TISDAG 18 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar

Den moderna arbetshandsken såg ljuset på 70-talet då arbetarskyddslagen trädde I kraft och övervakades av arbetsmiljöverket.
Idag är skydds- och arbetshandskar designade med olika egenskaper med det gemensamma målet att skydda händerna från specifika risker.

På 80-talet introducerades de första stickade arbetshandskarna med helt nya egenskaper som att de var stickade i en enda tråd utan sömmar med oöverträffad stretch och passform som följd vilket gjorde handskarna mycket bekväma att bära.

Med ett adderat lager skydd i form av en gummibeläggning öppnades helt nya möjligheter upp med väldigt specifika skyddsegenskaper för olika ändamål och typer av jobb. På grund av detta är det väldigt viktigt att välja rätt typ av beläggning helt beroende på vilket jobb du har.

Som hjälp I att välja rätt har vi brutit ner stickade handskars gummibelägningar i sektioner. Beläggningsmaterial, Beläggningtyper och Beläggningslager.

1. Beläggningsmaterial

De vanligaste materialen på marknaden idag är nitril, PU (polyuretan) och latex.

Nitrilbeläggning

Nitrilbeläggning är den vanligaste och mest populära beläggningen på stickade arbetshandskar. Nitril har naturliga egenskaper som nötnings-, punkterings- och kemisk resistens. Materialet kan dessutom brytas ner i två olika typer av beläggning:
Slät nitril
Denna typ av handflatebeläggning har en slät yta. Den ger utmärkt resistens mot nötning, punktering och rivmotstånd. Den står sig bra i våta och oljiga förhållanden och har utmärkta greppegenskaper i torra förhållanden. Den står också emot en rad olika temperaturer. Släta nitrilbelagda arbetshandskar är extra lämpliga för generellt bruk som kräver smidighet såsom elektronisk industri, montering, bygg och liknande lätt till medeltung industri.

Micro-foamad nitril

Micro-foamad nitrilbelagda handskar använder antingen en kemisk eller vattenbaserad process för att skapa små porer på gummiytan. Detta resulterar i en fjädrande yta som ger hög komfort. Denna yta kan också absorbera vätska och ger ett mycket säkrare grepp än slät nitril. Däremot klarar de öppna porerna endast en begränsad mängd vätska och blir snabbt saturerad om den exponeras för stora mängder vatten eller olja. Med anledning av detta fungerar denna typ av beläggning bäst i torra eller lätt våta eller oljiga förhållanden. Micro-foamade nitrilhandskar är lämpliga för bygg, verkstad, tillverkningsindustrin och lättare oljiga miljöer .

Micro-foamad nitril, med Sandy Grip finish

Detta är en efterbehandling av den micro-foamade nitrilbeläggningen som ger ett utökat grepp på de flesta ytor. Den ger också ökade barriäregenskaper mot vätskegenomträngning. Ytans struktur skapas genom att använda en speciell etsning som skapar små gropar och förhöjningar som ger mer yta och friktion i greppet. Resultatet blir en bättre greppyta som även fungerar i mer oljiga miljöer.
Latexbeläggning

Latex eller naturgummi är det enda naturliga råmaterial som används som beläggning på arbetshandskar. Även om det inte är lämpligt för personer som är känsliga mot latexproteiner är det fortfarande ett populärt val på grund av dess egenskaper som hög elasticitet och extremt fast grepp på både våta och torra ytor. Latex har hög rivhållfasthet, högt nötningsmotstånd, hög slitstyrka och står emot höga temperaturer. Latex står emot alkoholer men är mindre lämpliga mot organiska lösningsmedel som exempelvis bensin. Latex har viss oljeresistens på grund av att beläggningen ofta är tjockare än på andra typer av arbetshandskar. Det finns tre vanliga typer av latexbeläggningar på marknaden:
Slät latex

Slät latex har en yta som står emot vätskor bra och har ett fast grepp i både torra och våta förhållanden. Den håller sig mjuk även i lägre temperaturer. Beläggningen har även både god slitstyrka och nötningsmotstånd.
Slät latex med Sandy Grip finish

Arbetshandskar med Sandy Grip behandling på greppytan har ett bättre grepp på i princip alla ytor. Med den ruggade ytan med små gropar och förhöjningar ger beläggningen mer yta och friktion i greppet. Detta gör den mycket lämplig för fast grepp på hala ytor, utom i oljiga förhållanden.
Micro-foamad latex, med Sandy Grip finish

Micro-foamad latex med Sandy Grip ger högre dämpning med fjärdring i handen för ökad komfort. Den ruggade ytan ger ett exceptionellt fast grepp i både torra och våta miljöer. Micro-foamad latexbelagda handskar anses vara den mest vätsketäta handsken så länge det inte är oljiga vätskor.

Skrynklad latex

Skrynklad latexbeläggning delar många egenskaper med micro-foamad latex. Beläggningen är designad att öka greppförmågan i torra och våta förhållanden samt öka slitstyrkan och nötningsmotståndet. Den skrynklade ytan behåller flexibiliteten i handsken men gör den något tjockare vilket gör den mer lämplig för grövre arbeten som inte kräver hög precision. Denna typ av beläggning är utmärkt för bygg och virkesupplag, glastillverkning och andra jobb inom medeltung till tung industri.

PU beläggning (Polyuretan)

Polyuretan också känt under förkortningen PU är det lättaste, tunnaste och mjukaste alternativet för gummibeläggning, men finns endast som slät beläggning. Den ger egenskaper som exceptionell fingertoppskänsla med förhållandevis god slitstyrka. PU belagda handskar har hög andningsförmåga vilket gör dem väldigt bekväma, särskilt under sommartider. Det har det överlägset bästa greppet i torra förhållanden, men det omvända gäller för våta och oljiga förhållanden där de andra beläggningarna fungerar bättre. PU anses vara en kostnadseffektiv lösning för generellt bruk och montering med goda skyddsegenskaper. Dessa handskar är lämpliga för legotillverkning, flygindustri eller alla industrier där precision är ett krav.
Lösningsmedelsbaserad PU

Majoriteten av alla PU belagda handskar görs genom att lösa upp polyuretan i ett lösningsmedel, dimetylformamid eller DMF. De stickade handskarna doppas i blandningen och blötlägges i ett hett vattenbad och torkas sedan i en ugn. Även om all DMF försvinner i vattenbadet eller evaporerar i ugnen finns ändå spår kvar av ämnet i många PU belagda handskar. För mycket känsliga personer kan därför vattenbaserad PU vara att föredra. I gengäld är dessa handskar mer kostnadseffektiva.
Vattenbaserad PU

Vattenbaserad PU ersätter lösningsmedlet DMF med vatten. Denna typ av beläggning är säkrare för känsliga personer och eliminerar risken för allergiska reaktioner more DMF. Den har samma egenskaper och fördelar som den lösningsmedelsbaserade PU beläggningen men är mer miljövänlig. Den vattenbaserade PU beläggninen är även mer smutsresistent vilket gör att den håller sig ren längre.

2. Beläggningstyp

Gummibeläggningar finns I flera olika typer som skyddar olika delar av handen. Här följer en sammanfattning av de typer som finns på marknaden:

Handflatedoppad

Gummibeläggningen täcker hela handflatan och upp över de övre fingertopparna. Beläggningstypen skyddar framförallt i greppet, med överlägsen ventilationsförmåga. Detta är den vanligaste typen för stickade handskar på marknaden.

Halvdoppad

Gummibeläggningen täcker hela handflatan och fingrar upp över knogarna. Beläggningstypen ger utökat skydd för större del av handen med ventilation för ovanhanden. Denna typ skyddar även bättre mot vätskor jämfört med den handflatedoppade typen.

Heldoppad

Gummibeläggningen täcker hela handen upp till handleden. Denna typ ger det bästa skyddet för hela handen med det högsta vätskeskyddet på grund av att handsken är mer tät. Detta ger även isolerande egenskaper då värme från händerna behålls inuti handsken. Handsken blir i de allra flesta fall även vattentät.

Fingerdoppad

Gummibeläggningen täcker endast fingertopparna. Denna typ ger maximal smidighet och ventilation men med fördelen av ett fastare grepp för fingertopparna. Lämplig främst vid hantering av små föremål som exempelvis inom elektronikindustrin.

3. Beläggningslager

Ett lager gummibeläggning är den vanligaste förekommande arbetshandsken på marknaden. I de flesta fall ger det ett fullgott skydd, men med ny teknologi för att förbättra skyddsegenskaperna finns även arbetshandskar med flera lager gummibeläggning.

Det kan låta enkelt men det är inte helt lätt att hitta en balans mellan handskens prestationsförmåga och livslängd med bibehållen smidighet, fingertoppskänsla och komfort.

Dubbeldoppad

Dubbeldoppade arbetshandskar börjar bli vanligare på marknaden. En handske med ett extra lager gummi får förbättringar i form av livslängd, vatten och oljeresistens och framförallt slitstyrka. Denna typ av handske är dessutom oftast vattentät.

Trippeldoppad

Med tre lager gummibeläggning på handsken förbättras skyddsegenskaperna avsevärt. Med ökat nötningsmotstånd och exceptionell slitstyrka förlängs livslängden på handsken markant. Endast en handfull modeller finns tillgängliga på marknaden då tekniken för att skapa denna typ av arbetshandskar är relativt ny.

Grepp-prickar

Vissa arbetshandskar har ett extra lager skydd i form av gummiprickar. Dessa ger egenskaper för handflatan i form av ökat nötningsmotstånd och högre slitstyrka samtidigt som prickarna ger viss form av dämpning för ökad komfort.

Ta hand om händerna

Du har bara ett par händer och vårt mål är att du ska hålla dem oskadda. Vi hoppas att denna guide har gett lite vägledning i ditt arbete med att välja rätt handskar för ditt jobb.

Håll dig säker på jobbet.
Har du frågor, eller behöver hjälp?

Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna, ring (031-54 80 50), maila in (Kontaktinformation) eller skicka meddelande på våra sociala media: Facebook och LinkedIn.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-05-06
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
2021-05-05
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
2021-05-04
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
2021-05-03
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
2021-04-30
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
2021-04-29
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!
2021-04-28
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Annonser