TISDAG 18 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Elin tar det industriella träbyggandet till nya höjder

Vi behöver lära oss mer om hur man kan bygga stora byggnader med hjälp av världens enda förnybara byggmaterial – trä.
Elin Appel tar sig an detta som ny projektledare på Paper Province.

– Trä är ett fantastiskt material och det finns mängder med fördelar, men kunskapen är inte tillräckligt stor, säger hon.

Att utveckla den skogsbaserade bioekonomin och bygga mer i trä är nödvändigt för att vi ska nå klimatmålen. Därför startade Paper Province projektet Indbygg som strävar efter att öka kompetensen hos offentliga och privata aktörer i Värmland och Dalarna när det handlar om att bygga stora byggnader med hjälp av skogens gröna guld.

Erfarenhet från byggbranschen

Elin har själv stor erfarenhet från byggbranschen och har bland annat jobbat som arbetsledare och projektledare på olika byggföretag. Senast kommer hon från Noctor Bygg där hon ansvarade för kvalitet och miljö.

I grunden är hon civilingenjör, utbildad inom arkitektur med inriktning husbyggnad på Luleå tekniska universitet. En stor del av utbildningen ägnade hon åt hållbart industriellt byggande och hennes examensarbete handlade om just det.

Kunskap fattas inom träbyggandet

Det har gått tio år sedan dess, men hon anser att kunskapsglappet fortfarande är stort och allmänt känt inom branschen.

Nu ser hon fram emot att bidra till en utveckling där nya samarbeten mellan företag, offentliga aktörer och akademi skapas i de två länen.

– Vi behöver ett nytt systemtänk där man tittar på hur arbetsmetoderna ser ut innan vi bygger. Hur hela värdekedjan fungerar och hur man kan förbättra och standardisera arbetsmetoder. Det finns mängder med fördelar med trä, men en av de stora kritiska faktorerna för att misslyckas är att man inte har rett ut fuktfrågan till exempel.

Vagt formulerade lagar

En annan sak som behöver ses över är lagtexterna, menar Elin.

– Det är en del inom kvalitetssäkrandets process att vi säkerställer att det vi bygger uppfyller en god standard och att riskerna elimineras. Men som det ser ut nu är det ganska vagt formulerat vad som är rätt och fel. Det är en fråga som måste aktualiseras.

Stort kontaktnät i branschen

Elin har gått i snickarbyxor en stor del av sitt arbetsliv ute på byggarbetsplatser och fått ett stort kontaktnät som hon tar med sig in i Indbygg.

– Det är jag som ansvarar för resan men jag kommer att ha hur mycket hjälp som helst utefter vägen. Vi måste ta hjälp av varandra och dela med oss av våra lärdomar.

Flera aktörer i Indbygg

Paper Province driver projektet Indbygg tillsammans med IUC Dalarna, Region Dalarna, Karlstads Universitet, RegionVärmland, Stora Enso och Byggdialog.

Projektet finansieras av Tillväxtverket genom Europeiska regionala utvecklingsfonden samt medverkande aktörer och en rad kommuner.

Läs mer här: paperprovince.com/projekt/indbygg/

Marja Wängestam
Kommunikatör
073-4228209
m.wangestam@paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-05-06
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
2021-05-05
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
2021-05-04
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
2021-05-03
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
2021-04-30
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
2021-04-29
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
2021-04-28
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Annonser