ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Freemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av Industrifonden

Industrifonden leder en investeringsrunda om 15 miljoner kronor genom en nyinvestering i metall-3D-skrivarbolaget Freemelt. I rundan deltar även befintliga ägare.
• Freemelt har tagit fram en avancerad 3D-skrivare för utveckling av nya metalliska material för att snabba upp övergången från traditionella tillverkningsmetoder såsom gjutning, smide och avverkande bearbetning till tillverkning genom 3D-utskrifter.

• Investeringen möjliggör för bolaget att växa teamet och stärka upp produkten för att expandera sitt erbjudande till den snabbt växande metall-3D-skrivarmarknaden.

Mölndal, 6 september 2019

Freemelt grundades 2017 av ett team med mycket lång och unik erfarenhet inom metall-3D-skrivare. Företaget har utvecklat ny patentsökt teknologi inom elektronstråleteknik som möjliggjort lanseringen av Freemelt ONE, en avancerad 3D-skrivare optimerad för professionell utveckling av nya metallmaterial.

Freemelt har i år levererat Freemelt ONE till två kunder och genomför nu ytterligare en pågående leverans. Freemelt´s första kund är ett universitet i Tyskland som är världsledande inom forskning på additiv tillverkning med elektronstråleteknik och som redan använt maskinen för utveckling av ett nytt material. De andra två kunderna är stora industrikoncerner som är dominerande inom sina branscher.

I en 3D-skrivare byggs komponenter lager för lager. Det finns många användningsområden där 3D-utskrifter i metall har stor potential att ersätta traditionell tillverkning. Drivkrafterna för denna utveckling är 3D-skrivarteknikens unika potential till förbättringar av materialegenskaper och designfrihet, minskat materialspill, och i många fall även reducerade tillverkningskostnader.

Marknadspenetrationen hämmas idag av att 3D-skrivarna bara klarar ett fåtal material och att framtagning av nya material går långsamt då befintliga maskiner inte är anpassade för materialutveckling.

Freemelt ONE är utrustad med en nyutvecklad elektronkanon som är i världsklass vad gäller effekt, noggrannhet och snabbhet vilket är avgörande för tillämpningar inom utveckling av nya material och processer men även för att skriva ut föremål med komplexa geometrier. Maskinen använder också ett nyutvecklat dataformat som tillsammans med delar av maskinens mjukvara distribueras Open Source för att stimulera samarbeten och möjliggöra materialutveckling på ett effektivt sätt.

Nyckelkunder för Freemelts befintliga produkt är forskningsavdelningar på tillverkningsföretag samt universitet, högskolor och forskningsinstitut. I takt med att antalet materialprocesser utvecklade i Freemelts 3D-skrivare ökar så ser företaget att den marknadsmässiga grunden för att utveckla en 3D-skrivare för industriell tillverkning, baserad på teknik och kunskap från den nuvarande produkten, kommer att växa fram.

”En stor utmaning för hårdvarunära deeptech-bolag är att bevisa sin teknik i iterativa steg och på så sätt minska kommersialiseringsrisken. Här visar Freemelt vägen med en go-to-market-strategi som tillåter nära arbete med kund och snabba utvecklingscykler. Freemelt har visat dels på en imponerande kompetens och tankeledarskap inom 3D-printing, dels att deras antagande om marknadslogik stämmer genom framgångsrikt levererade maskiner. Vi ser fram emot att tillsammans få utveckla Freemelt till ett värdefullt och viktigt svenskt bolag inom avancerad tillverkningsteknik”, avslutar Per Anell investeringsansvarig på Industrifonden.

”Vi är tacksamma för det förtroende Industrifonden och övriga investerare visar oss. Investeringen ger oss resurser att fortsätta växa Freemelt och ytterligare vässa vårt erbjudande till marknaden” säger Ulric Ljungblad, VD på Freemelt.

Om Industrifonden
Industrifonden är en venture capital-investerare med fokus på unga nordiska tech och life science-bolag. I portföljen finns bland annat Adaptive Simulations, Crosser och NuvoAir. Läs mer på www.industrifonden.com
Om Freemelt
3D-skrivarbolaget Freemelt har utvecklat och marknadsför Freemelt ONE, en 3D-skrivare baserad på elektronstråleteknik för utveckling av processparametrar för nya metallmaterial. Freemelt arbetar tillsammans med olika partners i samarbeten för att främja upptagningen av 3D-skrivartekniken. Bland annat deltar Freemelt i ett svenskt forskningssamarbete med flera industriella och akademiska partners inriktat på 3D-tillverkning i ett höglegerat stålmaterial, med stöd från det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material. Freemelts grundarteam består av Ulric Ljungblad, Patrik Ohldin, Ulf Ackelid, Martin Wildheim, Robin Stephansen och Fredrik Östman. Företaget har idag tio anställda och sina lokaler i Mölndal. Läs mer på www.freemelt.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Engcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i Svevia
Annonser