SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Feintool och SITEC stärker samarbetet i Europa

FEINforming: Överlägsenhet genom precision
Efter en framgångsrik start på samarbetet i Asien har nu de båda teknikföretagen skrivit under ett samförståndsavtal för att intensifiera samarbetet kring tillverkning av metalliska bipolära plattor för bränsleceller och elektrolyter i Europa.

Marknaden för bränslecells- och elektrolytapplikationer i Europa utvecklas mycket dynamiskt och har stor potential. För att producera metalliska bipolära plattor – vilket utgör kärnan i en bränslecell – på ett ekonomiskt sätt och i industriell skala måste utformningen och efterföljande processer uppfylla de högsta kraven på täthet, precision och repeterbarhet. Med FEINforming formprocessen, utvecklad från Feintool och SITEC:s effektiva lasersvetsprocess FLEX Welding, ser tillverkarna möjlighet att ta avstamp även i Europa.

Högprecisionsplattor sammanfogas, en efter en, till bipolära plattor genom en integrerad process bestående av FEINforming, FLEX-svetsning och FLEX-inspektion.

Tack vare partnerskapet kan båda företagen förse kunderna med högsta kvalitet och de mest konkurrenskraftiga bipolära plattorna i stora volymer. Samarbetet sträcker sig från teknik, marknadsföring och försäljning till upphandling, framtagning av prototyper och kvalitetsledning. Under samarbetets gång kommer de båda företagen även kontinuerligt att utveckla tillverkningsprocesserna och lägga till ytterligare kompletterande processer, så som exempelvis beläggning.

Dr. Winfried Blümel, chef för Feintool System Parts Europe Fineblanking & Forming, ser viktiga fördelar med samarbetet: "Två starka partners kombinerar nu sina specialistkunskaper och har för avsikt att producera stora volymer av metalliska bipolära plattor i Europa. Varje fordon som drivs av bränsleceller kräver upp till 400 bipolära plattor, eller 800 individuella plattor. Den höga efterfrågan ger stor potential som vi vill utveckla”.

Dr. Jörg Lässig, VD för SITEC Industrietechnologie GmbH, tillägger: "Vi tar med oss många års erfarenhet som tillverkare av precisionsdelar i stora serier och global systemleverantör av högpresterande laserbehandlingssystem samt automationslösningar in i detta samarbete. Med vår samlade expertis kan vi ge våra kunder ännu mer omfattande support för att förverkliga sina vätgasprojekt.”

FEINforming: Överlägsenhet genom precision
Feintools FEINforming-teknik är nyckeln till en livskraftig framtid för bränsleceller (generering av elektrisk energi från väte) och elektrolyter (generering av väte från elektrisk energi). Den exakta bearbetningen av det mycket tunna materialet ger en minskning av både vikt och volym och möjliggör därigenom mer tätt packade bränsleceller i stacken. En högre effekttäthet i cellstapeln banar väg för kraftfull och kompakt fordonsdrift och vätgasgenereringssystem. Tack vare erfarenheten från anläggningar med komplexa produkter och hög produktionstakt erbjuder Feintool en optimerad process för tillverkning av bipolära plattor i form av en skräddarsydd helhetslösning från en enda källa: pressar som är speciellt utvecklade för tillverkning av bipolära plattor, FEM-optimerad verktygsdesign, omfattande tekniska tjänster samt prototyp-, förserie- och serietillverkning.

FLEX Welding: Lasersvetsning med högsta effektivitet, processtillförlitlighet och kvalitet Effektiv användning av laser i industriell produktion och teknisk utveckling av process-säkra lösningar är delar av SITEC:s kärnkompetens. Lasern fungerar extremt snabbt, producerar utmärkta svetsar och praktiskt taget distorsionsfria komponenter. SITEC integrerar lasrar, svetsoptik och intelligent övervakningssystem till automatiserade produktionssystem. För tillverkning av metalliska bipolära plattor förlitar sig företaget på det specialutvecklade produktionssystemet FlexCell för behovsoptimerad produktion.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-05-31
Fem sätt att skydda hemmet mot inbrott i sommarSå ska AWS göra det lättare att nå AI-målen Tre nya varumärken till batterialliansen AmpShare Gör det enklare att bygga generativa AI-modellerMatts Rylander ny VD för Mal Proff i Sverige
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt
2023-05-25
Gnosjö har Nordens största hydromatpark VBN Components nya maskinVad företag ska tänka på vid val av företagsabonnemangDubbade däck på hjul­lastaren ger säker snöröjningTillkännager Partner Award-vinnarna på SPHERE23