SÖNDAG 23 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler och fler ME-skolor startas runt om i Sverige

”Troligt att vi inom några år ha en ME-skola också i Göteborgsområdet”
ME-skolan utbildar i dag 400 elever på nio olika orter till bli-vande maskinförare. Men skulle gärna sett att det var fler.

– Vi vet att maskinförarutbildningen leder till ett kul och mycket utvecklande arbete. Den som utbildar sig till maskinförare trivs oftast bra i yrket och stannar länge, säger Jonas Thorstenson, VD för ME-skolan i Sverige.

Fyller ni era utbildningsplatser.
– Nej, inte riktigt på alla orter. Har vi 24 platser så kanske vi fyller med 20–22 elever. Men vi skulle gärna sett att fler söker än det finns platser, det skulle öka kvalitén på utbildningen, säger Jonas Thorstenson.

Fullföljer eleverna sin utbildning?
– Ja, nästan alla som börjar på utbildningen avslutar också den. Det är vårt intryck att eleverna trivs väldigt bra.

Får eleverna jobb efter utbildningen?
– Ja, alla som vill får jobb. Ofta har man flera jobberbjudande redan innan man slutat skolan.

Har ni några tjejer på utbildningarna?
– Ja, det finns tjejer i utbildning på alla våra skolorter. Inte så många men det fungerar bra. Det kunde gärna varit fler och det jobbar vi aktivt för, då detta är ett yrke som passar alla.

Ni finns i dag på nio orter, kommer det att bli fler?
– Vi för i dag diskussioner med tre-fyra orter och jag tror att inom några år så kommer vi att driva 12-13 skolor i landet. Det finns i dag drygt 30 utbildningar i landet och i så fall kommer vi att driva knappt hälften. I Västsverige finns vi i dag i Varberg och vi för diskussioner i Göteborgsområdet. Det är troligt att det inom inte alltför lång framtid också kommer att finnas en ME-skola i Göteborgsområdet.

Är det er målsättning att ta över alla maskinförarutbild-ningar i landet?
– Absolut inte. Vår primära målsättning är inte att driva skolor utan förse branschen med kvalitativ arbetskraft. Det finns många bra kommunala utbildningar i landet som vi inte ser som konkurrenter utan som samarbetspartner.

Tjänar ni pengar på det här?
– Nej, och det är inte vår målsättning. Vi driver en non-profit verksamhet som ska förse branschen med kompetenta maskinförare, ingenting annat. Allt eventuellt överskott går till kvalitet på utbildningen.

Men varför låter ni inte kommunerna fortsatt driva utbildningarna?
– Det är kostsamma och krävande utbildningar som kommunerna har svårt att själva ta hand om, inte minst med tanke på alla dyra maskiner. De vänder sig till oss eftersom vi har kompetent personal, nya maskiner och är en del av branschen.

Har ni helt nya maskiner?
– Ja, vi har ett mycket bra avtal med Caterpillar som hela tiden ser till att vi har en utbytestakt på maskinerna som gör att vi alltid har den senaste tekniken. På varje skola har minst en maskin med maskinstyrning.

Är ni en friskola?
– Nej, vi är ingen friskola. Kommunerna fortsätter driva utbildningen och är huvudman för eleverna medan vi tillhandahåller den praktiska maskinförardelen, ett avtal vi tecknat med respektive kommun efter sedvanlig upphandling.

Men ska ni inte ta över hela verksamheten och driva allt i helt egen regi?
– Nej, det vill vi inte. Kommunerna är ofta duktiga på att driva gymnasieutbildning i de teoretiska ämnen och vi är duktiga på att driva den praktiska delen. På det här sättet får vi det bästa av båda världar.

Vad önskar du mest av allt just nu?
– Att fler ungdomar ska upptäcka vilket spännande yrke maskinförare är.

Jonas Thorstenson, VD för ME-skolan

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredning
Annonser