden. På samma sätt återvinns spillvärmen från de kylmaskiner som finns i vissa byggnader.

För att effektivisera ectogrid™ ytterligare, har man utvecklat det molnbaserade styrsystemet ectocloud™. Här används algoritmer och data kopplat till bland annat byggnader, väder, lokal energiproduktion och elbilsladdning för att nyttja energin där den behövs som mest. Genom att kontinuerligt samla information om byggnaderna, ska man kunna förutse framtida användningsmönster och i förväg optimera systemet för kommande energibehov, förklarar Sonny Strömberg.

Genom att lagra termisk energi kan behovet av att tillföra energi till systemet delvis styras till tider då tex tillgången till förnyelsebar energi är god.

Medicon Village Science Park skapades 2012 efter att AstraZeneca beslutade att flytta forskningen till Mölndal. En fastighetsutvecklingsplan utvecklades i samverkan med kommunen och en viktig del var att förtäta och skapa mer liv och rörelse även kvällar och helger för att öka attraktiviteten i området. En viktig del var då att bygga bostäder i rätt läge för området.

Den 135 000 kvadratmeter stora fastigheten innehåller 150 bolag med sammanlagt 2200 anställda. Senaste byggprojektet är The Spark en kontorsbyggnad som även innehåller enklare lab, konferenscentrum, utåtriktade verksamheter på bottenplanet samt ett showroom för visningar/demonstration av ectogrid-systemet. Inflyttningen startade sommaren 2019 och är nu fylld till 90 procent. På Medicon Village pågår även uppbyggnaden av en ny cancerklinik på 3000 kvadratmeter med fokus på Prostatacancer. Kliniken färdigställs sommaren 2020.

– Vår målsättning med ectogrid™ är att sänka tillförd energi med 80 procent, vilket skulle ge en minskad kostnad med 20 procent, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village.

Tvärs över Scheelevägen, intill studentbostadshuset Sparta, bygger Peab 188 bostadsrättslägenheter fördelade i tre flerfamiljshus, från ett rum och kök på 36 kvadratmeter till etagelägenheter om sex rum och kök i storleken 145 till 150 kvadratmeter.

Konstruktionen består av prefabricerad betongstomme från Skandinavisk Byggelement, filigran i bjälklag och välisolerade utfackningsväggar i fasad. Den teglade yttre fasaden har i tre kulörer medan fasaden mot innergården har två olika brunorange nyanser. Taket består av dels svart papp dels sedumtak som tar hand om regnvatten på ett effektivt sätt. På taket finns även solceller som försörjer de allmänna utrymmena med el. FTX-ventilation återvinner värmen i frånluften, vilket ger bra inomhusklimat samtidigt som det är kostnadseffektivt.

– Vi ville skapa en tydlig urban miljö med goda bostadskvaliteter och med ett koncept som skulle knyta den nya bebyggelsen till det befintliga Sparta. Lägenheterna är välplanerade med vita väggar och ekparkett. Alla utom ettorna har balkong. Många av våra inredningsval är Svanenmärkta, badrummen är helkaklade och det finns fyra köksstilar som är framtagna av Olsson & Gerthel, säger Anders Klasson, distriktschef på Peab.

Byggnaderna har 5-6 våningsplan och har underliggande garage, där man även placerat den underjordiska sophanteringen UWS. De gröna gårdarna har en tydlighet mellan det privata och offentliga. Inflyttning sker etappvis med start hösten 2020. Årsavgiften är 700 kr per kvadratmeter och år.

www.svenskbyggtidning.se/
ectogrid.com/


Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-09-04
FrontPac storsatsar i coronatiderHeld Biker Fashion halverade personalens körsträcka per dagDITY SPRAY-systemet – en miljövänlig påfyllningsbar aerosolburk PlanRadar går in på svenska bygg- och fastighetsmarknaden
2020-09-03
Volvo CE förenklar varumärkningen som ett led i prisbelönt desingfilosofiNytt nätaggregat med energibesparing i fokusForskning: Underlättar samarbete mellan människor och robotarNu vet vi, det går bra för entreprenadbranschen!tado° lanserar Care & Protect - en ny tjänst som kan upptäcka fel på värmepannan
2020-09-02
Så minimerar standardkomponenter driftstopp och skapar kontinuitetRenta lanserar app för maskinuthyrningFörsäljningen ökade under sommaren för Star Servus Verktygsmaskiner AB.Nutanix underlättar för kunder som kör på Amazon
2020-09-01
ABB:s Dynamic Assembly Pack levererar den sista delen för automation av slutmonteringsapplikationerNCC åker på digital samtalsturné - Hur kan vi bygga oss ur den ekonomiska krisen?Elbilsboom! Elbilsladdningsföretaget CaCharge växer med Göteborgskontor Samarbete ska stärka erbjudande mot vindkraftparkerSignatur Fastigheter levererade starkt under andra kvartaletBolt lanserar sin taxitjänst i Malmö och Lund
2020-08-31
GBP Ergonomics tar över försäljning och agentur för BaTo Nordic på den svenska marknadenEvolv och Colliers erbjuder logistik med oändliga möjligheter3D Center lanserar nytt varumärke med fokus på efterbearbetningVaxxa anlitar Kiwa Inspecta för kontroller av begagnade entreprenad- och lantbruksmaskinerNystartad servicebyrå för 3D-utskrifter – AM Printservice Elektriska motorer och att spara energi med Chauvin-ArnouxAssemblin Elverkstad utför ännu ett arbete för kund! Unit4:s resultat för andra kvartalet 2020 – fortsatt god tillväxt för molntjänster
2020-08-28
industritorget.se önskar Hugo Nerman lycka till på Spa och Monza tillsammans med Formel 1Lasertool i Blekinge säljer verksamhetsområdet Trådgnistnig! Saab Dynamics har investerat i en 5-axlig Hurco VM30i.​Hos YrkesAkademin heter framtiden Volvo - 34 maskiner beställdaPadel – En sport som bara växer, Llentab skapar möjligheter.Nordkorea-allierad hotaktör utför riktade IT-attacker mot kryptovalutaföretag med global hackningskampanjHCL Technologies väljer Göteborg för sitt första europeiska säkerhetscenterFörbättrad prestanda till Telium Networks kunder tack vare ny lösning från Nutanix
2020-08-27
De senaste tillskotten stärker kapaciteten för formverktygsbearbetningABB:s robotar säkrar Delicatobollen till kaffetHCL lanserar en COVID-19-riskbedömningsapp för att hjälpa företag att tryggt återföra personalen till sina arbetsplatser
2020-08-26
Vatten en livsnödvändighet men ett gissel i tryckluftsanläggningar – så här blir du av med det.Stoppa tjuven: Sortimo tipsar om säker förvaring i servicebilenHydroscand lanserar ny PA12 svetsslang med skyddsmantelZert är med i arbetet när världens modernaste reningsverk byggsAhlsell lanserar ett komplett sortiment från FestoolPortabla bandsågar LXT® som erbjuder snabb och gnistfri kapning av metall​Samarbete med högskolan är bra business!Verizon Business tar fram nästa generations globala nätverksinfrastruktur för BayerKunskapskrav för välfärdsteknik
2020-08-25
VakuumskolanDENIOS vann pris för bästa innovationMCS Digital Signatur gör hyrdisken pappersfriVolkswagen Transportbilar gör sig redo för nya Mulitvan och ID. BUZZPeabs årliga säkerhetsvecka är igång: Om jobbet inte kan göras säkert, gör det inte!Smart finansiering används för att möta investeringsutmaningen under pandeminWorkfront lanserar Scenario Planner för optimerad arbetsplanering i större företag
2020-08-24
Volkswagen har startat serieproduktionen av sin nya eldrivna SUV ID.4Gebrüder Weiss väljer BluJays logistik-plattform för att leverera en förbättrad kundupplevelseLeuzes nya DRT 25 C-sensor är specialiserad på förpackningar för konfektyr och bakverkWorkfront Align kopplar ihop människor och arbetslag med organisationsmålHCL lanserar ett globalt hackathon för att hitta långsiktiga tekniklösningar på COVID-19-pandemin
2020-08-21
SCA utser ny kommunikationsdirektörIBC SOLAR i samarbete med AhlsellOrganisationerna som skapat förändringar i sina verksamheter genom data
Annonser