SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Färgglad hotellfasad på Grönland

Lyser som norrskenet
I utkanten av Grönlands huvudstad Nuuk håller ett gammalt industriområde på att omvandlas till en ny stadsdel med bostäder, rekreationsområden och spännande arkitektur. Detta återspeglas i lokala Hotel Aurora, som har fått sitt namn efter norrskenet. Hotellet pryds av en robust fasadbeklädnad från Rockpanel, vars skiftande färgnyanser skapar en livfull fasad – samtidigt som materialets styrka gör att fasaderna kan stå emot det hårda klimatet.

Den som besöker Grönlands huvudstad kan nu bo i norrskenets sken – nästan i alla fall. Hotel Aurora har fått sitt namn efter det spektakulära naturfenomenet som kan upplevas i de nordligaste delarna av världen.
Hotellet ligger i industriområdet Entreprenørdalen i Nuuk, som enligt hotellägaren Klaus Dupont Iversen genomgår en stor utveckling. Därför hade han en tydlig vision när han fick tag på en tomt:

- Med en föränderlig stadsdel behövde hotellet sticka ut. Namnet anspelar på norrskenet och det ska vara ett återkommande tema i hela byggnaden. På insidan uttrycks detta med lampor som en norrskensgardin och mattor i nyanser av grönt och lila, säger han och tillägger:

- Därför var det självklart att leka med norrskenet även på fasaden och det var därför jag ville använda fasadskivan Rockpanel Chameleon.

Fasader som kombinerar tradition och nytolkning
Grönland är känt för sin färgstarka byggnadstradition med hus i olika färger, något som Klaus Dupont Iversen ville fortsätta med när han byggde Hotel Aurora.

- Jag ville följa traditionen och sätta färg på området. Hotellets kameleontfasad passar väl in i Arktis och norrskenet här uppe, men den sticker ändå ut och får folk att stanna till och ta bilder, säger Klaus Dupont Iversen och fortsätter:

- Tack vare sin beständighet används Rockpanel ofta här uppe, men då oftast i matt utförande. Jag ville göra plats för en ny tolkning, så jag valde skivor i högglans för att vi skulle kunna uppnå den fantastiska looken på hotellet.

När solen träffar det stora hotellet dansar ljuset över den blanka fasaden. Byggnaden är byggd i en kvadratisk form för att utnyttja utrymmet på bästa sätt. Därför ville man även ge utsidan en lätthet.

- Vi valde att kapa skivorna på mitten och lägga ner dem för att ge byggnaden ett något ljusare utseende. Lyckligtvis är Rockpanel-skivorna lätta att arbeta med, säger Klaus Dupont Iversen.

Med stenens styrka står fasaden emot arktiska väderförhållanden
Det är dock inte bara de visuella och hantverksmässiga kvaliteterna som ledde till valet av den färgglada norrskensfasaden.

- Eftersom Rockpanel har testats en hel del på Grönland litar jag på produkten och vet att den klarar de speciella väderförhållandena här. Vi upplever till exempel stora temperatursvängningar från -20 till +20 grader, vilket ställer vissa krav på materialvalet, förklarar Klaus Dupont Iversen.

Rockpanel-skivor är tillverkade av den vulkaniska bergarten basalt, vilket gör dem extremt beständiga. Det menar Mikkel Langetoft-Nielsen, Business manager på Rockpanel:

- Skivorna är formstabila, så de expanderar inte i värme och drar inte ihop sig i kyla. Sten kan inte heller absorbera fukt, så fasaden kan lätt stå emot regn från alla håll.

Han avslutar:
- Av denna anledning bleknar inte skivornas färg när de utsätts för sol, regn eller vind, och därför fungerar Rockpanel-skivorna utmärkt i arktiska områden.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
engcon tecknar strategiska avtal i JapanOKQ8 öppnar bilpool i AlingsåsMed rätt volym slår stansning allt
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige