Fler byggnader i trä för en bättre miljö - industritorget.se
TORSDAG 09 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler byggnader i trä för en bättre miljö

160 personer samlades i Karlstad 6-7 februari för delta vid Tree2Tower.
Konferensen hade fokus på träbyggnation och hölls för att dela kunskap om klimatvänligare byggnationer för framtiden.

Nya smarta bygglösningar i trä visades upp på Tree2Tower som arrangerades i Karlstad för att driva på det hållbara byggandet i Värmland.

Bygg- och fastighetssektorn står för 19 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser och i rådande klimatutmaningar är materialvalet viktigare än någonsin. Tree2Tower bjöd in beslutsfattare och byggbransch från Sverige och Norge för att prata träbyggande och stärka det klimatsmarta byggandet i Värmland.

– Byggnationer påverkar miljön väldigt mycket. Vi kommer inte nå klimatmålet med nollutsläpp till 2045 om vi fortsätter som vi gör idag, konstaterade Per Andersson, från Hållbart byggande i Värmland, en av föreläsarna under Tree2Tower.

Genom att bygga flerbostadshus, industrier och samhällsbyggnader, högt och brett i trä, kan branschens klimatavtryck minska. Trähus binder koldioxid och matrialet kommer från förnybara källor. Dessutom är bygglösningar som korslimmat trä, som är på stark frammarsch, lätt att jobba med och miljövänligare att framställa än stål och betong.

Konferensen arrangerades av Interregprojektet The Bioeconomy Region, som drivs av Region Värmland tillsammans med Viken och Innlandet fylkeskommuner i Norge, Paper Province, Säffle kommun och ett 40-tal andra projektpartners i Sverige och Norge.

Under tvådagarskonferensen fanns flera föredömen att inspireras av. Växjö Kommun var ett av dem. De har sedan många år tillbaka arbetat strategiskt för att öka träbyggnationen. 2008 togs beslutet att 50 procent av stadens nybyggnationer ska vara i trä. Målet är att bli Europas första moderna trästad.

– Sedan 1998 har vi minskat koldioxidutsläppen per invånare med 95,1 procent, berättade Johan Thorsell, Växjö Kommun.

– För att minska miljöavtrycket krävs kloka val och kunskap för att kunna göra dem. Det gör dagar som dessa extra viktiga – dagar då politiker, tjänstemän, innovatörer och privatpersoner samlas för att lära och tillsammans sträva mot en bättre framtid, säger Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

Konferensen blev också startskottet för den pågående satsningen Indbygg som handlar om att öka träbyggandet i Värmland och Dalarna. Projektet drivs av bland andra Paper Province och Region Värmland och ska bidra till kunnigare beställare och byggbransch.

Kunde du inte delta på konferensen? Ingen fara - föreläsningarna finns att ta del av på Youtube>
www.youtube.com/channel/UC2Fkys29XdNL6eyklnS16Yg

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:

Annica Åman
Kommunikatör, Paper Province
0702 50 94 43
a.aman@paperprovince.com

Gunnar Hellerström
Innovationsrådgivare och projektledare, Paper Province
0705 15 55 59
g.hellerstrom@paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-03
Högskolan Väst tillverkar plastvisir till vårdenCamfil svenska AB förvärvar Resema AB & Resema A/Sweberfloor moisture control- trådlös fuktmätning för Webers avjämningsmassorBatteridriven hydraulpump förändrar elarbeten fundamentalt!Ryobis nya serie med fyra högtryckstvättar gör rent hus!Daloc investerar 250 miljoner i Töreboda
2020-04-02
norelem styr vidare med ny modulär precisionspositionsserie CEJNs ultraFLOW nu tillgänglig i rostfritt stålISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschen
Annonser