Försäljningsrekord och fina förutsättningar första halvåret, utmanade avslut väntar - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Försäljningsrekord och fina förutsättningar första halvåret, utmanade avslut väntar

Trots den rådande situationen är det förstås oerhört glädjande att presentera det bästa halv­årsresultatet (före skatt) någonsin.
​Som en kommentar till aktuellt läge i SkiStar säger VD Stefan Sjöstrand:

Smittspridningen av det nya coronaviruset har inte passerat någon obemärkt. Den 12 mars kom norska kommunala besked att vår verksamhet i både Hemsedal och Trysil ska stängas ner. Som alltid är hälsa och säkerhet av största prioritet för oss, så fokus har legat på medarbetare och gäster. Det är en obekant situation för oss alla, med snabb förändring och nya myndighetsbeslut som vi noggrant följer. Dessa beslut kommer att få en negativ effekt på SkiStars helårsresultat.

Omfattningen har ännu inte analyserats. En viktig faktor att ta hänsyn till är att en stor del av vintersäsongen är pas­serad.

SkiStar vidtar åtgärder för att anpassa verksamheten till rådande situation. Av samma skäl bedömer vi det som svårt att kommentera bokningsläget för närvarande.

Trots det, kan vi i skuggan av ovissheten, summera ett starkt första halvår. Säsongen började rekordtidigt med både kyla och snö, följt av fantastiska skidförhållanden under jul­veckan som sedan möttes av mildare väder runt nyårshelgen.

Kvartalet, som bland annat omfat­tar stora delar av sportlovsveckorna, gör att vi summerar ytterligare ett bra halvårsresultat där kärnverksamheten står mycket stark med en ökning av SkiPass-försäljningen med 91 MSEK (11 procent) jämfört med föregående år.

Våra övriga affärsområden kopplat till vår kärnverksamhet har tillväxt, särskilt glädjande att vår sportbutiksverksamhet växer med 19 procent, och dessutom med ökad lönsamhet. Inom vår sportbutiksverksamhet växer online-försäljningen med 43 procent.

Vi har betydligt lägre reavinster från vår fastighetsutvecklings- och exploateringsaffär, 71 MSEK (143). Detta beror främst på att vi hade två större projekt som realiserades under första kvartalet 2018/19. De två projekten med totala reavinster om 90 MSEK gör också att vi under 2019/20 inte kommer nå samma höga nivåer som 2018/19, men reavinster kommer fortfa­rande vara en betydande del av vårt resultat även detta år.

Trots den rådande situationen är det förstås oerhört glädjande att presentera det bästa halv­årsresultatet (före skatt) någonsin.
Engagemanget för SkiStars kundklubb MySkiStar fortsätter att öka, vilket är mycket glädjande. Antalet registrerade medlemmar närmar sig 970 000, en ökning med 12 procent jämfört med föregående år.

Den nya redovisningsstandarden för leasing, IFRS 16, som ersätter IAS17, får en relativt stor effekt för SkiStar. Vi har många långa leasingav­tal för bland annat markarrenden som nu med tillämpning av den nya standarden redovisas som en skuld i balansräkningen. Vår balansom­slutning efter första halvåret stiger som en effekt av detta med 742 MSEK, vilket försämrar vår soliditet med sex procentenheter. Mer detaljer kring effekten av IFRS 16 finns på sidan 16 i rapporten.

Jag ser med mycket spänning, nyfikenhet och största ödmjukhet fram emot uppdraget som VD och koncernchef för SkiStar!

Stefan Sjöstrand
Verkställande direktör

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halvårsrapport
september 2019 – februari 2020

Andra kvartalet
Nettoomsättningen för det andra kvartalet ökade med 173 MSEK, 12 procent, till 1 604 MSEK (1 431) jämfört med föregående år.
Resultat efter skatt för det andra kvartalet ökade med 87 MSEK, 16 procent, till 642 MSEK (555) jämfört med föregående år.
Resultat per aktie uppgick till 8:04 SEK (6:95), en ökning med 16 procent.

Första halvåret
Nettoomsättningen för det första halvåret ökade med 97 MSEK, 6 procent, till 1 725 MSEK (1 628) jämfört med föregående år.
Resultat efter skatt för det första halvåret minskade med 13 MSEK, -3 procent, till 397 MSEK (410) jämfört med föregående år.
Resultat per aktie uppgick till 5:01 SEK (5:22), en minskning med 4 procent.
Väsentliga händelser efter periodens utgång

2020-03-12: På grund av kommunala beslut i Norge med anledning av det nya Corona-viruset måste SkiStar omedelbart stänga skidanlägg­ningarna i Hemsedal och Trysil. Dessa beslut kommer att få en negativ effekt på SkiStars helårsresultat.

Omfattningen har ännu inte analyse­rats. En viktig faktor att ta hänsyn till är att en stor del av vintersäsongen är passerad. SkiStar vidtar åtgärder för att anpassa verksamheten till rådande situation

Ytterligare information lämnas av:
Stefan Sjöstrand, Verkställande direktör, tel +46 (0)280 880 80

Anders Örnulf, Ekonomi- och finansdirektör, tel +46 (0)280 880 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Lyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
Annonser