Gaser centrala i världens största polarexpedition - industritorget.se
MÅNDAG 30 NOVEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gaser centrala i världens största polarexpedition

Världens största polarexpedition startade hösten 2019 och varar i ett helt år, efter mer än tio års planering. Forskningsfartyget Polarstern, som följer spåren av Fritjof Nansens Fram-expedition 1893-96, är fastfrusen och driver med isen för att undersöka effekten av klimatförändringar på arktiska regioner.
Linde levererar flera gaser till expeditionens avancerade mätoperationer.

På hösten börjar den hårdaste säsongen på Nordpolen. Solen doppar förbi havet och kommer inte tillbaka förrän våren.

Temperaturen sjunker och isen blir så tjock att ingen isbrytare kan tvinga den. Fraktfartyg går söderut för att undvika att fastna, men forskningsfartyget Polarstern letar efter dessa förhållanden.

Sent i september 2019 åkte de från Tromsø, mot östra Sibirien och norrut mot Nordpolen. I Sibirien stänger kaptenen av motorn och låter fartyget Polarstern frysa fast och arbeta med isen under ett helt år. I bitande kyla ner till -45 grader. Det liknar Fridtjof Nansens expedition med Fram 1893-96.

Expeditionen kallas MOSAiC (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) och leds av Alfred Wegener-Institut i Tyskland. De kommer att samla in is- och ekosystemdata som kommer att bidra till kunskap om klimatförändringar i Arktiska havet.

Forskare ombord måste följa komplexa förhållanden som påverkar klimatförändringarna i Arktis. De hoppas kunna avslöja viktiga processer i det arktiska systemet: drivisen, det turbulenta havet, atmosfären och ekosystemen. De vill bland annat ta reda på om Arktiska havet faktiskt fångar upp fler växthusgaser än det släpper ut på grund av fytoplankton, som absorberar koldioxid genom fotosyntes. De hoppas kunna bättre förstå arktiskt väder, och påverkan på globala väderförhållanden och mycket mer.

En flytande forskningsby har inrättats där de har en rad avancerade sensorer, väderballonger och forskningsdrönare för att mäta atmosfären och elektromagnetiska sensorer för att mäta is- och snöegenskaper.

De olika instrumenten behöver gaser i avancerade kemiska mätprocesser. Linde kontaktades av University of Colorado, via sin partner, University of Tromsø, och levererar tillförsel av gaser till försörjningsfartygen som går från Tromsø hamn till Polarstern.

Linde levererar argon för att mäta kvicksilver, ett ämne som finns i stora delar av miljön och som kan transporteras i atmosfären från kolgruvor och vulkaner hela vägen till arktiska regioner. Koldioxid och metan används i instrument som mäter växthusgaser, och kväveoxid används för att mäta koncentrationen av ozon och andra atmosfäriska gaser. Helium och syre används för att mäta komponenter som kan vara viktiga för aerosol- och molnformationer. Moln är mycket viktiga för jordens strålningsbalans, men forskarna har inte helt förstått dessa mekanismer. Kväve är viktigt för kvalitetssäkringsinstrument och för att se till att de synkroniseras.

MOSAiC är ett internationellt projekt med flera hundra forskare från 70 forskningsinstitutioner i 20 berörda länder, inklusive norska forskare från Center for Nance, NTNU, University of Bergen, University of Bergen och Norwegian Polar Institute.

Expeditionen kommer att bidra med världens mest omfattande data från de arktiska regionerna för kommande generationer.

Några extra fakta
• Expeditionen kommer att pågå i 388 dagar från 20 september 2019 till 12 oktober 2020.
• Forskningsfartyget RV Polarstern följs av isbrytare från Kina och Ryssland.
• Isen går i genomsnitt 7 km om dagen
• 20 länder deltar i projektet.
• Under expeditionen kommer 600 experter omväxlande att vara ombord, samt 300 personer som arbetar i bakgrunden för att möjliggöra expeditionen.
• Polarstern kommer att resa 2500 km.
• Mörkret varar i 150 dagar.
• 6 deltagare kommer alltid att vara på vakt mot isbjörnar.
• På vintern förväntas temperaturerna vara -45 grader.
• Expeditionen kostar 200 000 euro per dag, inte beräknade löner och utrustning.
• Havisen måste vara minst 1,5 meter tjock för att infrastruktur ska läggas på isen.
• Mätningar kommer att göras i höjder upp till 3500 meter och 4000 meters djup.

Lär mer här: https://mosaic-expedition.org/

Följ expeditionen på Instagram @mosaic_expedition

Carina Aspenberg
Head of Communications
carina.aspenberg@linde.com
+46 (0)70 616 01 19

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-17
PUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
2020-11-06
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, Sälen
Annonser