En återfödelse i innovationens namn - industritorget.se
TORSDAG 06 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En återfödelse i innovationens namn

DMC Automation från Turin har skapat en robotenhet som är utrustad med komponenter från SMC – världsledande inom pneumatisk automatisering – innehållande ett innovativt trådlöst styrsystem.
Detta är ett stabilt och stimulerande teknologiskt partnerskap, inriktat på banbrytande lösningar.

I Grugliasco, i provinsen Turin, på samma plats där fordonsindustrin som gjorde Piemontestaden berömd över hela världen tog form för några decennier sedan, finns ett företag starkt inriktat på innovation. Ett utmanande företag som älskar att prova nya vägar och hitta nya tekniska lösningar för att sticka ut och växa i den mycket konkurrensutsatta och komplicerade värld som industriell automatisering utgör idag. DMC Automation, ett litet till medelstort företag som har stolta rötter och en naturlig öppenhet för innovation, har nyligen flyttat till nya och moderna lokaler, vilket också markerar början på en ny resa.

Låt oss ta ett steg tillbaka: företagets historia började 1972 med DMC, grundat av Domenico De Caroli. 1992 började man producera maskiner för montering av metallkonstruktionen som utgör "skelettet" i bilstolar: det var en vändpunkt eftersom det markerade inträdet i en viktig sektor som fortfarande är en av företagets kärnverksamheter idag. Alla de största bilstolstillverkarna använder maskiner levererade av det Turinbaserade företaget för att tillverka stolens inre struktur. "Vi är specialiserade på att framställa maskiner för montering av detta 'skelett' med utgångspunkt från element som är utvalda och sammansatta för att utgöra stolens struktur, en viktig del eftersom den gör det möjligt att uppfylla de viktiga säkerhetskriterierna" förklarar Carlo Amicilia, försäljningsdirektör för DMC Automation.

År 2018 beslutar ägaren till DMC att gå i pension och efterträds av två unga företagare, Mauro Esposito och Daniele Signoretta, som tar över företaget och startar om det, baserat på en mer strukturerad och modern organisation. Med ägarbytet kommer flytten till det nya huvudkontoret i Grugliasco, ett ögonblick som för DMC får den symboliska meningen av starten på en ny era. Som ett resultat av det nya, mer organiserade arbetssättet kommer även en ISO-certifiering: att kunna arbeta efter rutiner som följer exakta standarder är ett viktigt visitkort för DMC att visa sina kunder.

Förenkla produktionen
Att accelerera och förenkla produktionsprocessen för olika sektorer med intelligenta tekniker är filosofin som DMC Automation presenterar sig på marknaden med. "Vi vill arbeta inom robotik och automatisering och vi har ett eget konstruktions- och tillverkningskontor för de maskiner och linjer vi producerar. Allt vi konstruerar är alltid förmonterat och testat internt innan leverans till slutkunden", förklarar Amicilia. "Vårt produktionsprogram är tydligt uttalat: maskiner och monteringslinjer för framställning av metallkonstruktioner i bilstolar men också robotiserad montering och svetslinjer. Sedan finns det maskiner och linjer för sammansättning (med processer och teknologier som gör det möjligt att sätta ihop delarna till en färdig produkt, tack vare SMC-komponenter), vision-system, materialhantering, testutrustning och framför allt maskiner och utrustningar anpassade efter våra kunders individuella behov" förklarar försäljningsdirektören.

Ett viktigt partnerskap
För att tillgodose sina kunders behov på ett noggrant och snabbt arbetssätt förlitar sig DMC på ledande partners stöd. I denna utveckling som just påbörjats är det historiska samarbetet med SMC, världsledande inom pneumatisk automation, ännu viktigare. Tack vare sin expertis och ständiga tekniska innovation kan det Turinbaserade företaget svara upp på kundernas önskemål men också utöka sitt verksamhetsområde och närma sig nya marknadsnischer. "SMC är ett måste för oss, en fundamental partner och vi anser att deras komponenter utgör en hög standard, vilket underlättar för oss i designen och gör att vi kan ha en kontinuitet i service, reservdelar, produktuppdateringar och mycket mer" understryker Amicilia. "Dels finns förtroendet för kvaliteten på deras komponenter, dessutom är vi också väldigt nöjda med det nära samarbetet med deras team av tekniker och säljare. Ett verkligt tekniskt partnerskap har utvecklats över tid, både före och efter försäljning, vilket har lett till att vi använder nya och nyskapande produkter vad det gäller teknisk innovation. Och detta är också ett viktigt plus för våra kunder..." tillägger han.

En innovativ robotstation
Bland maskinerna som tillverkas i DMC-anläggningen i Grugliasco utmärker sig en robotiserad ö, utrustad med SMC-komponenter, kännetecknad av ett styrsystem realiserat genom trådlös kommunikation, en definitivt banbrytande innovation för branschen. Den är avsedd för en kund i Turkiet och utgör en ädelsten när det gäller innovation. "Det är en automatisk maskin för montering och testning av bilens låsningssystem för bakre ryggstöden. Den har manuella inlastningsstationer med närvarokontroller via kameror medan alla monteringsstationer är automatiska. Det finns också en robot för 'överföring' från ett första bord till testbordet. Delarna är märkta och data lagras på en PC för spårbarhet. På denna maskin beslutade vi att använda det trådlösa magnetventilsystemet som gör att vi kan ha I/O:s ombord på bordet utan att leda alla signaler via den gemensamma luft-/elöverföringen, som är utsatt för slitage, svår att underhålla och kräver ett särskilt elskåp som medför extra kostnader”, förklarar Carmelo Todaro, teknisk chef. Maskinens hjärta består av en mängd elektriska anslutningar som står i kontakt med den centrala basenheten, som kan styra dem trådlöst. Från fas till fas roterar bordet och följaktligen roterar alla grupper medan den centrala axeln förblir fast: varje enskilt element hanteras därför trådlöst med SMC:s innovativa EX600W.

Effektiva lösningar
"Många av våra maskiner, inklusive denna robotstation, består av roterande bord med olika positioner som flyttar grupper, delar eller enstaka komponenter från en arbetsstation till en annan. Ett av problemen är behovet av att behålla kontrollen under rörelsen: när du roterar, måste bordet överföra elektriska ledningar och signaler. Övergången till trådlöst som SMC föreslog för oss var nytänkande och tillät oss att lösa detta problem effektivt," påpekar Carmelo Todaro. Det tekniska samarbetet med SMC är fullt av nya och innovativa lösningar. "SMC:s flödesvakt som bevakar luftflödet under drift, är användbar för både felsökning och övervakning av luftförbrukningen i anläggningen och därmed utvärdering av energibesparingar. I en annan applikation använde vi klämcylindrar ur SMC:s CKZT-serie, vilket gjorde att vi kunde klämma fast rörets hela diameter så att vi kunde arbeta jämnt. En annan viktig produkt som vi använder här hos DMC är SMC:s elektriska linjärenheter, särskilt LEY-serien, som förenklar positionering och inställning av maskinen, både för oss under programmeringsfasen och för kunden vid process- eller komponentutveckling" avslutar Todaro.

Integration 4.0
En sista anmärkning: alla DMC-maskiner är utformade för att uppfylla kraven i Industri 4.0, ett viktigt plus för företag som redan nu är inriktade på en produktionsstyrning med sofistikerade system. "För oss är det grundläggande att tänka om och utveckla nya produktions-, organisations- och ledningsprocesser.

Det är därför våra maskiner är utformade för att integreras i våra kunders centraliserade styrsystem. På detta, en reflektion: det är tråkigt vi hittar flest tillämpningar av 4.0-filosofin på den utländska marknaden: våra maskiner har alla gränssnittsmoduler men det är de internationella kunderna som till exempel använder Ethernet för att ansluta och styra maskinerna på distans, italienska kunder avgjort mindre. Vi har för närvarande tre produktionslinjer i Marocko, Rumänien och Turkiet, som alla tre har programvaru- och IT-dialogmoduler som visar hur mycket dessa marknader har vuxit ur en teknologisk synvinkel... " betonar DMC:s försäljningschef.
Kontaktinformation
Postadress
Ekhags­vägen 29-31
14171 Segeltorp
Besöksadress
Ekhags­vägen 29-31
SE-14171 Segeltorp
Region
Huddinge
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556276-4034
Grundat: 1986
Anställda: 117
Välkommen till SMC Automation AB!

SMC utvecklar produkter och lösningar inom industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter. Företaget omsätter ca 50 miljarder kronor och har 20 000 anställda globalt. I Sverige finns SMC etablerade sedan 1986 med huvudkontor i Huddinge och regionkontor i Göteborg, Lund, Borlänge och Växjö samt en mängd återförsäljare över hela i landet.

Kvalitet i allt vi gör

Vi är en pålitlig global marknadsledare med hållbarhet i fokus - både i egen tillverkning och i produkt. Tillsammans med våra kunder vill vi kontinuerligt förbättra och produktutveckla för en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig tillverkning. Vi investerar mycket i F&U och det ger produkter som är lättare, nättare och drar mindre energi.

Våra värdeord - Stolthet, Engagemang, Professionalism, Hänsyn & Mod

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Edvard Larsheden
Marknad
08-603 12 00
Joka
08-603 12 00
SMC Kundinformation
08-603 12 40

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

SMC:s Produktöversikt 7.0

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-10
Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
Ny gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labbFör gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
2020-06-29
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljön
Annonser