FREDAG 07 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörerna

Idag presenterar Sinf – Svensk industriförening Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2020.
Andelen som anser att vi är mitt inne i en lågkonjunktur har minskat från 55 procent till 37 procent från föregående kvartal. Samtidigt räknar 15% att behöva varsla personal under året och 58% har tappat omsättning jämfört med i fjol.

- Detta stärker bilden av att regeringen omgående behöver fatta beslut om förlängda stödinsatser, vilket är avgörande för många företag nu när andra vågen slagit till i Sverige, säger Sinfs VD, Sanna Arnfjorden Wadström.

Företagen visar på stora variationer. Om man jämför med föregående kvartal förväntas en tiondel av företagen minska personalstyrkan medan en femtedel kommer öka. Omsättningen i företagen för kvartal tre har minskat för 37 procent samtidigt som den har ökat för 41 procent av de svarande jämfört med föregående period. Inför kvartal fyra så tror 33 procent av företagen på minskning medan 38 procent av företagen tror på en ökning av orderingångsförändringen.

- Generellt kan sägas att Underleverantörsbarometern för kvartal 3 visar ett underleverantörsverige som går i rätt riktning. Omsättningen och även lönsamheten har vänt till mer positiva siffror under Q3 men ligger fortfarande under snittet tidigare år. Vi ser också stora variationer mellan företagen. Utvecklingen är positiv även om vi bör förvänta oss en ökning under Q3 eftersom siffrorna under Q2 låg på en exceptionellt låg nivå säger Sanna Arnfjorden Wadström, VD för Sinf.

Coronapandemins effekter

46 procent av underleverantörerna har under året genomfört eller planerat för att korttidspermittera på grund av Coronapandemin. Under kvartal tre kvarstår fortfarande 49 procent av företagens permitteringar. 15 procent av företagen har varslat eller tror att de kommer behöva varsla under året. Av dessa har 71 procent verkställt uppsägningar på grund av arbetsbrist vilket även Sinfs jurister vittnat om under hösten. Jämfört med föregående år har Coronapandemin under kvartal tre påverkat företagens omsättning negativt för 58 procent av de svarande,23 procent uppger att omsättningen påverkats positivt jämfört med fjolåret. Förväntningarna på kvartal fyras omsättning är mer positiv. Även om förväntningarna här ligger under genomsnittet för normalnivåerna så förväntas orderingången vara något högre under kommande kvartal även om de senaste dagarnas händelser som det framtunga märket i löneförhandlingarna liksom den ökade nedstämningen i pandemin kommer utmana företagen.

- När det gäller automatiseringen ser vi positiva effekter. 35% av företagen uppger att deras produktion är automatiserad till 50% eller mer idag. Om 3 år räknar ytterligare 15% att ligga på eller över 50%. Detta är verkligen positivt. Det pågår nu och planeras för stödinsatser för att hjälpa företagen i det arbetet berättar Sanna Arnfjorden Wadström. Där är det viktigt att man framåt även får med sig så stor del av företagen som möjligt eftersom det är en nyckel till framtidens effektivitet och lönsamhet säger hon och fortsätter. De grupper i barometern som fortfarande har utmaningar får vi inte glömma. Även om det vänder för runt hälften av bolagen finns fortfarande en stor grupp som kämpar. Där är fortsatta stödåtgärder, rådgivning och förlängda stödpaket från regeringen viktiga framåt. Det är viktigt att vi är ödmjuka för variationerna hos olika företag och fiskar upp och stöttar dem som fortfarande har det svårt.

Barometern visar även att:

- 35% har drabbats av förseningar/inställda leveranser från utlandet.
- 17% har drabbats av förseningar/inställda leveranser inom Sverige.
- 14% har ställt in/skjutit upp planerade leveranser till utlandet.
- 20% har ställt in/skjutit upp planerade leveranser inom Sverige.
- 26% upplever att kunderna flyttar hem produktion. 83% av dessa anser att största anledningen är för att säkra leveranser.

- Vi ser också att det finns ett ökat intresse för att ta hem sin produktion till Sverige för 26% av företagen vilket kan jämföras med 17% för samma period i fjol. Huvudskälet till att man tar hem sin produktion är att säkra sina leveranser, avslutar Sanna.

I Underleverantörsbarometern mäter Svensk Industriförening Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 000 medlemsföretag. Under Elmia Subcontractor Connect 2020 kommer mer information från underleverantörsbarometern att presenteras i Sanna Arnfjorden Wadströms föredrag.

För mer information och för att få fler fakta från Underleverantörsbarometern, vänligen kontakta:

Sanna Arnfjorden Wadström, VD. Svensk Industriförening Sinf, 0706-09 65 00
Elina Wikström, Kommunikatör, Svensk Industriförening Sinf, 0708-56 99 56
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-27
ABB ska leverera lösning för gruvtruckar för att stötta Copper Mountain Minings hållbara utvecklingsmål i KanadaMontico är nu ackrediterat testcenter även inom grafisk industri.Blue Partners kundcase för Elektroautomatik i Sverige ABSchneider Electric inleder samarbete med Female Technical Engineer för ökad mångfald i branschenSBB-fastigheter stärker hållbarheten med batterifria digitala lås från iLOQNy Smart Pallet Mover från Interroll ger prestanda­ökning i tillverknings­logistikenMer säkerhet i tuffa miljöerSvenska elever sätter nytt återvinningsrekord
2021-04-26
Intercut söker maskinsäljare med starkt affärsmannaskapAtlas Copcos nya OSC för rening av kompressor­kondensat är effektiv och enkel att underhållanorelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusiktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitionerItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i Landvetter
Annonser