TORSDAG 14 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt Uppsalaföretag

Att plugga till personbilstekniker idag är något helt annat än förr.
Idag myllrar det av teknik under huven och i resten av fordonet. Behovet av det tekniska kunnandet har ökat enormt, med följd att dagens yrkesskolor behöver ta del av den nya tekniken i skolan. Møller Bil i Uppsala har uppmärksammat detta och lånar därför ut en helt ny Skoda Scala till Yrkesplugget.

För att ge ungdomar en bra grundutbildning är det ett måste för gymnasieskolorna att ha nära och starka samarbeten med bilbranschen. Mycket handlar om APL (arbetsplatsförlagt lärande), som är en stor del av utbildningen. Eleverna får med en handledare på verkstadsföretaget deltaga vid service och reparationer av fordon, i verkligheten.

Men, innan eleverna kommer ut på sina APL-platser är det viktigt att de får en bra grund att stå på, vad gäller teknik och konstruktion samt en förståelse för fordonets uppbyggnad och funktion.

Tack vare samarbetet med Møller Bil i Uppsala kommer Yrkesplugget kunna ge eleverna den viktiga grunden. Som i sin tur kommer leda till välutbildade personbilstekniker, som täcker en del av det behov som finns i branschen.

Enkätundersökningen 2018 bland transportbranschens medlemsföretag inom motorbranschen visade att det sammanlagda rekryteringsbehovet under den kommande treårsperioden uppskattas till 6 400 personer. I Uppsala län avser branschen att rekrytera 192 personer 2018-2020, och ingenting talar för att behovet mattas, utan tvärtom, så ökar det!

- Möller Bil Uppsala vill med detta säkra framtidens tekniker genom att på lokal nivå skapa förutsättningar för Yrkesskolor i Uppsala att i ett tidigt skede bekanta sig med våra produkter, säger Patrick Wallger servicechef på Møller Bil i Uppsala
Samarbetet är långsiktigt och bilen byts ut var 6:e månad, allt för att den senaste tekniken skall finnas med i undervisningen.

- Vi är mycket glada och stolta över det samarbete vi har sedan länge med Møller Bil i Uppsala. Att nu ta det ett steg vidare känns otroligt givande, främst för våra elever men också för alla våra fordonslärare, säger Sanna Vingren tf rektor på Yrkesplugget.

Den helt nya Skoda Scalan kommer att överlämnas av Møller Bil i Uppsala till Yrkesplugget Uppsala på Hansellisgatan 21 i Fyrislund den 18 november kl. 14:00.

Vid överlämnandet närvarar Mikael Larsson, märkeschef och Patrik Wallger, servicechef från Møller Bil i Uppsala, Sanna Vingren tf.rektor, Nicklas Nilsson programansvarig personbilsteknikprogrammet samt Jesper Ström APL-samordnare Yrkesplugget.

Finns önskemål om att närvara vid överlämnadet kontakta tf. rektor Sanna Vingren på Yrkesplugget.


För mer information kontakta:

Mikael Larsson
Märkeschef Møller Bil Uppsala
018-17 17 16
mikael.larsson@mollerbil.se

Patrik Wallger
Servicechef Møller Bil Uppsala
018-17 17 42
patrick.wallger@mollerbil.se

Sanna Vingren
Tf. rektor Yrkesplugget
070-957 44 14
sanna.vingren@yrkesplugget.se

Nicklas Nilsson
Programansvarig Personbilsteknik
070-957 44 15
nicklas.nilsson@yrkesplugget.se

Jesper Ström
APL-samordnare
076-768 89 90
jesper.strom@yrkesplugget.se


YRKESPLUGGET UPPSALA
Gymnasieskola med fordons- och transport samt bygg och anläggningsprogrammet
Hansellisvägen 21
FYRISLUND / UPPSALA
yrkesplugget.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-08
Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företagFinalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia SubcontractorABB-teknik gör nytt kulturhus energismart
2019-11-07
Welandkoncernen visar vägenBusch presenterar nya modellserier av Dolphin vätskeringvakuumpumpar Volvo startar försäljningen av eldrivna lastbilar för stadstransporterSaabs nya störkapsel för elektronisk attack är i luftenDärför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggandeSvensk teknologi ger ytter­ligare 1 GW el till Bolivia Samfällighet i Skellefteå blir störst på elbilsladdning med 202 laddare från Schneider ElectricNytt projekt ser över spännings­korrosion i additivt tillverkat rostfritt stålRaketerna på den offentliga marknadenIntertechna inleder sam­arbete med SKF på den industriella marknaden i SverigeÅrets VD 2019 utseddaElpriset i oktober lägre än förra åretParans VD på invigning av fabrik hos strategisk Kina­partnerPeab renoverar och bygger ut skola i NorgePrevas automatiserar Norge, stor order till PrevasCaverion och Byggdialog ingår partneringavtal när Västfastigheter bygger ut Skaraborgs sjukhus i SkövdeFluicell lanserar Biopixlar®Nytt projekt ska ge effektivare implementering av nya stål
2019-11-06
Rida på Black Friday-vågen? Pågen tar kliv mot mer klimatsmarta transporterEvelina Lindgren utsedd till Västsveriges främsta entreprenörFujitsu släpper framtidssäkra PRIMERGY-servrarFjärrstyrda fordon ska bli verklighet på virkes­terminalerSkanska bygger ut spårväg i delstaten Washington, USA för USD 778 M, cirka 7,3 miljarder kronorSjälvkörande vägvält testad i projektNytt projekt ska utveckla nya varmformningsverktygGöteborg Energi och Siemens i samarbete för fossilfri kraftvärme Fujitsu levererar nästa gen­erations lagrings­prestandaMidland lanserar ny hemsidaVolvo får Europas största order på elbussarVR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
2019-11-05
Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationerGuidelines för bearbetning ska få fler att använda additiv tillverkningKort lösning som vinner i längdenHubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikBahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklarNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Airmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
2019-11-04
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrin
Annonser