SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hybridelektrisk pendelbåt i Stockholmstrafiken

I ett gemensamt utvecklingsprojekt har Blidösundsbolaget, ett företag inom Transdevkoncernen, och Scania byggt om M/S Rex för elhybriddrift.
Fartyget från 1937 går nu i pendeltrafik på uppdrag av Storstockholms Lokaltrafik.

– Erfarenheterna hittills är positiva, säger Fredrik Liw, teknisk chef på Blidösundsbolaget. Mycket utveckling och provning kvarstår men vi kan minska CO2-utsläppen med upp till 47 procent om även infrastrukturen kommer på plats.

Ungefär 60 procent av pendlarna i Stockholm reser kollektivt och SL:s väg- och spårbundna trafik är helt fossilfri. På senare tid har regionen i högre grad börjat utnyttja vattenvägarna för att kunna erbjuda kortare och snabbare resor. Men majoriteten av SL:s flotta på 80 egenägda och inhyrda fartyg är långt ifrån fossilfria. Därför välkomnas beslutet att bygga om M/S Rex för elhydriddrift.

– När Scania tog kontakt med oss hade jag redan tänkt att Rex var ett lämpligt fartyg för en elhybriddrivlina med tanke på att den är väldigt energieffektiv, förklarar Fredrik Liw. Vi behöver komma bort från fossila bränslen och förhoppningsvis är detta ett steg i den riktningen.

M/S Rex, som kan ta upp till 150 resenärer, går i daglig trafik på Mälaren mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand intill Stadshuset. Den drivs med Scanias 13-litersmotor, som uppfyller den strikta internationella emissionsstandarden IMO Tier 3, och Scanias elmaskin. Det innebär att fartyget kan angöra hamnar ljudlöst. Effekten är 240 kW i kontinuerlig drift eller 290 kW i korta perioder. Det krävs cirka 100 kW i kraft för att driva fartyget i marschfart, vilket betyder att fartyget kan köra omkring två timmar på ren eldrift.

– Detta kan bli banbrytande, säger Mattias Rosengren, Lead Engineer på Scania Engines. Vi tar teknik från fordonsvärlden till marinområdet, liksom vi tidigare gjort med dieselmotorer.

Fartygets drivlina innehåller samma komponenttyper som i Scanias hybrid och helelektriska fordon.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Torben Dabrowski, Sales Director Marine, Scania Engines
Tel: 08 553 836 92
E-post: torben.dabrowski@scania.com
Kontaktinformation

Scania CV AB

Postadress

15132 Södertälje
Besöksadress
Vagnmakar­vägen 1
15132 Södertälje
Region
Södertälje
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556084-0976
Grundat: 1962
Anställda: 40286
Välkommen till Scania

Scania är ett globalt företag med försäljning och service i över 100 länder. Vi erbjuder också finansiella tjänster på många marknader, med produktionsenheter i Europa, Sydamerika och Asien.


VÅRA KÄRNVÄRDEN

Våra framgångar bygger på Scanias kärnvärden – kunden först, respekt för individen, eliminering av slöseri, beslutsamhet, laganda och integritet. Kärnvärdena återspeglar vår resa mot en mer hållbar framtid och en roll i ekosystemet samt befäster vår ställning i Volkswagen Truck & Bus. Dessa värderingar kommer även fortsättningsvis att prägla vårt sätt att bedriva en verksamhet som ska göra oss marknadsledande inom hållbara transporter.

SKRÄDDAR- SYDDA LÖSNINGAR

Scanias unika modulära produktsystem, som utvecklats under årtionden, är en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Det går hand i hand med vår syn på flexibilitet och utgör själva kärnan i vår affärsmodell.

Kontakter

Scania
08-55381000

Filmer

Åtta procent lägre bränsleförbrukning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
Ny avfallskraftanläggning nära PragHertz och RedLocker på sommarturnéIVECO S-Way har tilldelats prisRamirent öppnar nytt kundcenter i KungsbackaVi rustar för framtiden
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige