SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens byggprojekt: stora intryck med små avtryck

Under seminariedagen den 21 november på Trämarknaden i Karlstad fick åhörarna ta del av både världens största trähusprojekt och nordens högsta.
Allt fler vill se hållbara val i hela byggprocessen och ställer krav på redovisad klimatnytta i projekten. En förutsättning för att lyckas med detta är digitalisering av hela värdekedjan.

- Snart träder regeringens krav på klimatdeklarationer vid uppförande av byggnader i kraft och den 1 januari 2022 ska vi kunna redovisa vilken klimatpåverkan hela byggprocessen har haft. För att kunna klimatdeklarera våra byggnader och byggprocesser behöver vi digitalisera hela kedjan. Det kräver att hela ledet talar samma språk, sa Christer Green, affärsutvecklare på Christer Green Affärsutveckling.

Dagens talare under Trämarknaden i Karlstad var eniga om att vi både ska beställa, undersöka och redovisa klimatnytta i våra byggprojekt. I projekt Cederhusen valde man till exempel leverantör efter en undersökning av klimatpåverkan från materialet i trästommen utifrån leverantörernas befintliga EPD, Enviromental Product Delclaration. Robert af Wetterstedt, specialist hållbarhet på Bjerking, uppmanade leverantörer att upprätta en EPD redan idag för att visa på sin klimatnytta.

Några som förstår värdet av att bygga med förnybart material är Derome och Martinsons som levererar material till Sara Kulturhus i Skellefteå – Nordens högsta träbyggnad. Ett annat företag som valt att satsa fullt ut på hållbarhet är Folkhem som enbart bygger i trä. Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling på Veidekke, arbetar just nu med Cederhusen i Stockholms innerstad - världens största träbyggnadsprojekt.

- Stockholms stad kom till oss med en förfrågan om ett hållbart bostadsområde som skulle länka samman Solna med Stockholms innerstad. Förfrågan kom med krav om vikt, transport, logistik och bullernivå då konstruktionen skulle byggas med grundläggning på tre olika tunneltak i ett stort utbyggnadsområde och granne med innerstan och Nya Karolinska Solna. Utöver det faktum att trä är det enda förnybara byggmaterialet så har trä mött våra höga krav mycket väl, sa Anna Ervast Öberg.

Helene Vogelmann från Region Värmland understryker att regioner och kommuner måste börja beställa träprojekt.

- Det gamla mantrat att trä inte håller kraven för fukt och brand eller att det blir dyrare – de håller inte. Det är vi från det offentliga som måste våga beställa träbyggnader, sa Helene Vogelmann.

Björn Källander, chef för standardisering och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä, och Eli Bjørhovde Rindal, projektledare på Treindustrien i Norge, svarar på frågan om brandsäkerhet till och med kan vara ett försäljningsargument för trä med att ”ja, det kan det”.

- Trä mer än möter våra krav samtidigt som vi erbjuds ett sätt att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt, säger Mathias Fridholm som är direktör på Svenskt Trä.

Camilla Carlsson
Kommunikationschef
072 702 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se

Mathias Fridholm
Direktör
070 560 62 07
mathias.fridholm@svenskttra.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser