TORSDAG 25 FEBRUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?

För att må bra under det ökande distansarbetet måste de anställda få bra stöd – och en vänlig puff i rätt riktning då och då.
Men hur gör man?

Carl Millert är ansvarig för workplace experience på Avanade. Han har djupdykt i frågan och hittat en lösning.

Avanade är ett företag som till stor del har varit virtuellt sedan det grundades av Accenture och Microsoft för över 20 år sedan. Därför såg de sig som väl förberedda för omställningen när den globala pandemin startade för nästan ett år sedan. Snabbt började de fokusera på att också hjälpa kunderna att påskynda sina egna digitala transformationer för att göra affärer online.

– Våra medarbetare har ju många års erfarenhet av distansarbete och kunde växla om till att jobba virtuellt på heltid utan problem. Men ganska snart insåg vi att vi behövde ett verktyg för att mäta om det nya sättet att göra affärer på fungerar, berättar Carl Millert.

– Våra kunder gick från att vara rädda för de anställdas utbrändhet till att fråga sig om produktiviteten minskade efter alltför många timmar online. Vi såg också ett behov av att kunna analysera och förbättra de anställdas virtuella upplevelser – både internt och hos våra kunder, fortsätter han.

Vilka är distansarbetets största fällor?

Enligt studier som Microsoft har genomfört finns flera gemensamma nämnare hos organisationer med digitala kulturer som kan förbättras. En är ökad tid på nätet, en annan att schemalägga många online-möten. Flera möten under dagen ger mindre tid för fokuserat arbete, de värdefulla två eller tre timmars tidsblock som gör att vi kan koncentrera oss och få jobbet gjort. Enligt Microsoft har den fokuserade tiden minskat med 8 procent, medan antalet möten online och e-post har ökat med 12 procent.

Ofta känner människor som arbetar hemifrån att de behöver ses online eftersom de inte längre är på kontoret. Många är med i möten för att vara synliga, inte för att de behöver.

Hur kan man förbättra arbetsmiljön?

Att skapa system, policyer och tillvägagångssätt för att hantera medarbetarnas välbefinnande ingår i vad Gartner kallar beteendets internet. Det handlar om att använda data för att ändra beteenden. Gartner har identifierat IoB (Internet of Behaviour) som nummer ett av sina topp nio strategiska tekniska trender för 2021.

– På Avanade har vi skapat ett system som använder IoB, arbetsplatsanalys och ”nudge theory” för att ge företag analyser, insikter och åtgärder de kan använda för att skapa långvariga, positiva medarbetarupplevelser, berättar Carl.

Med systemet kan man proaktivt puffa anställda i rätt riktning för att få positiva beteendeförändringar. Systemet mäter och spårar medarbetarupplevelser på individnivå för att identifiera vad som är viktigt för den anställda och förenkla vardagliga uppgifter och arbetsflöden – allt baserat på en positiv och vänlig modell som uppmuntrar till användning.

– Det kan till exempel handla om att ge en medarbetarupplevelse som får varje person att känna sig självsäker, omhändertagen och inspirerad. På Gallup har man sett att regelbundna enstaka möten med en persons karriärrådgivare kan öka en anställds nöjdhet och prestation med 20 procent. Så i vårt system får karriärrådgivaren frågan om hon vill planera en chatt när en anställd missat två inhämtningssessioner, säger Carl.

– Och ibland är det så enkelt som att bara få frågan ”Hur mår du i dag?” med några olika ikoner att välja mellan. Baserat på engagemangsmätvärden kan en teamledare ta emot rapporter om sitt teams engagemangsnivå och ersätta årliga medarbetarundersökningar med frekventa ögonblicksbilder och förslag till positiv förstärkning av uppföljningen, fortsätter han.

Det är bara några exempel på vad systemet kan användas till. Det kan också erbjuda dem som har genomgått en utbildning enkla steg för att införliva utbildningen i sitt dagliga arbete. På
samma sätt kan den användas för att underlätta införandet av nya system och processer. Och om det kommer en mjukvaruuppgradering kan de anställda få aviseringar med en inbjudan att se en snabb video om nya funktioner.

Hur ser framtiden ut?

Nyckeln till att få ett framgångsrikt puffsystem är tydlig och transparent kommunikation som beskriver fördelar och hanterar eventuella problem med integritet eller användning av personuppgifter berättar Carl. Och intresset är stort från många branscher.

– Varje bransch vi pratar med är intresserad av att använda denna typ av nudge-teori, allt från finansiella tjänster till vård. Där företag tidigare varit oroliga för att införa sådana system av rädsla för anställdas kritik, ser vi nu att anställda uppskattar företag som vill bry sig om och visar det med handling. Nudge-teorin som vi tolkat den är utformad för att förbättra medarbetarnas välbefinnande och samtidigt stödja ett företags operativa effektivitet. Kärnbudskapet är alltid ”Så här ser mitt företag till att jag mår bra”, avslutar Carl Millert.

Presskontakt:
Mikael Svensson, Avanade Sweden Marketing Lead
m.svensson@avanade.com
0738600032

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-15
Ny taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärmeSCA stänger pappersmaskinStorskogen förvärvar Strigo ABNorvatek Invest byter namn till Uniwater AB
2021-02-09
Bergen Kommun väljer Nilex för sin ärendehanteringIntercut öppnar servicekontor i Eskilstuna.Allt som behövs för en enkel automatiserad pick-and-place-maskinRepay expanderarBåde trådgnist och fräsmaskin till Lideco i DalstorpSignicat och Mambu inleder samarbete för att digitalisera tjänster för identitetshanteringKinnarps i spännande samarbete med Beckmans DesignhögskolaByggmax expanderar – sex nya butikslägen klara i SverigeNu spetsas spillvärmen fossilfritt även i LindesbergRamirent lanserar Säkrare lyft enligt ISO-standardAddMobile inleder samarbete med Lyft & Byggmaskiner ABColliers får i uppdrag att agera rådgivare åt LogicorSigma Technology storsatsar i Stockholm inom Digitalisering och Cloud
2021-02-08
Snart lanserar Iscar nya produkter för att möta utmaningarna i dagens trenderMiljövänliga mobilskal av hampa
Annonser