SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fyra trender som påverkar

Läkemedels- och lifescience-branschen 2025
2025 blir ett utmanade år för företag inom läkemedels- och lifescience-området. Förutom internationella spänningar och nya regelkrav, brottas branschen med omfattande marknadsförändringar. Företag tvingas producera alltmer komplexa och individanpassade behandlingar, integrera avancerad teknik som AI i tillverkning och logistik samt att anpassa sig till en förändrad personalstyrka.

Trend 1: Internationella motsättningar ger ökad risk i leveranskedjan
Geopolitisk risk kan bli det som präglar 2025 allra mest. Pandemin väckte liv i kallakrigetmentaliteten, länder som tävlade om att utveckla egna vaccin, samtidigt som de oroade sig över sårbarheterna i logistikkedjan.

Internationella motsättningar mellan de olika ekonomiska blocken ser ut att fortsätta under 2025. Myndigheter har redan börjat reglera för att säkerställa pålitliga leveranskedjor som amerikanska U.S. Drug Supply Security Act och EU’s 2024/1860 regulation. Ledordet för företag i sammanhanget är anpassningsbarhet. Det gäller att vara lyhörd och snabbt kunna navigera runt handelsbarriärer och lagstiftning som exempelvis U.S. BIOSECURE Act, som förbjuder leverantörer med länkar till ovänligt sinnade aktörer, d.v.s. i huvudsak Kina.

Till skillnad från andra branscher är det inte troligt att läkemedels- och lifescience-branschen blir mindre global eller flyttar tillverkning på ett omfattande sätt. Istället för att göra stora förändringar på en gång, använder företagen sig av steg-för-steg strategier för att växa, som fusionera med andra företag, eller att köpa upp andra mindre aktörer. När den globala investeringen i kapitalutgifter stabiliseras (5,4% ökning i Europa och 15,4% i USA), flyttas fokus från att bygga nya fabriker till att förbättra och utöka de som redan finns.

Samarbete är ett annat sätt att stärka uthålligheten. Med partnerskap går det att dela resurser och effektivisera, men det kan också leda till problem med regelefterlevnad om det handlar om olika ekosystem. Centraliserade system för försörjningskedjan ger bättre överblick och kontroll och blir nödvändiga för att hantera reducera risker.

Trend 2: Cyberattacker mot flera företag samtidigt
Ökad digitalisering driver på effektiviteten, men ökar också risken för cyberattacker. Digitala verktyg, speciellt när de består av flera ihopkopplade system, varav en del äldre, ökar sårbarheten. Med sammanlänkade system kan ett intrång i ett system påverka hela leverantörskedjan. Därför kommer cybersäkerhet även under 2025 att vara högprioriterat i branschen.

Cyberattacken på Cencora, som drabbade elva stora företag, visar hur stor risken är. Som svar på attacken stärkte tillsynsmyndigheterna standarderna för IT-säkerhet. EU:s NIS2-direktiv, som trädde i kraft 2024, ålägger sjukvårds- och läkemedelstillverkare strikta cybersäkerhetskrav.

Men trots det finns det vita fläckar. Inom EU saknar fortfarande 10% av företagen i branschen en plan för hantering av sårbarheter och närmare en fjärdedel fokuserar enbart på traditionell IT-utrustning och tar inte med OT-utrustning (operativ teknologi) i beräkningen. Här krävs branschåtgärder som stärker cybersäkerheten inom OT med inventering och sårbarhetsanalys.

Trend 3: Ny teknik för effektivitet snarare än tillväxt
Under 2025 kommer tillverkare att försöka ta till vara möjligheterna med nya typer av behandlingar. När efterfrågan växer på RNA/DNA-baserade behandlingar, cell- och gen-terapier och antikropps-drog-konjugat (eng. antibody-drug-conjugate, ADC) leder detta till mindre tillverkningsvolymer, mer komplexa processer och ökande kostnader.

Dessa förändringar kan sammanfalla med ökande finansiella krav. Högre räntor, varierande grader av statlig finansiering och finanspolitiska åtstramningar i Europa som kan leda till att företag prioriterar effektivitet före expansion.

Ett område som är moget för förbättringar är informationshantering. Dokumentation tar upp närmare 30% av medarbetares tid, eftersom så mycket består av manuella inmatningar. Tillverkare satsar också på att digitalisera och integrera viktiga datakällor som underhållsregister och IoT-data.

Bayer har börjat använda digitala tvillingar som navet i sin informationshantering för att få en samlad informationskälla med all information. Det har lett till enklare beslutsfattande, datahanteringen har blivit bättre och datasilos mellan olika verksamheter försvunnit. Under 2025 kommer vi att se fler organisationer som också använder sig av digitala tvillingar för att mäta och övervaka vägen mot nettonollutsläpp.

Branschaktörer sätter också stort hopp till AI och maskininlärning för att dra nytta av sina tidigare investeringar i molnet och den digitala transformationen. Maskininlärning är ett lovande område för många olika applikationer, allt från lageroptimering till kvalitetshantering. I synnerhet prediktivt underhåll blir allt vanligare som ett verktyg för förebyggande kontroll av tillverkningssystem. Program som amerikanska FDA:s Quality Management Maturity-initiativ visar hur branschen försöker åstadkomma processförbättringar och uppnå ett bredare kulturskifte där verksamheter sätter kvalitet i centrum.

Trend 4: En åldrande arbetsstyrka ytterligare en utmaning
En åldrande befolkning driver visserligen på efterfrågan av läkemedel, men de medarbetare som jobbar i branschen åldras också. I USA är mer än en tredjedel av personalen i läkemedelsbranschen över 50 år och andelen över 60 har tredubblats på åtta år. Personalomsättningen spär på problemet och 40% av medarbetare i branschen globalt säger att de sedan 2021 funderat på att lämna sin roll.

Digital expertis är ett annat problem. Branschen har ett glapp på 14% mellan antalet lediga jobb och behöriga sökande. Ett sätt som företag försöker lösa frågan på är genom vidareutbildning, erbjuda flexibelt arbete och initiativ för kunskapsöverföring. Många har också börjat använda nya digitala verktyg som naturliga språkgränssnitt och plattformar för hantering av procedurer för att fånga upp kunskap och göra det enklare för nyanställda att snabbt lära sig och komma in i jobbet. Dessa verktyg är avgörande för att säkerställa att expertis inte går förlorad när erfarna medarbetare går i pension.

Kort sagt går läkemedelsindustrin in i 2025 med behov av att förnya sin verksamhetsmodell, sina tillverkningsprocesser och sin personalstyrka. Om det bara fanns ett piller för det.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2025-03-11
AWS nya AI-modeller Unikt tappvattensystem
2025-03-10
Ny innovativ lådpackareMetron i KöpenhamnEn körjournal med miljörapporterUndvik driftstopp i robotcellenVerizon tillkännager strategiskt partnerskap
2025-03-06
Shuntar – Funktion och användningsområden SkrotSmart etablerar sig i UmeåGavelbeslag för ett hållbart och stilrent tak
2025-03-05
Avståndsmätaren Elma Laser 4 Dual
2025-03-04
En vecka kvar till LogiMAT 2025SCN lanserar Moxa AWK-4262A Praktiska tips för optimal materialhanteringVinkelslipadapter för borrVälkommen att besöka vår monter F:10