SÖNDAG 01 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Företags- och privatlån under pandemin

Den svenska entreprenörsandan har faktiskt blomstrat under Corona, i alla fall när det gäller småföretagare. Låneinstituten har visat sig vara villiga att satsa både på nya och gamla företag med bra affärsidéer, medan bankerna har hållit igen utlåningen och bara sett de stora etablerade företagen.
Permittering, varsel och uppsägning bildar nya företag
När pandemin lamslog hela världen, blev det drastiska åtgärder i Sverige. Med permittering, varsel och uppsägningar som följd av Corona-pandemin, kunde vi plötsligt se hela den svenska välfärden få sig en rejäl törn. Det såg plötsligt från en natt till en annan allt annat än ljust ut för Sverige och för svensk ekonomi. Sverige lamslogs och vi var nu på väg att gå mot en större djup ekonomisk kris i Sverige.

Men ur den djupaste krisen såg också många nu möjligheten att i stället starta upp egna företag. Detta skedde framför allt inom det digitala verksamhetsområdet som plötsligt blev otroligt viktigt, då vi inte längre kunde resa. Som följd av detta har flera nya företag har startats upp ur krisen, men med nya finansiella lösningar som har varit lite annorlunda jämfört med tidigare.

Den privata lånemarknaden under Corona pandemin
Med alla permitteringar så har det också blivit allt svårare att låna pengar privat under Coronapandemin. De flesta som vill låna ut pengar vill att man ska ha en fast anställning, vilket har ställt till det för gemene man. Många söker då lån genom en rad olika banker och låneinstitut vilket påverkar din kreditvärdighet, genom att det syns att man har sökt lån hos många olika aktörer på marknaden.

För att undvika att hamna i UC registeret med många låneansökningar så är bästa möjligheten till lån att gå till ett företag som jämför flera lån utan UC med många förfrågningar. Här har man då möjligheten att få flera olika alternativ som gynnar dig som låntagare.

Företagslån där Bankerna var tveksamma – Låneinstituten tjänstvilliga
För företag har det sett annorlunda ut; Det har med andra ord aldrig startat så många nya företag som under pandemiåret 2020. I en färsk undersökning visar att förra året noterades det högsta antalet nystartade företag i modern tid. Detta med mätningar som är gjorda sedan 1991.

Att det skulle bli svårt att få lån till nya företag med nya idéer under pandemin har visat sig vara felaktigt. Flera låneinstitut har varit vaksamma och förstått att om man vill ta Sverige ur krisen måste man vara villig att satsa på företagare med bra idéer. Bankerna har däremot satt stopp för många investeringar och sett om sitt eget hus i stället för att hjälpa Sverige genom krisen.

När regeringen satte i gång åtgärdspaketen till företagare så var de stora bankerna längst fram i lånekarusellen. Riksbanken tog taktpinnen och lånade ut stora belopp som skulle gå till att rädda Sverige och här var det meningen att pengarna skulle gå till företagslån för både stora och små företag.

Men det var nästan uteslutande de stora etablerade företagen som fått/fick möjlighet att låna pengar ur kassan som staten lämnat ut. De nyetablerade och småföretagare som finns eller startade upp fick det svårare, om inte helt omöjligt att få ta del av kakan som skulle rädda Sverige ur krisen.

Här har då de låneinstitut som börjat finnas på marknaden och som är en konkurrent till storbankerna visat att man kan och vill hjälpa till med företagslån. Man har stöttat upp med lån både till nyföretagare och till redan etablerade småföretag som har haft det svårt att få genom lån av banker.




Om inte låneinstituten funnits så skulle det förmodligen sett annorlunda ut för småföretagarna och nystartade företag som nu har fått möjlighet att överleva när Corona pandemin är på väg att släppa sitt grepp om Sverige och övriga världen. Detta då all finansiering genom vanliga banker försvårades drastiskt eller blev omöjliga för dessa företag.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi CTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling