SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur kan regler, villkor och myndigheter bidra till att uppnå målen i livsmedelsstrategin?

Många företag i livsmedelskedjan uppger att deras största utmaning är övernitiska lagtolkningar och ohjälpsamma myndigheter.
Går det att lösa, och i så fall hur? Det är temat för Livsmedelsföretagens, LRF:s och Svensk Dagligvaruhandels seminarium i Almedalen den 3 juli.

Den 19 juni presenterades handlingsplanen för livsmedelsstrategin 2020–2022 som tagits fram av Tillväxtverket och Jordbruksverket i samråd med Livsmedelsverket. I handlingsplanen anges flera exempel på vad som behöver genomföras inom området regler och villkor fram till 2022 för att den svenska livsmedelsbranschen ska bli konkurrenskraftig, hållbar och för att produktionen ska öka.

− Sverige har en nationell livsmedelsstrategi med målet om ”en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar”. Regler och villkor har pekats ut som avgörande för att nå målet. Trots detta upplever många företag att svenska myndigheter agerar på ett sätt som hämmar eller till och med stoppar utvecklingen. Det här måste vi ändra på ifall vi vill att den svenska livsmedelskedjan ska kunna uppnå sin fulla potential och konkurrera med resten av Europa, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Den 3 juli kl 10.30-11.30 i Livsmedelsföretagens trädgård i Almedalen anordnar den svenska livsmedelskedjans tre branschorganisationer ett samtal med landsbygdsminister Jennie Nilsson, ledande politiker och cheferna för Livsmedelsverket och Tillväxtverket. Några av frågorna som ska diskuteras är hur handlingsplanen ska bidra till att livsmedelskedjan får regler som är lätta att förstå och följa, hur vi kan få den svenska tolkningen av EU-regler i linje med övriga EU-länders och hur Sverige skall få mer inflytande över utformningen av EU:s regler inom livsmedelsområdet.

Deltagare

Jennie Nilsson, Landsbygdsminister, Sveriges regering
Anna Malmhake, Vice ordförande, Livsmedelsföretagen
Palle Borgström, Ordförande, LRF
Magnus Johansson, Vice ordförande, Svensk Dagligvaruhandel
Kristina Yngwe, Ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, Centerpartiet
John Widegren, Riksdagsledamot, Moderaterna
Annica Sohlström, Generaldirektör, Livsmedelsverket
Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket
Moderator: Viktor Barth-Kron, Politisk kommentator, Kvartal

Tid och plats

Onsdag 3 juli kl 10.30-11.30 i Livsmedelsföretagens trädgård, Mellangatan 15, Visby

Mer information

Almedalsprogrammet: program.almedalsveckan.info/event/user-view/57425

Jimmy Sandell, Kommunikationschef, Livsmedelsföretagen, 0733–550607, jimmy.sandell@li.se

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som sysselsätter närmare 50 000 personer, omsätter 185 miljarder kr årligen och tillsammans utgör Sveriges tredje största industrigren.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-12
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraKlimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaringAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
2019-09-11
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Annonser