LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur kan regler, villkor och myndigheter bidra till att uppnå målen i livsmedelsstrategin?

Många företag i livsmedelskedjan uppger att deras största utmaning är övernitiska lagtolkningar och ohjälpsamma myndigheter.
Går det att lösa, och i så fall hur? Det är temat för Livsmedelsföretagens, LRF:s och Svensk Dagligvaruhandels seminarium i Almedalen den 3 juli.

Den 19 juni presenterades handlingsplanen för livsmedelsstrategin 2020–2022 som tagits fram av Tillväxtverket och Jordbruksverket i samråd med Livsmedelsverket. I handlingsplanen anges flera exempel på vad som behöver genomföras inom området regler och villkor fram till 2022 för att den svenska livsmedelsbranschen ska bli konkurrenskraftig, hållbar och för att produktionen ska öka.

− Sverige har en nationell livsmedelsstrategi med målet om ”en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar”. Regler och villkor har pekats ut som avgörande för att nå målet. Trots detta upplever många företag att svenska myndigheter agerar på ett sätt som hämmar eller till och med stoppar utvecklingen. Det här måste vi ändra på ifall vi vill att den svenska livsmedelskedjan ska kunna uppnå sin fulla potential och konkurrera med resten av Europa, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Den 3 juli kl 10.30-11.30 i Livsmedelsföretagens trädgård i Almedalen anordnar den svenska livsmedelskedjans tre branschorganisationer ett samtal med landsbygdsminister Jennie Nilsson, ledande politiker och cheferna för Livsmedelsverket och Tillväxtverket. Några av frågorna som ska diskuteras är hur handlingsplanen ska bidra till att livsmedelskedjan får regler som är lätta att förstå och följa, hur vi kan få den svenska tolkningen av EU-regler i linje med övriga EU-länders och hur Sverige skall få mer inflytande över utformningen av EU:s regler inom livsmedelsområdet.

Deltagare

Jennie Nilsson, Landsbygdsminister, Sveriges regering
Anna Malmhake, Vice ordförande, Livsmedelsföretagen
Palle Borgström, Ordförande, LRF
Magnus Johansson, Vice ordförande, Svensk Dagligvaruhandel
Kristina Yngwe, Ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, Centerpartiet
John Widegren, Riksdagsledamot, Moderaterna
Annica Sohlström, Generaldirektör, Livsmedelsverket
Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket
Moderator: Viktor Barth-Kron, Politisk kommentator, Kvartal

Tid och plats

Onsdag 3 juli kl 10.30-11.30 i Livsmedelsföretagens trädgård, Mellangatan 15, Visby

Mer information

Almedalsprogrammet: program.almedalsveckan.info/event/user-view/57425

Jimmy Sandell, Kommunikationschef, Livsmedelsföretagen, 0733–550607, jimmy.sandell@li.se

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som sysselsätter närmare 50 000 personer, omsätter 185 miljarder kr årligen och tillsammans utgör Sveriges tredje största industrigren.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser