Fler och fler ME-skolor startas runt om i Sverige - industritorget.se
TORSDAG 09 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler och fler ME-skolor startas runt om i Sverige

”Troligt att vi inom några år ha en ME-skola också i Göteborgsområdet”
ME-skolan utbildar i dag 400 elever på nio olika orter till bli-vande maskinförare. Men skulle gärna sett att det var fler.

– Vi vet att maskinförarutbildningen leder till ett kul och mycket utvecklande arbete. Den som utbildar sig till maskinförare trivs oftast bra i yrket och stannar länge, säger Jonas Thorstenson, VD för ME-skolan i Sverige.

Fyller ni era utbildningsplatser.
– Nej, inte riktigt på alla orter. Har vi 24 platser så kanske vi fyller med 20–22 elever. Men vi skulle gärna sett att fler söker än det finns platser, det skulle öka kvalitén på utbildningen, säger Jonas Thorstenson.

Fullföljer eleverna sin utbildning?
– Ja, nästan alla som börjar på utbildningen avslutar också den. Det är vårt intryck att eleverna trivs väldigt bra.

Får eleverna jobb efter utbildningen?
– Ja, alla som vill får jobb. Ofta har man flera jobberbjudande redan innan man slutat skolan.

Har ni några tjejer på utbildningarna?
– Ja, det finns tjejer i utbildning på alla våra skolorter. Inte så många men det fungerar bra. Det kunde gärna varit fler och det jobbar vi aktivt för, då detta är ett yrke som passar alla.

Ni finns i dag på nio orter, kommer det att bli fler?
– Vi för i dag diskussioner med tre-fyra orter och jag tror att inom några år så kommer vi att driva 12-13 skolor i landet. Det finns i dag drygt 30 utbildningar i landet och i så fall kommer vi att driva knappt hälften. I Västsverige finns vi i dag i Varberg och vi för diskussioner i Göteborgsområdet. Det är troligt att det inom inte alltför lång framtid också kommer att finnas en ME-skola i Göteborgsområdet.

Är det er målsättning att ta över alla maskinförarutbild-ningar i landet?
– Absolut inte. Vår primära målsättning är inte att driva skolor utan förse branschen med kvalitativ arbetskraft. Det finns många bra kommunala utbildningar i landet som vi inte ser som konkurrenter utan som samarbetspartner.

Tjänar ni pengar på det här?
– Nej, och det är inte vår målsättning. Vi driver en non-profit verksamhet som ska förse branschen med kompetenta maskinförare, ingenting annat. Allt eventuellt överskott går till kvalitet på utbildningen.

Men varför låter ni inte kommunerna fortsatt driva utbildningarna?
– Det är kostsamma och krävande utbildningar som kommunerna har svårt att själva ta hand om, inte minst med tanke på alla dyra maskiner. De vänder sig till oss eftersom vi har kompetent personal, nya maskiner och är en del av branschen.

Har ni helt nya maskiner?
– Ja, vi har ett mycket bra avtal med Caterpillar som hela tiden ser till att vi har en utbytestakt på maskinerna som gör att vi alltid har den senaste tekniken. På varje skola har minst en maskin med maskinstyrning.

Är ni en friskola?
– Nej, vi är ingen friskola. Kommunerna fortsätter driva utbildningen och är huvudman för eleverna medan vi tillhandahåller den praktiska maskinförardelen, ett avtal vi tecknat med respektive kommun efter sedvanlig upphandling.

Men ska ni inte ta över hela verksamheten och driva allt i helt egen regi?
– Nej, det vill vi inte. Kommunerna är ofta duktiga på att driva gymnasieutbildning i de teoretiska ämnen och vi är duktiga på att driva den praktiska delen. På det här sättet får vi det bästa av båda världar.

Vad önskar du mest av allt just nu?
– Att fler ungdomar ska upptäcka vilket spännande yrke maskinförare är.

Jonas Thorstenson, VD för ME-skolan

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-02
ISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i Sverige
Annonser