MÅNDAG 14 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukter

Genom att använda rätt utrustning i din montering kan produktionen ökas samtidigt som kvalitéten förbättras, operatörsfel minimeras, defekta komponenter eller skruvar hitta direkt.
Data från åtdragningen kan lagras samt spåra produktionen för att upptäcka behov av t.ex. ändring i monteringsprocessen eller utbildning av en operatör. I den här artikeln går vi igenom några av de vanliga utmaningarna och lösningar för att hantera dem i produktion.

Här är en video från en av våra kunder som har förbättrat produktiviteten i produktion med ca 30% genom att byta ut traditionella verktyg mot vårt MicroTorque-monteringssytem. De berättar hur de har gjort och vilka fördelar den nya produktionsutrustningen har.


Utmaningar
En av de största utmaningarna i montering av delar och komponenter i elektroniska produkter samt medicinsk utrustning är låga moment och självgängande skruvar i plast. Att montera en självgängande skruv till ett förbestämt moment i ett hål i en plastdetalj eller i ett annat liknande material behöver hantera en stor variation i friktion beroende av att hålen är svåra att få exakt lika och materialet i sig varierar en del i egenskap.

Friktionen varierar således mellan olika hål och komponenter och för att få en säker och högkvalitativ slutprodukt behöver ju skruven dras åt till rätt moment – oavsett variationerna i friktion. Andra utmaningar i montering är s.k. “floating screw”, d.v.s. när skruven inte är helt nedgängad, missade skruvar, sönderdragna gängor, nedgängad och åtdragen skruv men ingen klämkraft ändå.

De flesta av dessa utmaningar är sådana att en operatör inte kan se om det blir rätt eller att han/hon missar ett fel p.g.a. den mänskliga faktorn. Detta resulterar i att en produkt med ett potentiellt kvalitétsfel släpps vidare till kund. En annan vanlig följd av dessa fel är omarbetesstationer eller skadade och förstörda komponenter om behöver kasseras.


Lösningar
Genom att ta bort klicknycklar eller traditionella kopplingsverktyg från produktion och använda mer avancerad utrustning kan dessa verktyg i sig själva användas för ökad kvalitét genom att verifiera att monteringen har utförts korrekt, ge operatören adekvat återkoppling och säkerställa en jämn och hög kvalité i skruvförbanden.

Avancerade monteringsverktyg har t.ex. möjlighet att ha kontroll på vilket moment och vilken vinkel en skruv dras till vilket säkerställer rätt resultat. Genom att använda både vinkel och moment och använda utvecklade

åtdragningsstrategier i systemet kan man säkerställa att skruven gängas ned hela vägen och sedan att rätt klämkraft installeras i förbandet genom att mäta momentet som installeras efter att skruven har gängats ned. Genom att använda den här åtdragningsstrategin kommer man runt problemet med friktion i plasthål som kan variera mycket mellan olika detaljer och se till att själva klämkraften i förbandet är det som räknas och inte motståndet vid nedgängning. Verktyget kan ställas in att ge operatören återkoppling om skruven fastnar vid nedgängning, om gängor dras sönder eller om korrekt klämkraft/moment inte uppnås.

Andra fördelar med avancerade åtdragningsverktyg är att de kan räkna antal dragna skruvar så att rätt antal åtdragningar utförs i en monteringsoperation, ett smart verktyg kan känna av om en skruv redan är dragen för att inte räkna den två gånger.

Ett positioneringssystem eller en jig kan användas för att starta verktyget och rätt åtdragningsprogram för olika skruvar som skall dras i en viss ordning och till olika moment. Detta gör att operatören bara kan dra åt skruvar på ett visst sätt och att det blir rätt moment för varje skruv. En vakuumpump kan kopplas till för att enklare plocka upp skruven för montering, denna pump kan sända signaler till verktyget/roboten att skruven är linjerad korrekt på verktyget för att kunna dras åt utan risk för att skada gängorna.

Genom att övervaka dina åtdragningar i en mjukvara så kan du se om det är en specifik batch med komponenter eller skruvar som verkar vara fel på, om en specifik operatör behöver utbildning eller om det är något annat som påverkar processen.


Produkt
MicroTorque-monteringssytem är designat för att dra åt skruvar till moment under 2.5Nm och verktyget finns både för handhållet och för fixturerat. De kan alltså både användas av en operatör eller enkelt monteras i en automatiserad monteringsstation eller i en robot.

