SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Förstå Pulverbäddsfusionsteknik

Hur fungerar Pulverbädd Fusion?
Pulverbäddsfusion (PBF) är en additiv tillverkning, eller 3D-utskrift, teknik som använder en värmekälla - vanligtvis en laser - för att sintra eller smälta atomiserade pulverpartiklar tillsammans. Liksom andra additiva processer görs detta ett lager i taget tills delen är klar.

Pulverbäddsfusionsteknik är:
• direkt metall-lasersintring
• selektiv lasersmältning
• smältning av elektronstråle
• selektiv lasersintring
• fusion med flera jetstrålar

Pulverbäddsfusion är en relativt hög kostnad additiv tillverkningsteknik när den inte outsourcas. Det används mest i industriella och kommersiella applikationer. Både metall- och polymerbaserade processer kan användas för produktionsdelar för slutanvändning utöver snabba prototypapplikationer.

Hur fungerar Pulverbädd Fusion?
Liksom andra additiva tillverkningsprocesser skapas en 3D CAD-fil och laddas in i maskinen. Därifrån börjar processen vanligtvis med att värma pulverbädden till en jämn temperatur. Maskinen börjar sedan rita det första lagret av delen eller stödfunktionerna och därmed smälter ihop pulverpartiklarna. Detta fortsätter, lager för lager, tills delen är klar.

Fusionsprocesser för metallpulverbäddar som DMLS och EBM kräver stödstrukturer för att säkra delen till byggplattformen. Annars skulle delarna krulla uppåt när inre spänningar byggs upp under smältprocessen. Efter byggandet av en metall PBF-del finns det olika metoder för att avlägsna stödstrukturmaterial.

Å andra sidan är polymerbaserade PBF-processer unika genom att delar inte kräver stödstrukturer. Selektiv lasersintring fungerar på liknande sätt som metall PBF-processer. Pulver laddas i maskinen och en laser används för att sintra eller smälta samman partiklarna. Multi Jet Fusion (MJF) fungerar något annorlunda genom att säkringsmedel först appliceras på pulvermaterialet och sedan sveper ett värmeelement över sängen, som sedan smälter samman materialet. Detta är en lite effektivare process som gör MJF till ett bra alternativ för större volymer nylondelar.

Material tillgängliga för Pulverbädd Fusion
Pulverbäddsfusion stöder en rad vanliga material.

Metaller
• Aluminium
• Kobolt krom
• Inconel
• Rostfritt stål (316L)
• Maråldra stål

Polymerer
• Nylon (SLS och MJF)
• Glasfylld nylon (SLS)
• Mineralfylld nylon (SLS)
• Polypropen (SLS)
• TPU (SLS och MJF)
• Kolfylld nylon (SLS)

Efterbehandling för pulverbäddsfusionsdelar
De flesta PBF-delar kräver efterbehandling för att uppnå önskad ytjämnkvalitet. Eventuellt överskott av pulver måste också avlägsnas från delen. Tips: var noga med att designa delar med pulverutloppskanaler. Eftersom PBF-delar är hållbara och lämpliga för funktionstestning och slutanvändning är gängade hål och gängor ett alternativ.

Pbf-delar av metall måste värmebehandlas på grund av hur processen resulterar i inre påfrestningar. Efter en värmebehandling avlägsnas stödstrukturer från delarna och ytterligare efterbehandling kan fortsätta. Beroende på kundens krav finns det flera efterbehandlingsfunktioner för att förbättra ytkvaliteten, såsom CNC-bearbetning och polering.

PBF-delar av plast avlägsnas från bädden av osmält pulver och överflödigt material avlägsnas med en pärlsprängning - detta resulterar också i en konsekvent ytfinish. Som en del av vår standardfinish får MJF-delar en svart färgbehandling - vilket ytterligare förbättrar finishkvaliteten. SLS-delar lämnas som de är när pärlsprängningen är klar, men SLS-delar är bra kandidater för ytterligare färgning om färg önskas.



Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN