SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kombinera styva och flexibla material

Med PolyJet-övergjutning
Vad är en Overmold?
Vad gör du när du behöver en del tillverkad av två eller flera material samtidigt. Vanligast är att dessa delar har en styv sektion och en flexibel sektion. Den styva delen kallas underlaget och den flexibla delen kallas övergjutning. Ett vanligt exempel på en övergjuten/övergjuten del är din tandborste! Den vita, styva delen är underlaget och den blå, flexibla delen är överformen.

Varför PolyJet?
Polyjet är den enda 3D-utskriftstekniken vi erbjuder som kan producera prototyper av övergjutna delar. PolyJet fungerar genom att dela upp delen i voxlar, eller 3D-pixlar. Den tilldelar sedan ett material och en durometer till varje voxel. Maskinen är laddad med både styvt och flexibelt material. När skrivhuvudet rör sig över bädden avsätter det droppar av material. För 30 Shore A-delar deponerar den endast flexibelt harts; För styva delar avsätter den endast styvt harts. För alla hårdheter, eller durometer, däremellan avsätter skrivhuvudet en blandning av flexibla och styva droppar i ett förhållande som är lämpligt för den önskade hårdheten. Bilden nedan visar hur en voxel av 60 Shore A-material ser ut. Varje prick representerar en droppe harts. Det vita, eller primära materialet, är styvt, och det svarta, eller sekundära materialet, är flexibelt. Hartsdropparna härdas sedan omedelbart med en UV-lampa.

Eftersom PolyJet-maskinen kan välja och vraka vilket material den deponerar var, kan den på ett unikt sätt använda flera hårdheter och färger på samma del. Oftast sker detta i form av ett styvt underlag med en flexibel överform, men det kan också vara två flexibla material eller två styva material.

Alternativ för material
Nedan finns materialalternativen för PolyJet. De tre tillgängliga färgerna är svart, vit och klar. För varje material finns det en rad olika hårdheter, eller hårdhet. Alla material faller under hårdhetsskalan Shore A och sträcker sig från 30 till 95. Durometerskalan är inte svår att räkna ut: ju högre siffra, desto styvare är materialet.

Notera: Den mjukaste hårdheten som finns tillgänglig för vit är 50A.

När vi väljer färg och hårdhet finns det vissa begränsningar för vilka kombinationer vi kan bygga. Tabellen nedan visar de tillgängliga kombinationerna. Varje rad representerar en tillgänglig datorkonfiguration. Den här exempeldelen, med en styv vit kropp med 50A svarta knappar, skulle använda alternativ 4. Du skulle dock inte kunna välja en Rigid Black-kropp med 50A White-knappar eftersom vi inte har en maskin inställd med Rigid Black och Flex White. Om du av misstag har valt en konfiguration kan vi inte ta emot den, vi meddelar dig och låter dig välja ett alternativ innan vi börjar bygga något.

Konfigurera din PolyJet Overmould Offert: Ställ in CAD-modellen
Offertförfrågningar för PolyJet övergjutning är lite annorlunda än offerter för någon annan typ av 3D-utskrift. För det första behöver vi en . STEP eller . STP-filen för sammansättningen. I den filen måste substratet och övergjutningen var och en ha sin egen fasta kropp. På så sätt vet maskinen vilket material som ska placeras var. Varje solid kropp kommer att tilldelas en färg och durometer, mer om det senare.

Vi kräver också att filen representerar delen så som du vill att den ska skrivas ut. Bilden nedan till vänster skulle inte fungera, eftersom det skulle resultera i att de tre knapparna byggdes separat från huvudhöljet. Filen till höger är korrekt eftersom knapparna finns på den plats där vi vill att de ska byggas.

Slutligen vill vi också att de olika organen skall para sig ihop rad på rad. Detta innebär att det inte finns något mellanrum mellan de två kropparna. Om det finns ett mellanrum kommer maskinen att försöka sätta stödmatris mellan de två kropparna. Eftersom stödmatrisen är utformad för att tas bort, gör dess inkludering det lättare för de två kropparna att separera när delen väl har byggts. Vi vill inte heller att kropparna ska överlappa varandra. Om kropparna överlappar varandra kommer maskinen att försöka rita två gånger i samma område, vilket kan få bygget att krascha.

Konfigurera din offert för PolyJet-övergjutning: Ställ in offerten
Nu när du har din fil klar är det dags att ladda upp! När filen har laddats upp väljer du "Digital OverMould" från rullgardinsmenyn för material.

Förutom materialval behöver vi också känna till färg och durometer för varje kropp i filen. Använd området Specialinstruktioner för att ange den här informationen. Om du har en formell ritning är det bra, men även en enkel skärmdump med pilar fungerar för oss. Vi föredrar en visuell indikation av färg och durometer eftersom det minimerar risken för missförstånd; En bild säger 1000 ord. Nedan följer ett exempel på hur man kommunicerar färg och hårdhet.

Slutligen skickar du in din offert för granskning genom att klicka på den orange knappen "Begär offert". Detta skickar offerten till vårt team för granskning. Vi kommer att granska den begärda materialkombinationen och analysera delarna för att se om det finns några andra byggproblem. När vi är klara får du ett e-postmeddelande som meddelar dig att din offert är klar.

Om du behöver ytterligare hjälp kan du kontakta oss på +46 (0) 8408 391 86 eller customerservice@protolabs.se
Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar