Industrier som har revolutionerat vårt sätt att leva - industritorget.se
ONSDAG 02 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Industrier som har revolutionerat vårt sätt att leva

Utvecklingen av industrin är diversifierad och många delar är ofta översedda.
Den som kan sin historia vet att den industriella revolutionen är en viktig milstolpe och att den har haft en enorm påverkan på hur vi lever än idag. Industrialiseringen inleddes i England i slutet av 1700-talet och medförde att människor i allt högre grad flyttade från landsbygdens jordbruk till industrierna i städerna. Initialt var det först textilbranschen som mekaniserades och som utgjorde startskott för den industriella revolutionen.

Det dröjde ända fram till första hälften av 1800-talet innan industrialiseringen sedermera nådde Sverige. Att många flyttade från landet in till stan’ förändrade människors levnadsförhållanden och ledde över sikt till framväxten av ett regelverk angående arbetstider- och villkor inom industrin.

Vidare satsade man under industrialismens andra fas (runt 1830) på kommunikationer i form av järnvägar vilket medförde ytterligare nya och förbättrade processer. Bland viktiga uppfinningar under den industriella revolutionen återfinns förutom spinnmaskinen och den mekaniska vävstolen även ångmaskinen.

Även om dessa uppfinningar med dagens mått mätt kan te sig något banala var de extremt viktiga när det gällde att fortsätta den industriella utvecklingen. I den här artikeln tänkte vi fortsätta på ovanstående tema och belysa industrier som har revolutionerat vårt sätt att leva.

Mobilindustrin
Mobilindustrin är en av de mest tongivande industrierna när det gäller den moderna människans livsstil. Smartphonens inträde på marknaden och avancerade nätverk (3G, 4G och så småningom 5G) har verkligen revolutionerat sättet vi arbetar och konsumerar underhållning i våra dagliga liv.

Nuförtiden gör vi allt från att kolla på film, boka resor och planera våra scheman till att spela spel på våra smartphones genom appar såsom Outlook, Netflix, Wordfeud och Unibet Casino App för att nämna några. Dessutom är vi på gott och ont uppkopplade i en högre omfattning än tidigare och kan enkelt bli nådda samt kommunicera över tids- och landsgränser på ett helt annat sätt än tidigare vilket ju medfört såväl frihet som flexibilitet.

Flygindustrin
I Sverige gjordes den allra första flygningen med flygplan 1909 och det var fransosen Legagneux som genomförde pionjärflygningen på Ladugårdsgärde i Stockholm. I början av 1920-talet fick Stockholm, Göteborg och Malmö egna flygplatser och den reguljära flygtrafiken satte sedermera igång. Idag är flygindustrin något som vi tar för givet. Faktum är dock att vår globaliserade värld, där vi fritt lever, arbetar och vistas på platser runt om i världen, hade varit omöjlig om inte betydligt krångligare om det inte vore för flygbranschen.

Trots att flygbranschen idag jobbar med små marginaler och kämpar emot att lämna CO2-footprint har den ändå en självklart plats på vår lista över viktiga industrier, inte minst för att den fört människor närmare varandra.

Livsmedelsindustrin
Något av de mest basala vi behöver för vår överlevnad är givetvis livsmedel. Livsmedelsindustrin är en nyckelspelare när det gäller att utnämna revolutionerande industrier. Människan har i alla tider samlat och konserverat mat genom olika metoder såsom bland annat rökning, torkning och fermentering.

Faktum är dock att livsmedelsindustrins stora framsteg gjort det möjligt för oss att ha tillgång till ett brett sortiment av frukt och grönt och halv- och helfabrikat året runt på ett helt annat sätt än våra förfäder.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-19
SCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations tekniker
Annonser