SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler byggnader i trä för en bättre miljö

160 personer samlades i Karlstad 6-7 februari för delta vid Tree2Tower.
Konferensen hade fokus på träbyggnation och hölls för att dela kunskap om klimatvänligare byggnationer för framtiden.

Nya smarta bygglösningar i trä visades upp på Tree2Tower som arrangerades i Karlstad för att driva på det hållbara byggandet i Värmland.

Bygg- och fastighetssektorn står för 19 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser och i rådande klimatutmaningar är materialvalet viktigare än någonsin. Tree2Tower bjöd in beslutsfattare och byggbransch från Sverige och Norge för att prata träbyggande och stärka det klimatsmarta byggandet i Värmland.

– Byggnationer påverkar miljön väldigt mycket. Vi kommer inte nå klimatmålet med nollutsläpp till 2045 om vi fortsätter som vi gör idag, konstaterade Per Andersson, från Hållbart byggande i Värmland, en av föreläsarna under Tree2Tower.

Genom att bygga flerbostadshus, industrier och samhällsbyggnader, högt och brett i trä, kan branschens klimatavtryck minska. Trähus binder koldioxid och matrialet kommer från förnybara källor. Dessutom är bygglösningar som korslimmat trä, som är på stark frammarsch, lätt att jobba med och miljövänligare att framställa än stål och betong.

Konferensen arrangerades av Interregprojektet The Bioeconomy Region, som drivs av Region Värmland tillsammans med Viken och Innlandet fylkeskommuner i Norge, Paper Province, Säffle kommun och ett 40-tal andra projektpartners i Sverige och Norge.

Under tvådagarskonferensen fanns flera föredömen att inspireras av. Växjö Kommun var ett av dem. De har sedan många år tillbaka arbetat strategiskt för att öka träbyggnationen. 2008 togs beslutet att 50 procent av stadens nybyggnationer ska vara i trä. Målet är att bli Europas första moderna trästad.

– Sedan 1998 har vi minskat koldioxidutsläppen per invånare med 95,1 procent, berättade Johan Thorsell, Växjö Kommun.

– För att minska miljöavtrycket krävs kloka val och kunskap för att kunna göra dem. Det gör dagar som dessa extra viktiga – dagar då politiker, tjänstemän, innovatörer och privatpersoner samlas för att lära och tillsammans sträva mot en bättre framtid, säger Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

Konferensen blev också startskottet för den pågående satsningen Indbygg som handlar om att öka träbyggandet i Värmland och Dalarna. Projektet drivs av bland andra Paper Province och Region Värmland och ska bidra till kunnigare beställare och byggbransch.

Kunde du inte delta på konferensen? Ingen fara - föreläsningarna finns att ta del av på Youtube>
https://www.youtube.com/channel/UC2Fkys29XdNL6eyklnS16Yg

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:

Annica Åman
Kommunikatör, Paper Province
0702 50 94 43
a.aman@paperprovince.com

Gunnar Hellerström
Innovationsrådgivare och projektledare, Paper Province
0705 15 55 59
g.hellerstrom@paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion