Gaser centrala i världens största polarexpedition - industritorget.se
SÖNDAG 31 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gaser centrala i världens största polarexpedition

Världens största polarexpedition startade hösten 2019 och varar i ett helt år, efter mer än tio års planering. Forskningsfartyget Polarstern, som följer spåren av Fritjof Nansens Fram-expedition 1893-96, är fastfrusen och driver med isen för att undersöka effekten av klimatförändringar på arktiska regioner.
Linde levererar flera gaser till expeditionens avancerade mätoperationer.

På hösten börjar den hårdaste säsongen på Nordpolen. Solen doppar förbi havet och kommer inte tillbaka förrän våren.

Temperaturen sjunker och isen blir så tjock att ingen isbrytare kan tvinga den. Fraktfartyg går söderut för att undvika att fastna, men forskningsfartyget Polarstern letar efter dessa förhållanden.

Sent i september 2019 åkte de från Tromsø, mot östra Sibirien och norrut mot Nordpolen. I Sibirien stänger kaptenen av motorn och låter fartyget Polarstern frysa fast och arbeta med isen under ett helt år. I bitande kyla ner till -45 grader. Det liknar Fridtjof Nansens expedition med Fram 1893-96.

Expeditionen kallas MOSAiC (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) och leds av Alfred Wegener-Institut i Tyskland. De kommer att samla in is- och ekosystemdata som kommer att bidra till kunskap om klimatförändringar i Arktiska havet.

Forskare ombord måste följa komplexa förhållanden som påverkar klimatförändringarna i Arktis. De hoppas kunna avslöja viktiga processer i det arktiska systemet: drivisen, det turbulenta havet, atmosfären och ekosystemen. De vill bland annat ta reda på om Arktiska havet faktiskt fångar upp fler växthusgaser än det släpper ut på grund av fytoplankton, som absorberar koldioxid genom fotosyntes. De hoppas kunna bättre förstå arktiskt väder, och påverkan på globala väderförhållanden och mycket mer.

En flytande forskningsby har inrättats där de har en rad avancerade sensorer, väderballonger och forskningsdrönare för att mäta atmosfären och elektromagnetiska sensorer för att mäta is- och snöegenskaper.

De olika instrumenten behöver gaser i avancerade kemiska mätprocesser. Linde kontaktades av University of Colorado, via sin partner, University of Tromsø, och levererar tillförsel av gaser till försörjningsfartygen som går från Tromsø hamn till Polarstern.

Linde levererar argon för att mäta kvicksilver, ett ämne som finns i stora delar av miljön och som kan transporteras i atmosfären från kolgruvor och vulkaner hela vägen till arktiska regioner. Koldioxid och metan används i instrument som mäter växthusgaser, och kväveoxid används för att mäta koncentrationen av ozon och andra atmosfäriska gaser. Helium och syre används för att mäta komponenter som kan vara viktiga för aerosol- och molnformationer. Moln är mycket viktiga för jordens strålningsbalans, men forskarna har inte helt förstått dessa mekanismer. Kväve är viktigt för kvalitetssäkringsinstrument och för att se till att de synkroniseras.

MOSAiC är ett internationellt projekt med flera hundra forskare från 70 forskningsinstitutioner i 20 berörda länder, inklusive norska forskare från Center for Nance, NTNU, University of Bergen, University of Bergen och Norwegian Polar Institute.

Expeditionen kommer att bidra med världens mest omfattande data från de arktiska regionerna för kommande generationer.

Några extra fakta
• Expeditionen kommer att pågå i 388 dagar från 20 september 2019 till 12 oktober 2020.
• Forskningsfartyget RV Polarstern följs av isbrytare från Kina och Ryssland.
• Isen går i genomsnitt 7 km om dagen
• 20 länder deltar i projektet.
• Under expeditionen kommer 600 experter omväxlande att vara ombord, samt 300 personer som arbetar i bakgrunden för att möjliggöra expeditionen.
• Polarstern kommer att resa 2500 km.
• Mörkret varar i 150 dagar.
• 6 deltagare kommer alltid att vara på vakt mot isbjörnar.
• På vintern förväntas temperaturerna vara -45 grader.
• Expeditionen kostar 200 000 euro per dag, inte beräknade löner och utrustning.
• Havisen måste vara minst 1,5 meter tjock för att infrastruktur ska läggas på isen.
• Mätningar kommer att göras i höjder upp till 3500 meter och 4000 meters djup.

Lär mer här: mosaic-expedition.org/

Följ expeditionen på Instagram @mosaic_expedition

Carina Aspenberg
Head of Communications
carina.aspenberg@linde.com
+46 (0)70 616 01 19

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser