TORSDAG 23 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar

Företaget Biocompost har en unik metod som förvandlar organiskt avfall till miljövänliga jordprodukter på fem dagar.
”Du får en jättebra kompostering och även näringsfattiga ämnen får ett högre värde som slutprodukt”, säger grundaren Eric Tjernberg

Med hjälp av en specialbyggd trumma förädlar företaget Biocompost organiskt avfall till miljövänliga jordprodukter på fem dagar. Produkter med lågt näringsvärde omvandlas till prima kompostjord.

– Jag ser att framför allt skogsindustrin kan spara pengar genom att använda vår teknik, säger Eric Tjernberg, grundare av Biocompost.

Tekniken innebär att organiskt avfall (häst-/hönsgödsel, lantbruksrester, fisk och slakterigäster, matavfall, fiberrester) stoppas in i en automatiserad reaktortrumma som snurrar 240 varv per dygn. Under processen tillsätts syre och så småningom alstras värme utan att man behöver tillföra värme utifrån. Tack vare den accelererade hygieniseringsprocessen kommer materialet ut i pulverform efter fem dagar mot normala fem månader. Processen är kliniskt ren, fri från smittoämnen och ogräs - och är luktfri.

– Vi kan kompostera även väldigt svårkomposterbara material, som bioslam. Genom att blanda det med andra material får du en jättebra kompostering. Du får ett högre marknadsvärde på produkten som kommer ut än vad det hade innan, säger Eric Tjernberg.

Idag tar skogsindustrin hand om stora mängder biologiskt avfall, vilket är både tidsödande och kostsamt.

– Skogsindustrin har väldigt stora biologiska avfallsströmmar så behovet är stort av en annan lösning eftersom de har faktiska kostnader för att ta hand om det här restmaterialet idag. Med vår teknik kan vi ta bark som är näringsfattig och genom att blanda den med olika material, får vi en väldigt bra kompostering.

Sundsvallsföretaget Biocompost är ett av fem utvalda startup-företag som deltagit i BizMakers program Forest Business Accelerator. Under året har de kunnat testa och verifiera sin metod på acceleratorns samarbetspartners SCA, IBM och RISE Processum.

– Det här är ett bra exempel på sådant som efterfrågas, hur ska man ta hand om restmaterial inom skogsindustrin. Det är spännande och nytänkande att se hur Biocompost kombinerar material från skogsindustrin med andra branscher för att förbättra produktkvaliteten. Förutom att metoden förkortar komposteringstiden avsevärt och att man får hygieniseringen vill jag poängtera att metoden, till skillnad från öppna komposter, hindrar metangas från att nå ut i atmosfären, säger Gunnar Westin, affärsutvecklare på RISE Processum.
Biocompost samarbetar med företaget Xact Systems i Kanada, som utvecklat maskinen, och metoden används i andra delar av världen. Biocompost har ensamrätt på den patenterade utrustningen i Europa och licens för att tillverka den i sju storlekar. Den största är 18 meter lång och kan hantera 20 ton per dygn.

– Acceleratorn har varit bra, jag har fått mycket kontakter och kunnat stöta och blöta mina idéer med andra. Intresset är jättestort och vi har skickat offerter till flera länder. Det tar tid med myndigheter och kommuner men vi har några affärer på gång så vi hoppas få vår första kund i början av 2020, säger Eric Tjernberg.

10 februari öppnar utlysningen till 2020 års Forest Business Accelerator. Företag från hela landet som vill skala upp sina skogliga innovationer är välkomna att ansöka till programmet. Läs mer här.

Kontaktpersoner:
Eric Tjernberg, 070 696 11 42
ägare, Biocompost AB
Gunnar Westin, 070 260 46 23
affärsutvecklare, RISE Processum

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttider
Annonser