LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Facebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien

Två tjecker tillbringade julen i Tjäderbergets mångfaldspark. De lämnade en fin hälsning i SCAs raststuga och vi ville gärna få kontakt med dem.
Bara ett par timmar efter att vi hade efterlyst dem via Facebook fick vi napp.

Upptakten till den här historien var alltså hälsningen som Anna och hennes medresenär Ondřej lämnade i gästboken i raststugan i SCAs mångfaldspark Tjäderberget, som ligger mellan Umeå och Lycksele. Hälsningen hittades av en SCA-medarbetare i påskas, och han tog hjälp av en kollega för att få den översatt. Eftersom vi på SCA gärna ville komma i kontakt med besökarna för att få höra hur de hade hamnat just i Tjäderberget gjorde vi en efterlysning via SCAs Facebooksida. Och bara ett par timmar senare hade vi fått kontakt med Anna.

Det visade sig att Anna, som jobbar på förskola och älskar att resa på fritiden, träffade Ondřej via en resegrupp på Facebook. När de båda insåg att de vill göra en julresa bestämde de sig för Sverige, med förhoppningen att få uppleva norrsken.

– Jag flög från Tjeckien medan Ondřej flög från England där han bor. Vi möttes på Arlanda. Det var mitt andra besök i Sverige och hans första. Vi var inte oroliga för coronapandemin, men var noga med att följa reglerna. Sveriges restriktioner var vid det laget betydligt mildare än vad vi var vana med, säger Anna.

De två lyckades lifta sig norrut, även om det troligen tog lite längre tid än planerat på grund av just coronan.

– Vi hade först tänkt ta oss norr om polcirkeln, men insåg att tiden inte räckte till. Vi ville inte heller spendera julen längs E4, så vi tänkte om. På så vis hamnade vi i Vännäs och därifrån tog vi oss till Tjäderberget med buss. Vi hade hittat raststugan via appen Naturkartan. Men vi visste ju inte om den var öppen….

Efter att blivit avsläppta på E12 vid infarten till mångfaldsparken fick Anna och Ondřej vandra ungefär en timme i snö och totalt mörker innan de kom till SCAs raststuga vid Inre Kroksjön.

– Vilken lättnad det blev när vi såg att stugan var öppen!

De spenderade juldagen i stugan och i den fina miljön runt omkring.

– Det blev en ganska annorlunda jul för oss än vad vi är vana i Tjeckien. Vi smälte vatten på kaminen, åt kex och bönor i tomatsås, tvättade kläder och badade i snön vid sjön. Vi vandrade lite i skogen och gjorde snöänglar. Vi hittade även skidor som vi lånade. På kvällen klädde vi en gran utanför stugan. Äntligen kunde vi få pepparkakor och öl som vi hade haft i ryggsäckarna under hela resan. Även om våra familjer var långt borta så var det var en riktigt magisk upplevelse.

Anna uppskattade särskilt Tjäderbergets fina miljö med skogen och den orörda naturen. Parken har fina talldominerade skogar och lövrika blandskogar och fyra stora höjder som omger Inre Kroksjön.

– I Tjeckien har många skogar förstörts av insektsangrepp, vilket är hjärtskärande att se. Eller så används marken för jordbruk och nya byggnader. I Sverige är det helt annat, med gott om täta skogar och det gav oss mycket energi.

Men hur gick det då med jakten på norrsken?
– Vi fick att se norrsken redan andra resdagen när vi var vid Höga Kusten-bron, berättar Anna. Vi stod där mitt i natten, trötta och utan någonstans att sova, när norrskenet tog vid. Vi blev helt mållösa och bara stod där med bultande hjärtan. Det var en helt otrolig händelse.

Anna hoppas kunna återvända till Sverige i framtiden.
– Det hoppas jag verkligen. Det finns många nya fina ställen jag vill se, men vissa platser vill jag gärna komma tillbaka till. Sverige och Tjäderberget är en av dem.

Foto: Anna Sedláková och Ulf Hallin (toppbilden)
Kontaktinformation

Svenska Cellulosa Aktiebolaget AB

Postadress
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands län
Sverige
Orgnr:
556012-6293
Grundat: 1929
Anställda: 4000
Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Björn Lyngfelt
Kommunikationsdirektör
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser