SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Första leveransen på väg till kund

Av den co2-reducerade plåten xcarb® rrp
Den världsledande stålproducenten ArcelorMittal har de senaste åren gjort stora investeringar i anläggningar för tillverkning av fossilfritt och CO2-reducerat stål.

ArcelorMittal BE Group SSC AB, ägt till 50% av ArcelorMittal och till 50% av BE Group, levererar nu sin första order av den CO2-reducerade plåten XCarb® Recycled and Renewably Produced (RRP).

Det är en provleverans på cirka tjugo ton CO2-reducerad varmgalvaniserad plåt i kvalitet S220GD som ska användas till ventilationsprodukter, berättar Richard Ralsgård, vd på AMBE (AMBE = ArcelorMittal BE Group SSC AB).

De senaste åren har intresset för fossilfritt och CO2-reducerat stål ökat kraftigt. ArcelorMittal har lagt stora resurser på att utveckla och investera i grön teknik i sina anläggningar runt om i Europa. En stor del av detta arbete sker inom ramarna för innovationsprojektet XCarb®.

– XCarb® är ett samlingsnamn för de insatser som görs inom ArcelorMittal i syfte att minska bolagets klimatpåverkan, förklarar Richard Ralsgård. Att reducera de CO2-utsläpp som sker i samband med ståltillverkningen är en viktig del av detta arbete.

Merparten av utsläppen kommer från masugnarna, och det är alltså dessa som nu ersätts med så kallade DRI-anläggningar, där järnmalmen reduceras till järnsvamp med hjälp av vätgas innan det går vidare till ljusbågsugnar som drivs med förnyelsebar energi – framför allt sol- och vindkraft, förklarar Richard Ralsgård vidare.

LIGGER LÅNGT FRAM

ArcelorMittal ligger långt fram i sin gröna omställning, men har utåt sett valt att hålla en låg profil.

– Det viktiga för ArcelorMittal är inte att vara först, utan att noga testa och utvärdera olika alternativ för att sedan välja den mest optimala tekniken för respektive process. Målet är att kunna leverera det första helt fossilfria stålet inom tre år, men redan idag kan alltså AMBE erbjuda ett ”grönt” sortiment inom ramarna för XCarb®.

XCARB® FINNS I TVÅ VARIANTER:

• XCarb® RRP (Recycled and Renewably Produced) är ett CO2-reducerat sortiment där CO2-utsläppen reducerats med upp till 75 procent, något som styrks i de miljödeklarationer – så kallade EPD:er – som tagits fram för sortimentet. Produktionen sker vid företagets stålverk i spanska Sestao, en av många anläggningar där det nu görs stora investeringar för att inom några få år kunna framställa ett helt fossilfritt stål.

• XCarb® Green Steel Certifikat, som innebär att kunderna mot en något högre materialkostnad får ett certifikat som innebär att de kan tillgodoräkna sig de förbättringar som redan gjorts inom ArcelorMittals klimatarbete. Certifikatet är verifierat av tredje part och kan utnyttjas av kunderna i marknadsföringssyfte i enlighet med Green House Protocol, Scope 3.

MEDVETEN KUND

Det svenska industriföretag som under september kommer att få sin första leverans av XCarb® RRP CO2-reducerat stål är en mångårig kund till AMBE. Richard Ralsgård beskriver kunden som ”medveten och med höga krav på både kvalitet och leveranser”.

– Den här kunden har förstått att fossilfritt stål är framtiden. Min gissning är att det inom loppet av bara några år kommer att vara det enda alternativet för många kunder.

INFRASTRUKTUREN PÅ PLATS

ArcelorMittal är den marknadsledande stålproducenten med egna verk i flera europeiska länder. Att en stor del av infrastrukturen redan finns på plats är en stor fördel i den gröna omställning som nu pågår, menar Richard Ralsgård.

– Tillverkningssätten skiljer sig åt. Det handlar inte bara om att masugnen ersatts med DRI och ljusbågsugn, utan också att järnmalmen byts ut mot en större andel återvunnet stålskrot.

– Med de stora investeringar som görs nu räknar vi med att bli en av de första producenterna att kunna leverera ett 100-procent fossilfritt stål i större skala, inom loppet av några få år.
Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när