Från kapacitetsbrist till ökade konkurrensfördelar - industritorget.se
SÖNDAG 25 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från kapacitetsbrist till ökade konkurrensfördelar

Ökade produktionskapaciteten med 100%
”Tack vare produktionsuppföljningssystemet e-PI har vi upptäckt oönskade flaskhalsar i vår produktion som motsvarar en besparing på över 1 miljon kronor per år.

Numera ligger maskinutnyttjandet på mellan 70–80%, vilket motsvarar en förbättring på drygt 40 %.

Tack vare fakta och information från systemet har vi kunnat vidta åtgärder som inneburit möjligheten att investera i andra maskiner och förbättringar samtidigt som man får behålla kunder i ett mer konkurrensutsatt läge från Östeuropa.”

Daniel Jansson, Produktionsledare på Forserum Safety Glass
Problemet
Forserum Safety Glass AB (FSG) är ett av Sveriges ledande planglasföretag. De utvecklar och producerar produkter av förädlat planglas åt tillverkningsindustrin samt byggnads- och anläggningsindustrin i Norden, med fokus på Sverige.

Med hjälp av den information som fanns tillgänglig i affärssystemet hade företaget kontroll på kostnader som var kopplade till producerat glas som var nödvändigt för att kunna prissätta deras produkter utifrån följande parametrar;

Antal producerat glas per skift
Antal kvadratmeter
Antal personer per skift som då delat på ovan parametrar
Det som saknades var mätningar på hur ofta maskiner stod stilla och varför. Det hade inte gjorts några mätningar på detta område tidigare.

För att kunna möta den ökade konkurrenskraften beslutade företaget att man behövde hitta ett intelligent mätsystem för att samla in vad olika typer av flaskhalsar berodde på i detalj. En av de maskiner som användes vid lamineringsavdelningen innebar en stor flaskhals.

Trots att maskinen kördes 2-skift var den ständigt fullbelagd och de 7 operatörerna som jobbade vid maskinen hade svårt att hinna med företagets kundleveranser.

Denna kapacitetsbrist ledde till att företaget fick tacka nej till större jobb och därmed tappade intäkter.

Lösningen
Flertalet ledande personer i företaget hade arbetat med både Lean-utbildning av förmän och andra förbättringsåtgärder men lyckades ändå inte effektivisera befintlig maskinlinje utan att utöka med fler operatörer eller fler skift.

Ledningen insåg att något var tvunget att göras och bestämde sig då för att ta kontakt med oss på INVID och i samband med detta informerade vi om vårt produktionsuppföljningssystem e-PI.

Med hjälp av INVIDs verksamhets- och systemkompetenser insåg FSG möjligheten och potentialen med att undersöka om det fanns tid i maskinen som inte var utnyttjad.

Alla blev omgående inblandade av införandet av det aktuella systemet. Ledningen var tydlig med att personalen själva skulle spela en stor nyckelroll i projektet. Ingen trodde i detta skede på att systemet skulle kunna göra skillnad, då alla medarbetare verkligen kämpade för att hinna med.

Efter endast några dagars mätningar upptäckte man att maskinen endast hade en utnyttjandegrad på 30 procent.

Företaget ställde sig då frågor som:

30 % låter lite för orealistiskt för att vara sant
Vad har vår personal gjort sedan maskinen införskaffades?
Det första FSG gjorde var att ringa till INVID och fråga om det var något fel på systemet eller mätmodulen, för sifforna kunde väl knappast stämma, de tyckte att detta var helt omöjligt.

Efter jämförelser med deras affärssystem visade sig det dock snabbt att de siffror som presenterades stämde till punkt och pricka.

Efter några veckors mätningar och manuella kodningar från operatörernas sida fick man bland annat information via rapporter som belyste grundproblemet; logistiken kring maskinen.

Det innefattade störningar som exempelvis byten av glastyper, letande efter material, vagnbyten och framtagning av specialfolier.

FSG började direkt med att först identifiera de olika problemområden och därefter började de sätta upp olika åtgärdsplaner.

Efter dessa åtgärder började företaget producera lika många detaljer på 8 timmar än de tidigare gjort på 16 timmar med samma produktionskapacitet. Eftermiddags-skiftet fick istället vara en del av förmiddagsskiftet och agera som materialförsörjare så att maskinen alltid är redo för nästkommande körning.

