SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

BE Group signerar avtal

Om koldioxidneutralt stål
BE Group har signerat ett nytt samarbetsavtal med den ledande stålproducenten AFV Beltrame. Avtalet gäller Beltrames nya produktserie av stång- och profilstål – koldioxidneutrala Chalibria.

– Som grossist har vi ett stort ansvar att bidra till den gröna omställningen i branschen. Vi har ett långvarigt partnerskap med Beltrame och har följt utvecklingen av Chalibria sedan starten. Den här typen av produkter är väldigt intressant både för oss och för våra kunder, konstaterar en mycket nöjd Olof Berghell, produktchef för långa produkter och rör på BE Group.

ETT STORT STEG

Kärt barn har många namn. Det gäller inte minst de många ambitiösa projekt som just nu pågår i syfte att minska stålbranschens påverkan på miljön och klimatet. BE Group arbetar aktivt inom området. När avtalet med AFV Beltrame nu är klart skärper man sitt bidrag till den gröna omställningen ännu mer.
Lanseringen av Chalibria är ett stort steg i rätt riktning, säger Olof Berghell.

Vad är det då som är så speciellt med Chalibria?
Olof Berghell förklarar:

– Först och främst använder Beltrame 100 procent återvunnet skrot i ståltillverkningen. Produktionen sker i ljusbågsugnar som drivs av elektricitet, vilket innebär att man redan här ligger lågt i jämförelse med stålindustrin medelvärde när det gäller koldioxidutsläpp.

KLIMATKOMPENSERAR

Men, förklarar Olof Berghell vidare, det som gör Chalibria unikt är att man klimatkompenserar för de resterande CO2-utsläppen som uppstår i samband med tillverkningen genom att köpa kolkrediter i specifika miljöprojekt. Detta sker via en oberoende certifierande tredje part, RINA, enligt standarden ISO 14064-1 (växthusgaser) samt PAS 2060 (klimatneutralitet).

Allt stål som köps som Chalibria öronmärks med ett buntnummer och levereras med ett Chalibriacertifikat. Därmed garanteras inte bara att produktionen av Chalibria är hundra procent klimatneutralt utan också full spårbarhet.

STÖRST PÅ STÅNG

AFV Beltrame startade sin ståltillverkning 1896. Idag är man Europas största producent av stång med egna verk i fyra europeiska länder: Italien, Frankrike, Schweiz och Rumänien.

Det sortiment som BE Group marknadsför kommer från det familjeägda bolagets verk i italienska Vicenza och franska Trith Saint Legér.

Beltrame ligger långt fram i den gröna omställningen. Utöver en skrotbaserad tillverkning så har man istället för masugnar, som orsakar stora koldioxidutsläpp, använt sig av mer miljövänliga ljusbågsugnar, berättar Olof Berghell vidare.

Som grossist har BE Group ett ansvar att stötta sina kunder i den gröna omställningen. En viktig uppgift är att informera om och visa på de olika alternativ som finns.

LIGGER LÅGT

Utsläppen av koldioxid mäts i så kallade CO2-ekvivalenter per producerat ton stål (tCO2/ton). Enligt beräkningar från World Steel Association har utsläppen för den globala stålindustrin ett medelvärde på 2,10 tCO2/ton. Det inkluderar allt slags stål samt tillverkning i såväl masugn som ljusbågsugn.

Medelvärdet för stål som producerats i ljusbågsugn i Europa ligger på 0,69 tCO2/ton, medan genomsnittet för AFV Beltrames fyra stålverk ligger på 0,56 tCO2/ton.

– Tittar vi på AFV Beltramses verk där vi köper vårt stål ifrån, så är utsläppen 19 procent lägre än det europeiska genomsnittet, berättar Olof Berghell.

Fakta: BE Groups sortiment av Chalibria från AFV Beltrame

• Plattstång S235JR, S355J2
• Universalstång S355J2
• Fyrkantstång S235JR, S355J2
• Rundstång S235JR
• Vinkelstång liksidig S235JR, S355J2
• Vinkelstång oliksidig S235JR, S355J2
• T-stång S235JR
• U-stång S235JR, S355J2

The CHALIBRIA® brands are registered trademarks held by AFV BELTRAME® SPA.
Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när