SÖNDAG 19 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens byggprojekt: stora intryck med små avtryck

Under seminariedagen den 21 november på Trämarknaden i Karlstad fick åhörarna ta del av både världens största trähusprojekt och nordens högsta.
Allt fler vill se hållbara val i hela byggprocessen och ställer krav på redovisad klimatnytta i projekten. En förutsättning för att lyckas med detta är digitalisering av hela värdekedjan.

- Snart träder regeringens krav på klimatdeklarationer vid uppförande av byggnader i kraft och den 1 januari 2022 ska vi kunna redovisa vilken klimatpåverkan hela byggprocessen har haft. För att kunna klimatdeklarera våra byggnader och byggprocesser behöver vi digitalisera hela kedjan. Det kräver att hela ledet talar samma språk, sa Christer Green, affärsutvecklare på Christer Green Affärsutveckling.

Dagens talare under Trämarknaden i Karlstad var eniga om att vi både ska beställa, undersöka och redovisa klimatnytta i våra byggprojekt. I projekt Cederhusen valde man till exempel leverantör efter en undersökning av klimatpåverkan från materialet i trästommen utifrån leverantörernas befintliga EPD, Enviromental Product Delclaration. Robert af Wetterstedt, specialist hållbarhet på Bjerking, uppmanade leverantörer att upprätta en EPD redan idag för att visa på sin klimatnytta.

Några som förstår värdet av att bygga med förnybart material är Derome och Martinsons som levererar material till Sara Kulturhus i Skellefteå – Nordens högsta träbyggnad. Ett annat företag som valt att satsa fullt ut på hållbarhet är Folkhem som enbart bygger i trä. Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling på Veidekke, arbetar just nu med Cederhusen i Stockholms innerstad - världens största träbyggnadsprojekt.

- Stockholms stad kom till oss med en förfrågan om ett hållbart bostadsområde som skulle länka samman Solna med Stockholms innerstad. Förfrågan kom med krav om vikt, transport, logistik och bullernivå då konstruktionen skulle byggas med grundläggning på tre olika tunneltak i ett stort utbyggnadsområde och granne med innerstan och Nya Karolinska Solna. Utöver det faktum att trä är det enda förnybara byggmaterialet så har trä mött våra höga krav mycket väl, sa Anna Ervast Öberg.

Helene Vogelmann från Region Värmland understryker att regioner och kommuner måste börja beställa träprojekt.

- Det gamla mantrat att trä inte håller kraven för fukt och brand eller att det blir dyrare – de håller inte. Det är vi från det offentliga som måste våga beställa träbyggnader, sa Helene Vogelmann.

Björn Källander, chef för standardisering och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä, och Eli Bjørhovde Rindal, projektledare på Treindustrien i Norge, svarar på frågan om brandsäkerhet till och med kan vara ett försäljningsargument för trä med att ”ja, det kan det”.

- Trä mer än möter våra krav samtidigt som vi erbjuds ett sätt att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt, säger Mathias Fridholm som är direktör på Svenskt Trä.

Camilla Carlsson
Kommunikationschef
072 702 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se

Mathias Fridholm
Direktör
070 560 62 07
mathias.fridholm@svenskttra.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-10
Sveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttiderSvensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostikenNya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst prisHon ska ta Bygma till toppositionAGA byter namn till Linde i januari 2020
2020-01-08
norelem förankrar säker­heten med nya lastbärande öglor och skruvarNya CP7755-serien ger dig full kontroll över kraftenHexagon stärker sin produkt­portfölj inom smarta gruv­lösningar genom förvärvet av Blast Movement Technology (BMT)Swepart Transmission har investerat i en Fanuc Robocut trådgnistmaskin CareTrack ingår nu som standard för utvalda kompaktmaskiner från VolvoPanasonic förbättrar effektiviteten i populär luft-vattenserie Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet Sveriges nya mässhotell byter namn till Quality Hotel Arlanda XPONetgain öppnar kontor i GöteborgLuleå tekniska universitet och Swerim stärker samarbetetPressinbjudan frukostseminarium25 intressanta fakta om distansarbete inför 2020Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar
2020-01-07
Busch Vacuum Solutions har utsetts till ”World Market Leader 2020”Ny normbrytare lanseras av Sontheimer under kommande årskiftetEgmont investerar i ledande norsk digital byråProline Promag W 300/400/500Eldrivna kylfordon för fossil­fria livsmedels­leveranser i stadsmiljöHon vill utveckla det digitala ledarskapet i grundskolanSh Industri förvärvar APJ Betong & anläggningsteknik AktiebolagSatsning på små och medel­stora företagDe blev årets kvinnliga entreprenörerSöderberg & Haak växlar upp i Stockholm och MälardalenHydroscand erbjuder nu Filter Regulator KitXERVON förvärvar AC StällningsmontageRiksbyggens Brf Viva nominerad till World in Property AwardNytt vasst life science projekt!Första företaget klart för etablering på DuvehedÄlvsbyhus - landets största småhustillverkare 20 år i följd!
2020-01-03
Atlas Copco slutför förvärvet av tysk leverantör av appliceringslösningarPulsgivare i kompakt format2020 inleds med nordiskt vindkraftsrekordZeppelin etablerar sig i norra Europa och tar hand om Caterpillar-agenturen i SverigeÄldre tycker till om ny teknik i vård och omsorgKraftig ökning av nyföretag­andet under 2010-talet
2020-01-02
Lesjöfors förvärvar Metrol Springs Ltd i StorbritannienSvenskarna väljer helst Volvo - för 62:a året i radKia tredje största bilmärke för tredje året i radPower One rivstartar på nya året
Annonser