ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fem missuppfattningar om markbaserad rening

Av tradition har nordligare länder som Sverige, USA, Kanada och övriga Norden jobbat med markbaserad rening då våra jordlager lämpar sig väl tack vare återkommande istider som rört om i det översta marklagret.
Gamla jordar som finns i södra Europa är inte lika lämpliga då de oftast är alldeles för fina, söndervittrade under hundratusentals år. Texten här bemöter felaktiga påståenden från främst importörer av minireningsverk som sprider okunskap av affärsmässiga skäl.

1 Bäddar sätter igen och måste göras om

Fel. Alla typer av avloppsrening är beroende av god syresättning så att mikroorganismer frodas och processen fungerar. Är inte syresättningen tillräcklig föreligger risk för igensättning. En bädd måste vara rätt installerad med en fungerande ventilation för syresättning – men även rätt dimensionerad för att klara avsedd belastning. Partikelavskiljningen före bädden är också mycket viktig, ju färre partiklar (susp) desto bättre fungerar reningsprocessen i bädden. BAGA har levererat cirka 20.000 markbaserade anläggningar de senaste 15 åren. Extremt få bäddar har varit igensatta och de få som funnits har förorsakats av felaktig installation eller felaktigt användande.

2 Bäddar tar mycket plats

Delvis fel. ”Traditionella” bäddar är stora (exempelvis 30 m2 för ett hushåll) och kräver djupa sandlager för en säker funktion. BAGA och andra aktörer jobbar med biomoduler vilket medger en bäddstorlek på 16 m2 för blandat avloppsvatten (11 m2 för enbart BDT). Visst finns det tankbaserade lösningar som är betydligt mindre, men då måste någon form av ”efterpolering” appliceras för att säkerställa att vattnet är hygieniserat och inte riskerar smittspridning. En fungerande efterpolering består av minst 10 m2 sandbädd, dvs nästan samma som en komplett markbaserad reningsanläggning.

3 Bäddar måste bytas ut efter 10 år

Fel. Hydrauliskt* fungerar bäddar minst 20 år och dagens moderna bäddar byggda med bioModuler har en förväntad fördubblad livstid. Moderna Infiltrationer och markbäddar klarar de högst ställda miljökraven idag samtidigt som de har en överlägsen reduktion av bakterier som vi absolut inte vill ha i vårt dricksvatten eller badvik. Med hjälp av kompletterande rening reduceras fosfor med mer än 90 % och möjliggör kretslopp. Markbaserad rening kompletterad med bioModuler och fosforfällning ger det bästa skyddet för miljön till den lägsta driftskostnaden för användaren.

* Hydrauliskt innebär bäddens flödesmässiga förmåga att ta emot avloppsvatten från slamavskiljaren

4 Det går inte utföra provtagningar för att veta hur rent vattnet är

Delvis fel. Markbaserad rening har använts i mer än 50 år och det finns en stor grundtrygghet i att reningen är mycket effektiv. Vanligen behöver inte provtagningar förberedas – för det utgående vattnet är rent! När täta markbäddar anläggs inkluderas ofta en provbrunn där utgående vatten kan hämtas. För större anläggningar görs som regel en liten del tät i provtagningssyfte. Vid infiltrationer – eller markbädd – kan enkla rörkonstruktioner inkluderas vid anläggandet så att utgående vatten kan provtas.

5 Bäddar används bara i Sverige

Fel. Leverantörer av minireningsverk i Sverige pekar ofta och gärna mot Tyskland, och hävdar att man inte använder simpel markbaserad rening i ett högteknologiskt land! Det förklaras huvudsakligen av platsbrist (80 miljoner människor på halva Sveriges yta), men främst också av att deras markegenskaper är mindre lämpade för infiltration. Markbaserad rening är däremot ledande i hela Nordamerika, Skandinavien, Australien och andra delar av världen. Det finns dock anledning att tro att Sverige har kommit längst vad gäller teknikutveckling runt markbaserad rening.

Det pågår ett intensivt testarbete tillsammans med RISE (Research Institute of Sweden) för att ytterligare förbättra tekniken och medge ännu mindre och effektivare lösningar.

Vill du veta mer om markbaserad rening? Klicka här för att ladda ner BAGA:s ”vitbok” som detaljerat beskriver tekniken och dess fördelar. Ring gärna affärsutvecklingschef Patrik Ellis, 0734-17 17 52, som bättre än någon annan kan förklara och besvara frågor baserat på praktiska erfarenheter från tusentals installerade anläggningar som han besökt genom åren!

Text & bilder fritt till förfogande.

------------------------------------------------------------------

För ytterligare information: kontakta katarina.ketzenius@baga.se telefon 0734-17 17 50

BAGA erbjuder lösningar för rening av både avlopps- och hushållsvatten. Eftersom vi har stor erfarenhet och kunskap om hur vattenreningsfilter och avloppsanläggningar fungerar och påverkar varandra, är BAGA ett tryggt val för en säker funktion.
Kontaktinformation
Postadress
Torskors­vägen 3
37148 Karlskrona
Besöksadress
Torskors­vägen 3
37148 Karlskrona
Region
Karlskrona
Blekinge län
Sverige
Orgnr:
556445-5557
Grundat: 1992
Anställda: 53
Välkommen till Baga Water Technology AB!

Rent vatten blir en allt viktigare fråga för många människor i dagens hårt belastade miljö. Kraven ökar från myndigheternas sida och gränsvärden skärps. Vi på BAGA har som målsättning att rena vatten på ett effektivt och driftsäkert sätt.

BAGA Water Technology AB är ett företag verksamt inom vattenhantering. Vi arbetar med forskning och utveckling och innehar ett flertal internationella patent. Detta återspeglar sig på BAGAs produkter som ligger i framkant av den tekniska utvecklingen. Vi erbjuder helhetslösningar, från projektering till färdig produkt med serviceåtagande.

BAGA erbjuder kompletta systemlösningar från projektering till leverans av färdiga anläggningar. Vi driver en omfattande produktutveckling och kan genom djup kunskap och lång erfarenhet presentera lösningar som präglas av nytänkande och enkelhet. BAGA har patenterade och driftsäkra anläggningar med den senaste tekniken inom vattenrening. Vi erbjuder också serviceåtaganden i form av olika servicekontrakt, och andra typer av uppföljningar för att ge våra kunder full trygghet. Miljötänkandet är en naturlig del av vår verksamhet. Genom detta engagemang och våra produkter kan vi alla hjälpas åt att värna om vår gemensamma miljö.

BAGA grundades 1992 och är beläget i Karlskrona, med lokalkontor i Göteborg, Norrköping Stockholm och Helsingborg.Försäljning i Norden sker genom egen personal samt samarbetspartners i Norge och Finland. Övrig försäljning sker via agenter.


Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2008

Vill du arbeta hos Baga Water Technology AB?

Företaget har för tillfället 1 platsannonser: BAGA söker säljare: Mellansverige/Södra Norrland

Kontakter

Katarina Ketzénius
073-417 17 50
073-417 17 50
Reimer Rexmyr
031 – 760 76 55
Magnus Carlsson
0455-61 61 50

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Baga Technology

Baga Technology
Baga Vortech

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Engcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i Svevia
Annonser