SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fyra miljoner till forskning

För mer människocentrerad artificiell intelligens
För att vi i framtiden ska kunna samarbeta med robotar och AI-system, måste de bli mer människocentrerade och proaktiva. Detta är målet för Alessandro Saffiottis, Jasmin Grosingers och Federico Pecoras nya forskningsprojekt, som får fyra miljoner från Vetenskapsrådet.

– Vi ska skapa en modell för hur och när en robot ska handla, säger Alessandro Saffiotti.

Artificiell intelligens med människocentrerad proaktivitet. Det är målet för ett nytt forskningsprojekt, som leds av professor Alessandro Saffiotti och AI-forskarna Jasmin Grosinger och Federico Pecora, och som fått 4,04 miljoner kronor i finansiering från Vetenskapsrådet.

Men vad innebär egentligen människocentrerad proaktivitet?

Alessandro, Jasmin och Federico ger en liknelse: Tänk dig att du har två kollegor på jobbet, herr ”Svårt-att-förstå” och fru ”Saknar-taktkänsla”. Båda är duktiga på sina arbetsuppgifter, men har också vissa brister. Herr Svårt-att-förstå måste få instruktioner för alla steg i arbetet, handlar aldrig på eget initiativ och saknar ett längre tidsperspektiv i sin planering. Fru Saknar-taktkänsla, å sin sida, påtvingar gärna sin vilja på andra kollegor, men kan inte förklara sitt beteende om hon ställs till svars.

Det kanske låter som att dessa kollegor kan vara omöjliga att jobba ihop med – men det är just så här som dagens artificiellt intelligenta system fungerar.

På en välfungerande arbetsplats så förstår medarbetarna sammanhanget, handlar på eget initiativ och kan räkna ut framtida konsekvenser av sina handlingar. De är med andra ord proaktiva. De kan också resonera om både sina egna och andras preferenser och använda det för att tolka order och instruktioner i stället för att bara ta dem ordagrant. Därtill ska medarbetarna inte påtvinga andra sin vilja, utan vara tillmötesgående och kunna förklara sina beslut. Dessa egenskaper sammanfattas i begreppet ”människocentrerad”.

Forskarnas utmaning är att göra AI-system och robotar mer proaktiva och människocentrerade.

– Vi ska skapa en modell för människocentrerad proaktivitet och utveckla resonemangsalgoritmer som använder modellen för att härleda hur och när ett AI-system eller en robot ska handla, säger Alessandro Saffiotti.

– För att uppnå projektets mål ska vi ta fram metoder och teorier som är allmängiltiga. Det är en viktig aspekt eftersom vi på så sätt kan utveckla en generell lösning som kan användas i fler än bara ett specifikt system. Det betyder att vår teori exempelvis kan användas i en assistansrobot som kan hämta medicin från apoteket eller gå och handla när det behövs utan att bli ombedd. Men vår teori går lika bra att använda i en industriell robot som jobbar vid ett monteringsband och ska räcka verktyg i rätt tid till sin mänskliga medarbetare utan att bli tillsagd, säger Jasmin Grosinger.

Forskarna ska testa sin teori i olika användningsområden och -miljöer. Först ska metoden testas i ett program som simulerar en stad där en jordbävning ägt rum. Sedan ska den implementeras i en smart hemmamiljö där det finns assistansrobotar.

– I våra experiment kommer vi att utvärdera om vårt proaktiva system leder till önskvärda slutresultat och huruvida det är människocentrerat, säger Alessandro Saffiotti.

Kontakt:
Alessandro Saffiotti, alessandro.saffiotti@oru.se, 019-30 37 94
Jasmin Grosinger, jasmin.grosinger@oru.se, 019-30 13 46
Federico Pecora, federico.pecora@oru.se, 019-30 33 19

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Stora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?