Idag har lamineringsmaskinen inga problem som är kopplade till logistiken kring maskinen.

Effekten
Med hjälp av produktionsuppföljningssystemet hittade man oönskade flaskhalsar i sin produktion och lyckats ta bort ett helt skift vilket motsvarar en besparing på över 1 miljon kronor per år.

I den aktuella flaskhalsmaskinen kan man numera producera lika många detaljer på 8 timmar som de tidigare hade gjort på 16 timmar med samma produktionskapacitet. Idag ligger maskinutnyttjandet mellan 70–80%, vilket motsvarar en förbättring på drygt 40 %.

Kunden upplever att det fortfarande finns förbättringar och potentialer att arbeta med. Med hjälp av fakta och information från lösningen har FSG ändrat sitt arbetssätt till att vara mer organiserat och strukturerat med en tydligare arbetsfördelning.

Ingen av operatörerna behöver slita så hårt idag som man tidigare gjort. Förmännen och produktionsplanerare får idag en snabb överblick från systemet vilket har inneburit till ett tydligare och bättre planeringsansvar. Ledningen och styrelsen får automatiska rapporter direkt från systemet.

Tack vare fakta och information från systemet har företaget kunnat vidta åtgärder som inneburit möjligheten att investera i andra maskiner och förbättringar samtidigt som man får behålla kunder i ett mer konkurrensutsatt läge från Östeuropa.

Tack vare lösningen har man utökat till flera maskiner och fortsätter att jobba med ständiga förbättringar.
Kontaktinformation

INVID Jönköping AB

Postadress
Batteri­gatan 18
55003 Jönköping
Besöksadress
Batteri­gatan 18
55003 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556634-2449
Grundat: 1995
Anställda: 72
VILL DU FÅ HJÄLP MED ATT HITTA FLASKHALSARNA I PRODUKTIONEN?
VILL DU KUNNA VISUALISERA NYTTJANDEGRADEN AV SAMTLIGA MASKINER?

Vi vågar påstå att vi kan erbjuda dig allt som du behöver för att effektivisera produktionen, utan att behöva investera i någon ny utrustning.

VI HJÄLPER DIG OCH DITT FÖRETAG ATT
· Identifiera och visualisera problem
· Rätt åtgärder med bra beslutsunderlag
· Effektivare produktion
· Minimera slöserier
· Skapa en kultur

SÅ HÄR GÖR VI
I form av en PoC (Pilotstudie) som pågår under cirka två månaders period utvärderas funktionalitet, värdeskapande åtgärder, arbetssätt och arbetsmetoder för vad vårt produktionsuppföljningssystem ePI kan tillföra dig och ditt företag. Via en inledande förstudie/workshop tillsammans med dig får vi en bättre förståelse för din verksamhet samt vad och hur vi ska mäta. Därefter installeras och konfigureras systemet upp och flertalet utbildningar körs med både operatörer och teamledare.
Tack vare utvärderingen får vi fram vilka förutsättningar du och företaget har och vilka områden som kommer att ge bäst resultat. Vi hjälper dig med ett strategiskt förbättringsarbete och därefter tas en rapport fram som visar utfallet vid provperiodens start mot värden i provperiodens slut.

RESULTATET
Nedan är mervärden och exempel på vad våra kunder lyckats åstadkomma med hjälp av vårt produktionsuppföljningssystem:
· Ökade produktionskapaciteten med över 100 %
· Sparade in 2 miljoner i kassations kostnader och ökade kapaciteten med över 300% i maskinen per skift
· Planerar hela sin produktion med hjälp av våra visualiseringsskärmar
· 8h produktion från tidigare 16h med samma produktionskapacitet
· Balanserat hela flödet, tidigare stor obalans

VILL DU VETA MER?
Låter detta intressant så har vi filmer här nedan där vi berättar mer om hur vi har hjälpt flera olika aktörer med liknande problem. Är du intresserad av att höra av dig direkt så är du bara ett knapptryck.

Kontakter

Robert Ungurjanovic
036-440 54 75

Filmer

Industri 4.0

Industri 4.0
Case Superfors Mullsjö
Värdeflödesanalys

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-09
Finska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnader
Annonser