Systemet är modulärt vilket betyder att samma controller används för båda sorters verktyg men beroende på applikation väljer man momentintervall på verktyg, funktionalitetsnivå, längd på kabel och tillbehör som momentarm eller vakuumpump. Monteringssytemet kan bli kontrollerat/startat med t.ex. RFID eller streckkodsläsare eller styras remote med hjälp av en mjukvara. Monteringssytemet kan användas tillsammans med robot och kan då kommunicera med t.ex. I/O eller Open Protocol. Ett antal automatiserade monteringsstationer med MicroTorque finns i drift runt om i världen.
Kontaktinformation
Postadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Nacka
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556014-2720
Grundat: 1917
Anställda: 42749
Atlas Copco i Sverige

Atlas Copco-gruppen är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetshöjande lösningar. Vi förser våra kunder i fler än 180 länder med produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi.

Atlas Copco i Sverige hanterar försäljning, service och marknadsföring av innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna industriverktyg och monteringssystem. Våra kunder har tillgång till en rikstäckande försäljnings-, distributions- och servicenätverk som säkerställer att produkterna går på maximal effektivitet och minimal stilleståndstid.

Atlas Copco grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Företagets tjänster/produkter

Maskiner: Försäljning: Kompressorer, Tryckluftsmaskiner

Kontakter

Linda Ekwall
Presskontakt
-

Filmer

Atlas Copco - Home of innovation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrinI Trollhättan är assisten störst av alltGör en SWAPP® till mer hållbara förpackningar! Pernilla har fått en ny kollega
2021-06-02
PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner - utrustade med CEJN’s ultraFLOWEcoStruxure Micro Data Centers med IP- och NEMA-klassning är tillgängliga i EuropaNya resecentrum i Sundsvall får markvärme från LKMaterialbristen lamslår svensk industriFramtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellenFörvärv av kroatiska Spacva gör Bjelin till Europas största tillverkare av ekfanérNya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjderSå gör nätverksjätten Cisco sin molnresaEY:s Andreas Bliersbach med på prestigefylld listaDachser satsar på större lastutrymme
2021-06-01
Vi byter namn!Anmäl dig till vårt webbinariumBusch Vacuum Solutions nominerade till priset Rudolf Diesel Nya investeringar i TYRI:s eget EMC-laboratorium Entreprenör lanserar innovativ diskhandske med hjälp av crowdfunding Geomatikk-gruppen förvärvar finska tech-bolaget Keypro OyIgår invigdes nytt landmärke på LandvetterXL-BYGG lanserar XL-PadeltourAhlstrom-Munksjö lanserar FiltEV®
2021-05-31
Schneider Electric lanserar Easy Rack-serien i Europa Vibrationsdämpare förlänger livslängden för tunga applikationer inom bl. a sten- och gruvindustrinHem med solceller på taken från BoKlok säljstartas i Linköping!Altech breddar sortimentet av diffusionstäta anslutningsslangarNytt nätverk skall stärka europeisk edtechMakita lanserar nytt 18V multiverktygLeverans av Komatsu WA500-8 Stone Handler till Bilfrakt Bothnia AB.Hydroscand ser ett ökat intresse för att förebygga slangbrott
2021-05-28
Välkommen till vårt andra webbinarium om stållinorTraktorer för 200 miljoner kronor – försäljningen på Klaravik fortsätter att ökaEtt nytt flaggskepp bland svarvsorter bildar en ny generationNy Pneumatisk slipmaskin för smalbandNy version av ePI – uppdaterad och förbättrad design!Marknadens bredaste kedje- och kabelsortiment för robotapplikationerFlexibla produkter med hjälp av Prodtimes produktkonfiguratorStora Enso avyttrar bruk i tyska SachsenVägen till framgång byggs med en Komatsu väghyvelNy försäljningschef på LAPP Miltronic ABFantasi och gedigna material möts när Lisebergs upplevelsehotell växer framNu startar Sveriges modernaste fyllnings­anläggning för köldmediaNy VD för XL-BYGG Lundgrens i KalmarRabbalshede Kraft och Solkompaniet erbjuder investeringsfri solel
2021-05-27
SMC gillar IO-LinkIndustrilås expanderar i FrankrikeVäderstad köper USA-baserade AGCO-AMITY JV LLC. Ny lösning förenklar tidsregistrering och löneadministration för små och medelstora företagKRAUSZ väljer IBECO som exklusiv agent för HYMAX produkter även i NorgeBosch lanserar ny ergonomisk kap-/geringssåg i BITURBO-serienDet fortsätter uppåt!Arevo släpper världens första 3D-printade elsparkcykel – helt i kolfiberkomposit
Annonser