Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar - industritorget.se
TORSDAG 04 JUNI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar

Företaget Biocompost har en unik metod som förvandlar organiskt avfall till miljövänliga jordprodukter på fem dagar.
”Du får en jättebra kompostering och även näringsfattiga ämnen får ett högre värde som slutprodukt”, säger grundaren Eric Tjernberg

Med hjälp av en specialbyggd trumma förädlar företaget Biocompost organiskt avfall till miljövänliga jordprodukter på fem dagar. Produkter med lågt näringsvärde omvandlas till prima kompostjord.

– Jag ser att framför allt skogsindustrin kan spara pengar genom att använda vår teknik, säger Eric Tjernberg, grundare av Biocompost.

Tekniken innebär att organiskt avfall (häst-/hönsgödsel, lantbruksrester, fisk och slakterigäster, matavfall, fiberrester) stoppas in i en automatiserad reaktortrumma som snurrar 240 varv per dygn. Under processen tillsätts syre och så småningom alstras värme utan att man behöver tillföra värme utifrån. Tack vare den accelererade hygieniseringsprocessen kommer materialet ut i pulverform efter fem dagar mot normala fem månader. Processen är kliniskt ren, fri från smittoämnen och ogräs - och är luktfri.

– Vi kan kompostera även väldigt svårkomposterbara material, som bioslam. Genom att blanda det med andra material får du en jättebra kompostering. Du får ett högre marknadsvärde på produkten som kommer ut än vad det hade innan, säger Eric Tjernberg.

Idag tar skogsindustrin hand om stora mängder biologiskt avfall, vilket är både tidsödande och kostsamt.

– Skogsindustrin har väldigt stora biologiska avfallsströmmar så behovet är stort av en annan lösning eftersom de har faktiska kostnader för att ta hand om det här restmaterialet idag. Med vår teknik kan vi ta bark som är näringsfattig och genom att blanda den med olika material, får vi en väldigt bra kompostering.

Sundsvallsföretaget Biocompost är ett av fem utvalda startup-företag som deltagit i BizMakers program Forest Business Accelerator. Under året har de kunnat testa och verifiera sin metod på acceleratorns samarbetspartners SCA, IBM och RISE Processum.

– Det här är ett bra exempel på sådant som efterfrågas, hur ska man ta hand om restmaterial inom skogsindustrin. Det är spännande och nytänkande att se hur Biocompost kombinerar material från skogsindustrin med andra branscher för att förbättra produktkvaliteten. Förutom att metoden förkortar komposteringstiden avsevärt och att man får hygieniseringen vill jag poängtera att metoden, till skillnad från öppna komposter, hindrar metangas från att nå ut i atmosfären, säger Gunnar Westin, affärsutvecklare på RISE Processum.
Biocompost samarbetar med företaget Xact Systems i Kanada, som utvecklat maskinen, och metoden används i andra delar av världen. Biocompost har ensamrätt på den patenterade utrustningen i Europa och licens för att tillverka den i sju storlekar. Den största är 18 meter lång och kan hantera 20 ton per dygn.

– Acceleratorn har varit bra, jag har fått mycket kontakter och kunnat stöta och blöta mina idéer med andra. Intresset är jättestort och vi har skickat offerter till flera länder. Det tar tid med myndigheter och kommuner men vi har några affärer på gång så vi hoppas få vår första kund i början av 2020, säger Eric Tjernberg.

10 februari öppnar utlysningen till 2020 års Forest Business Accelerator. Företag från hela landet som vill skala upp sina skogliga innovationer är välkomna att ansöka till programmet. Läs mer här.

Kontaktpersoner:
Eric Tjernberg, 070 696 11 42
ägare, Biocompost AB
Gunnar Westin, 070 260 46 23
affärsutvecklare, RISE Processum

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-27
Robotföretag får experthjälp genom samarbete med Örebro universitetWibax – en trygg och säker leverantör!Makita lanserar kolborstfri grästrimmerNya e-tjänster för att söka bygglov ska ge snabbare beskedSvensk säljstart för Mercedes -Benz 8-sitsiga elbilPortabel markradar ger fullständig rapport över nedgrävda ledningarBillerudKorsnäs introducerar nytt verktyg för livscykel­analyser av förpackningarEn egen maskin var mer flexibelt och gav bättre ekonomi för Addes Mark & Bygg i Stockholm ABHallandsHamnar automat­iserar sin tullhantering – inför molnbaserad lösning från Descartes
2020-05-26
Schneider Electric och EcoDataCenter vidareutvecklar klimatpositivt samarbeteNya broschyrer om Din tryckluft i fokus Nytt sortiment av teleskopskenorLackerare lär sig hantera riskerBeijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
2020-05-25
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro
Annonser