TORSDAG 21 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Freemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av Industrifonden

Industrifonden leder en investeringsrunda om 15 miljoner kronor genom en nyinvestering i metall-3D-skrivarbolaget Freemelt. I rundan deltar även befintliga ägare.
• Freemelt har tagit fram en avancerad 3D-skrivare för utveckling av nya metalliska material för att snabba upp övergången från traditionella tillverkningsmetoder såsom gjutning, smide och avverkande bearbetning till tillverkning genom 3D-utskrifter.

• Investeringen möjliggör för bolaget att växa teamet och stärka upp produkten för att expandera sitt erbjudande till den snabbt växande metall-3D-skrivarmarknaden.

Mölndal, 6 september 2019

Freemelt grundades 2017 av ett team med mycket lång och unik erfarenhet inom metall-3D-skrivare. Företaget har utvecklat ny patentsökt teknologi inom elektronstråleteknik som möjliggjort lanseringen av Freemelt ONE, en avancerad 3D-skrivare optimerad för professionell utveckling av nya metallmaterial.

Freemelt har i år levererat Freemelt ONE till två kunder och genomför nu ytterligare en pågående leverans. Freemelt´s första kund är ett universitet i Tyskland som är världsledande inom forskning på additiv tillverkning med elektronstråleteknik och som redan använt maskinen för utveckling av ett nytt material. De andra två kunderna är stora industrikoncerner som är dominerande inom sina branscher.

I en 3D-skrivare byggs komponenter lager för lager. Det finns många användningsområden där 3D-utskrifter i metall har stor potential att ersätta traditionell tillverkning. Drivkrafterna för denna utveckling är 3D-skrivarteknikens unika potential till förbättringar av materialegenskaper och designfrihet, minskat materialspill, och i många fall även reducerade tillverkningskostnader.

Marknadspenetrationen hämmas idag av att 3D-skrivarna bara klarar ett fåtal material och att framtagning av nya material går långsamt då befintliga maskiner inte är anpassade för materialutveckling.

Freemelt ONE är utrustad med en nyutvecklad elektronkanon som är i världsklass vad gäller effekt, noggrannhet och snabbhet vilket är avgörande för tillämpningar inom utveckling av nya material och processer men även för att skriva ut föremål med komplexa geometrier. Maskinen använder också ett nyutvecklat dataformat som tillsammans med delar av maskinens mjukvara distribueras Open Source för att stimulera samarbeten och möjliggöra materialutveckling på ett effektivt sätt.

Nyckelkunder för Freemelts befintliga produkt är forskningsavdelningar på tillverkningsföretag samt universitet, högskolor och forskningsinstitut. I takt med att antalet materialprocesser utvecklade i Freemelts 3D-skrivare ökar så ser företaget att den marknadsmässiga grunden för att utveckla en 3D-skrivare för industriell tillverkning, baserad på teknik och kunskap från den nuvarande produkten, kommer att växa fram.

”En stor utmaning för hårdvarunära deeptech-bolag är att bevisa sin teknik i iterativa steg och på så sätt minska kommersialiseringsrisken. Här visar Freemelt vägen med en go-to-market-strategi som tillåter nära arbete med kund och snabba utvecklingscykler. Freemelt har visat dels på en imponerande kompetens och tankeledarskap inom 3D-printing, dels att deras antagande om marknadslogik stämmer genom framgångsrikt levererade maskiner. Vi ser fram emot att tillsammans få utveckla Freemelt till ett värdefullt och viktigt svenskt bolag inom avancerad tillverkningsteknik”, avslutar Per Anell investeringsansvarig på Industrifonden.

”Vi är tacksamma för det förtroende Industrifonden och övriga investerare visar oss. Investeringen ger oss resurser att fortsätta växa Freemelt och ytterligare vässa vårt erbjudande till marknaden” säger Ulric Ljungblad, VD på Freemelt.

Om Industrifonden
Industrifonden är en venture capital-investerare med fokus på unga nordiska tech och life science-bolag. I portföljen finns bland annat Adaptive Simulations, Crosser och NuvoAir. Läs mer på www.industrifonden.com
Om Freemelt
3D-skrivarbolaget Freemelt har utvecklat och marknadsför Freemelt ONE, en 3D-skrivare baserad på elektronstråleteknik för utveckling av processparametrar för nya metallmaterial. Freemelt arbetar tillsammans med olika partners i samarbeten för att främja upptagningen av 3D-skrivartekniken. Bland annat deltar Freemelt i ett svenskt forskningssamarbete med flera industriella och akademiska partners inriktat på 3D-tillverkning i ett höglegerat stålmaterial, med stöd från det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material. Freemelts grundarteam består av Ulric Ljungblad, Patrik Ohldin, Ulf Ackelid, Martin Wildheim, Robin Stephansen och Fredrik Östman. Företaget har idag tio anställda och sina lokaler i Mölndal. Läs mer på www.freemelt.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-14
Miljömattan® by CWS – service av entrémattor som gör omedelbar skillnadSSAB blir först i världen med fossilfritt stål på marknadenIsah Mujkovic, Christopher Sandqvist och Roger Gustafsson och Karlskrona Industrimekano AB är Årets Nyföretagare!Medarbetarutveckling glöms bort när företag automatiserarCalejo är industrins framtidDe utbildar ingenjörer om cirkulär produktionEnergifabriken förvärvar Roslagens BiodieselcenterGoda relationer i molnet främjar innovationTio framstående företagare har chans att utses till östra Sveriges främsta entreprenörSvensk industri långt framme inom digitaliseringByggVesta bygger igen i BarkarbystadenNu kan kunder även betala med Swish hos Bilprovningen​Vd-ar inom livsmedels­näringen ser möjligheter med MAX IV i LundMECA Borås nominerade som Årets butik på MotorgalanStora besparingar för bygg­branschen med Retursystem ByggpallFödd in i maskinernas världAlstom installerar ERTMS signalsystem ombord första testtåget i NorgeUnibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
2019-11-13
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektorn
Annonser