Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk - industritorget.se
TISDAG 14 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk

Vargön Alloys teleskoplastare Merlo P27.6 ställs inför exceptionella förhållanden. Den körs vid företagets största smältugn där temperaturen är runt 700 grader och stora anpassningar har krävts för att få en maskin som klarar de extrema förutsättningarna.
På Vargöns Alloys i Trolhättan finns fyra smältugnar. Den största, en av de största i världen, är omkring 14 meter i diameter och byggd i flera våningsplan. För att klara av att lasta in och ut material ur ugnen samt att städa runtomkring den krävs en maskin utöver det vanliga. Valet föll på en Merlo P27.6 från Hüllert Maskin.

– Det vi ville ha var framförallt en liten smidig maskin som klarade av att lasta minst ett ton i skopan i taget, som inte var för tung och där vi kunde få räckvidd framåt för att kunna tippa ur material inne i ugnen, berättar Magnus Jansson, projektledare på Vargöns Alloy.

Tidigare har man kört med en äldre niotonshjullastare, som egentligen är för tung för golvet på våningsplanet, där viktbegränsningen är satt till ett ton per kvadratmeter.

– Det klarar vi med råge nu. Dessutom kan vi nå en liten bit in genom luckorna i ugnen. Helst hade jag velat nå ännu längre, men då hade det krävts en större maskin som i gengäld blivit för tung, säger Magnus Jansson.
Innan man bestämde sig lånades en demomaskin in, den kördes då ugnen var avstängd eftersom den inte skulle klara de extrema förhållandena som den utsätts för.

Av den ursprungliga maskinen P27.6 är det i stort sett bara stommen kvar. För att klara av den extrema temperaturen vid ugnen har man klätt in hela maskinen i skyddande plåtar, alla plastdetaljer har tagits bort, belysning och torkare är också bortplockade och av hydrauliken är det enbart den inbyggda i bommen kvar samt en slang för att kunna tippa skopan. Fönsterrutorna har försetts med ett finmaskigt skyddsnät som skyddar mot värmestrålning och bränsletanken är borttagen och ersatt av en ”jeepdunk” i plåt bak på maskinen. Däcken är solida och dörren har byggts om för att kunna öppnas framåt, som på en bil, för att kunna fungera som sköld för föraren mot ugnen. Den har också fått en vinsch bak för att kunna dras bakåt.

Nödbromsen har flyttats och hydrostaten har konstruerats om så att man ska kunna rulla maskinen. Ryggstödet på förarstolen har gjorts lägre för att man vid en nödsituation ska kunna ta sig ut genom bakrutan.

– Vi kör med maskinen i stort sett dagligen och jobbar med ungefär 20-30 minuter åt gången. Det fanns ett visst motstånd från förarna i början men nu när de har fått prova och se hur bra det funkar är de jättenöjda, fortsätter Magnus Jansson.

Hur varmt är det inne i hytten?

– Det är normaltemperatur där, klimatanläggningen fungerar som på en vanlig maskin så för förarna är det helt okej att jobba så nära ugnen.

Redskap förutom skopa att lasta in material i ugnen med är gafflar för att kunna lyfta saker och en slags specialbyggd ”raka” som används för att knuffa runt material inne i ugnen.

– Rakan använder vi mest med en äldre motviktstruck men vi har provat det med Merlon och det funkade. Jag skulle vilja att vi köpte en Merlo i en storlek större också som kunde ersätta motviktstruck, som egentligen är för tung för golvet den med, säger Magnus Jansson.

Att hitta en maskinleverantör som klarar av att bygga en maskin för dessa speciella förhållanden är inte lätt förklarar Magnus Jansson.

Valet av Hüllert Maskin till det komplicerade uppdraget har han aldrig ångrat.

– De har varit en jättebra samarbetspartner, som gick in till 110 procent i projektet och visade lika stort engagemang som oss. Vi presenterade en funktion som vi ville ha och de levererade en lösning. Maskinen blev faktiskt bättre än jag hade trott från början, säger Magnus Jansson.

Sara Jenkins
Presskontakt
Marknadskommunikatör
sara.jenkins@hullert.se
0701937308

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-30
För gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
2020-06-29
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljönVad innebär tillräckligt pålitlig när du anlitar en barnvakt? Hållbar industri, innovationer och infrastrukturIndustriell 5G Router utvecklas i samarbete mellan Phoenix Contact, Ericsson och QuectelMontabert by Komatsu – krossar hårt motstånd30 % lägre CO2-utsläpp med klimatförbättrad betong baserad på miljöcementKan svenskar skilja på Work Management och Projektledning? Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken
2020-06-26
Spaljisten lägger en stororder till Automationsteknik Veldi Kompetens får ärofyllt uppdrag - utbildar medarbetare inom Volvo​Granngårdarna beställde likadana Volvo hjullastare till lantbruketFortum Recycling and Waste har i dagarna lanserat sin nya tjänst IndustriserviceBlueJeans maximerar "arbeta hemifrån"-upplevelsen med säkert samarbete över video på stor skalaUtsläpp från industrin blir plastFord of Europe och DEFA ingår avtal – smarta laddlösningar genom FordFrån 300 till 450 snabbladdstationer för elbilar på två år
2020-06-25
EdmoLift fortsätter att leverera truckbord till Mitsubishi Logisnext Sweden!ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustningUtsläpp från industrin blir plast
2020-06-24
Rörlaserskärning – kompetens och kapacitet i världsklass Volvo befäster förstaplatsen som mest valda tjänstebilEfterlängtade monteringspastor - nu inom specialsortimentet GLEITMOAnimation av flerkanalig kontrollenhet med möjlighet till IO-Link Grundläggande faktorer för produktionseffektiviteten. CEVT kapar utvecklingstiden med 80% med hjälp av Ansys SPEOS
2020-06-23
Årets Hållbara Leverantör, 2019Sortimo lanserar mobil depå för att underlätta byggarbetarens arbetsdag​Hos Swecon snurrar hjulen fortfarandeLösningar för effektiv konstruktion av kopplingsskåpNya, slitstarka keramiska styr- och stödbultar nu tillgängliga från norelem Interroll och Modumaq ger maximal mångsidighet för Arvato Så kan ni mildra effekten av Corona på er försörjningskedjaVad bör du göra när hemmaarbete blir ett fenomen och risken för cyberattacker ökar?Solkompaniet växer med solelboomen
2020-06-22
Nu erbjuder Högskolan Väst fler korta kurser för industrin​DAF introducerar XF Unity EditionVågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
2020-06-18
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på Sunpine
Annonser