SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbarhetsarbetet accelererar med CSR-specialist

Koncernen har rekryterat en hållbarhetschef
För att sätta större fokus på hållbarhetsfrågorna har koncernen rekryterat en hållbarhetschef. Anna Haesert har under många år arbetat med hållbarhet inom andra svenska industriföretag. Att se över hela värdekedjan, från inköp till slutprodukter, är ett av områdena att vidareutveckla.

Rollen som Head of Sustainability är helt nyinrättad. Eftersom Lesjöfors har många tillverkande bolag läggs mycket kraft här och därför är rollen också organisatoriskt placerad i Lesjöfors och är en del av executive management team. Det skapar en stark förankring för verksamheten men med en övergripande strategisk utblick mot hela Beijer Alma-koncernen. Anna Haesert kommer närmast från Boliden men har även arbetat inom Atlas Copco och i kemiindustrin. Hennes första månad i Lesjöfors är nu till ända och vi ställer några frågor om hennes uppdrag och första intryck.

Vilket uppdrag har du i din roll som Head of Sustainability?

”I min roll ligger att lära känna bolagen och jobba nära verksamheterna för att tillsammans med ledningen kunna accelerera hållbarhetsarbetet. Vi ska kartlägga nuläget, definiera vad hållbarhet är för vår koncern och sätta mål utifrån det. Sedan stakar vi ut en väg tillsammans hur vi ska arbeta för att nå dit. Jag känner ett starkt mandat från koncernledningen att detta är ett affärskritiskt område där vi måste ligga steget före för att leva upp till nuvarande och kommande kundkrav och yttre regelverk. För den kommande generations medarbetare kommer även hållbarhet att vara en avgörande faktor i valet av arbetsgivare. Av många skäl måste vi alltså göra de effektiviseringar och investeringar som krävs.”

Hur har Lesjöfors ”skött sig” hittills?

”Både Lesjöfors och hela Beijer Alma har jobbat progressivt med hållbarhetsfrågorna i många år. Det finns en Code of conduct framtagen och prioriterade områden att jobba mot, så många steg är tagna. Många spännande projekt för miljö och klimat har genomförts såsom biogasolprojektet i Lesjöfors, solcellsparken i Värnamo och alla projekt inom digitalisering och ny teknik som effektiviserar verksamheten är också exempel på det målmedvetna hållbarhetsarbetet. ”

Vilka mål är möjliga att ha för ett företag inom tillverkande industri?

”Det går inte att komma ifrån att det går åt mycket energi inom industrin. Därför är hela kedjan mycket viktig att se över och vi ska effektivisera där vi kan. Vi ska självklart även följa utvecklingen och så snart det går kroka arm med H2 Green Steel och Hybrit som fokuserar på fossilfri ståltillverkning. Andra viktiga områden att jobba med är förstås också etik och moral i vårt sätt att göra affärer och vad vi kan bidra med för att utveckla lokalsamhällena där vi verkar.”

Har du redan nu lokaliserat vilka fokusområden som är viktigast att jobba med?

”Att arbeta med hela värdekedjan är något vi kommer lägga stor vikt vid och blir ett allt viktigare kundkrav. Vi behöver säkerställa att till exempel material vi köper in och transportledet uppfyller de krav vi ställer på hållbarhet. Vi vill också ta i beaktande de slutprodukter i vilka våra komponenter används.”

Är det något speciellt du tar med dig från tidigare arbetsgivare som Beijer Alma och Lesjöfors kan dra fördel av?

”Andra viktiga frågor jag har jobbat med är utvärdering av leverantörer utifrån miljö- och sociala aspekter samt även eko-design i produktutvecklingen, något jag tror koncernen kan dra nytta av.”


Kontaktinformation

Lesjöfors Springs & Pressings AB

Postadress
Jämtlands­gatan 62
16260 Vällingby
Region
Österåker
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556997-0675
Grundat: 1852
Anställda: Ej angivet
Lesjöforskoncernen är en global aktör med marknadens bredaste sortiment av fjädrar samt stansade och pressade detaljer. Med en unik expertis inom högteknologiska, kundanpassade lösningar samt stor och flexibel tillverkningskapacitet är Lesjöfors sedan många år fjäderpartner till kunder i vitt skilda branscher.

Lesjöfors består av ett trettiotal tillverkande och säljande bolag i ett flertal länder. Tack vare ett långsiktigt och målmedvetet arbete som innovativ problemlösare växer koncernen kontinuerligt med god lönsamhet, både organiskt och genom förvärv.

Lesjöfors ägs Beijer Alma, noterat på Stockholmsbörsen.

Företagets tjänster/produkter

Produkter: Fjädrar, Gasfjädrar

Certifieringar

IATF 16949:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 9000:2015

Kontakter

Sofia Håkansson
Kommunikations- & Marknadschef
054 19 99 21
+46 70-217 64 00
Henrik Berner
Försäljning industri
0513 220 22
Mårten Glas
VD
08-445 88 78
Erik Danell
Försäljning industri
08-445 88 72
Niklas Movitz
Försäljning industri
0513-220 21

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-22
Så mycket mer koldioxid frigörs av asiatisk nickelproduktionHenkel blir samarbets­partner till PorscheWallbox anställer ny nordisk marknadschefZaptec lanserar egen betaltjänst för elbilsladdningApoteas eltransporter började rulla igårRekordorder för Mared till skogskoncernen SödraVi kan bespara världen 30 miljoner ton koldioxidInflationen pressar svenska företagViktigt med en bra arbetsmiljö vid svetsningÄntligen blir Storvik IF tillgängligt för flerEnköping tripplar kapaciteten med nya lokalen
2022-06-21
Industrin minskar koldioxidutsläppenSchneider Electric lanserar ställverket RM AirSeTNCC får order om 200 000 ton asfalt i NorgeEtt år efter Sverige­lanseringen Fördelar med ISO 9001 Skövde Energi lanserar ny lösningFramtidens inlandsbana drivs av vätgasDynabook satsar på klient­teknik i smidigt formatGKN Aerospace och astronauten Jessica Meir på UniverseumNytt kriterium för nybyggda husSpill från Gävle värmer SandvikenHANZA fortsätter att utvecklas starkt under det andra kvartalet
2022-06-20
30 år av SvetsningNy lasermärkare till Laser Nova Varför är mobil vägnings­teknik viktigHantverkare spår färre uppdrag i höstLyckad lansering av Elektronikmässan Stockholm!En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
2022-06-17
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterAnvänd rätt lyftanordningar och lyftredskap Nu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
2022-06-16
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
2022-06-15
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell Sverige