SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hotell tar hjälp av AI

För att avvärja bränder
I höstas började Quality Hotel Waterfront i Göteborg använda Early Action, en AI-baserad tjänst som kan förebygga bränder. Enligt Mathias Wahlberg, hotellets tekniska chef, har Early Action framgångsrikt avvärjt potentiella bränder och sparat hotellet kostnader kopplade till onödiga brandkårsutryckningar.

Bastuaggregat, överhettade popcornmaskiner, varmgång i el-central, det finns många brandrisker på ett hotell.

Att säkerställa gästernas säkerhet är förstås ett grundläggande krav på ett hotell. Bortsett från de risker som finns för hotellets gäster och anställda, kan bränder också skada hotellets varumärke när gäster börjar tvivla på säkerheten.

Enligt statistik från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rycker räddningstjänsten ut var tredje dag till hotellbränder runtom i landet. Samtidigt visar en annan rapport MSB att 95 procent av alla automatbrandlarm i Sverige är oönskade.

I en era med smartare digital teknik har nya brandsäkerhetslösningar nått marknaden. Early Action är ett exempel på det, en AI-baserad mjukvara som kopplas till anläggningens befintliga brandlarmscentral. Tjänsten ger en tidig indikation om potentiella bränder och uppmanar användare av applikationen att agera innan larmet går. Man kan få flera minuter till godo beroende på utvecklingen av förloppet

Systemet läser av insamlad data från anläggningens alla sensorer och analyserar exakt vad som händer när det gäller exempelvis rök- och värmenivåer.
Vid en incident, varnar Early Action automatiskt den eller de som har appen på anläggningen. Varningar ges om värme eller rökvärden beter sig onormalt.

– Early Action ger en tidig varning att något är på väg att hända. Istället för att bli överraskad av brandlarmet får användaren en varning, en slags brandriskprognos. Det möjliggör att personalen kan agera snabbare och mer proaktivt innan brandlarmet gått. Det minskar också risken avsevärt för kostsamma avbrott i verksamheten", säger Thobias Ernfridsson, teknisk chef på Consilium Safety Group.

Senaste året har antalet Early Action-användare ökat markant runt om i landet. Quality Hotel Waterfront, som ligger strax intill Göta älv i stadsdelen Majorna i Göteborg, började använda den i höstas.
Mathias Wahlberg, som är teknisk chef på hotellet, var först på hotellet att testa den.

– Det gick snabbt att installera den och det krävs inga särskilda förkunskaper för att komma igång, säger han.

Hittills är han positivt överraskad hur tekniken fungerar.

– Early Action har använts många gånger sedan vi tog in tekniken i höstas. Vi har fått tidiga varningar om gäster som röker på rummen. Vi har kunnat agera fortare. Jag fick ett meddelande i mobilen som varnade för en pågående rökutveckling i ett av hotellrummen. Jag svarade direkt i appen att jag undersöker saken och gick till rummet.

Mathias berättar om en annan incident som han bedömer kunde ha fått allvarligare konsekvenser.

– Det var en glappkontakt som orsakade att det blev varmgång i el-centralen. Vi fick ett meddelande i appen och upptäckte det innan det började brinna. Konsekvenserna kunde ha blivit allvarliga, säger Mathias Wahlberg.
Hotellet har 151 hotellrum, sviter, konferenslokaler, festvåning, restaurang, bar och wellness-avdelning med gym, bubbelpool, ångbad och bastu. Det är en fartfylld miljö där många människor samlas i olika sociala konstellationer. Mathias Wahlberg menar att Early Action är ett viktigt verktyg i hotellets arbete med brandsäkerhet.

- Det är en viktig pusselbit och ett lyft i brandsäkerhetsarbetet. Det är också smidigt att jag blir meddelad direkt i mobilen. Jag slipper springa tillbaka till receptionen och titta på displayen. Oftast är jag ute på språng i hotellet, så jag kan direkt gå till incidenten. Vi är övertygade att Early Action kan hjälpa oss avvärja bränder, säger Mathias Wahlberg.

Sedan implementeringen har antalet användare på Quality Hotel Waterfront ökat.

- Vi har rullat ut det till receptionister, städpersonal och vaktmästare. Det är en fördel att man kan lägga ut det på fler personer i organisationen. Om någon skulle vara ledig, kan någon annan som är på plats använda appen. Det är stora utrymmen vi rör oss på, därför är det smidigt att alla kan hjälpas åt, säger Mathias Wahlberg.
Enligt Mathias Wahlberg har Early Action också varit till stor nytta när det kommer till oönskade larm. Hotellet har minskat oönskade larm och onödiga uttryckningar markant sedan de började använda appen.

- Vi behöver inte evakuera hela hotellet när vi får ett meddelande från Early Action. Larmet går bara ut till anställda som är anslutna till appen. Det underlättar också för brandkåren som slipper onödiga samtal och uttryckningar. Samtidigt slipper vi onödiga kostnader, men det är sekundärt. Gästernas och personalens säkerhet är det som är viktigast.

Är Early Action resurskrävande?

-Nej, inte alls. Tvärtom, det underlättar vårt arbete. Det är dit man vill komma, det är människoliv vi pratar om. I ett hem eller industri vet folk var de ska gå. Vi har 151 rum, många gäster är förstagångsbesökare, det är inte alla gånger de vet var de ska ta vägen. Även om det är utmarkerat i alla rum. Jag vet av egen erfarenhet att man inte kollar på det när man besöker ett hotell, säger Mathias Wahlberg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-05-31
Fem sätt att skydda hemmet mot inbrott i sommarSå ska AWS göra det lättare att nå AI-målen Tre nya varumärken till batterialliansen AmpShare Gör det enklare att bygga generativa AI-modellerMatts Rylander ny VD för Mal Proff i Sverige
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt
2023-05-25
Gnosjö har Nordens största hydromatpark VBN Components nya maskinVad företag ska tänka på vid val av företagsabonnemangDubbade däck på hjul­lastaren ger säker snöröjningTillkännager Partner Award-vinnarna på SPHERE23