ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Informationsträffar ökar återbruk av byggpallar

Under 2018 och 2019 har Retursystem Byggpall varit med på ett 10-tal informationsträffar med platschefer och arbetsledare hos NCC runt om i landet.
Syftet har varit att öka kunskaperna om återbruk och att minska mängden byggavfall. Pernilla Löfås som är hållbarhetsstrateg på NCC har bjudit med både Retursystem Byggpall och Ragn-Sells vid dessa träffar. För byggarbetsplatserna är Ragn-Sells ett enkelt och kompletterande sätt att bli av med tomma pallar till Retursystem Byggpall. Vi ställde några frågor till Pernilla:

Vad är syftet med de informationsträffarna med platschefer och arbetsledare inom NCC?

Syftet är att öka medvetenheten och kunskaperna runt hantering av det överblivna materialet. Genom att belysa fördelarna med att använda retursystemet och en god avfallshantering, samtidigt som vi sprider goda exempel från andra delar av verksamheten, vill vi motivera kollegor ute i projekten att hantera sitt överblivna material på ett korrekt och hållbart sätt. Retursystem Byggpall är ett retursystem som branschen själva har skapat för att vi såg ett behov både ur ett ekonomiskt perspektiv och ett hållbarhetsperspektiv. Systemet har funnits under några år men vi upplevde att det fortfarande saknades en del kunskap ute i projekten runt hantering av pallar. Därför började vi under 2018 tillsammans med Retursystem Byggpall att satsa på en rad olika initiativ för att göra det enklare för projekten att hantera pallarna och öka kunskaperna. Projekten har under 2018 ökat antalet returnerade pallar med nästan 50 % jämfört med 2017 och det fina samarbetet vi har med Retursystem Byggpall och de insatser som vi tillsammans har gjort under 2018 och hittills under 2019 tror jag är en del av förklaringen.

Varför är det så viktigt för NCC att öka återanvändningen av pallar?

Det saknas idag många processer för att återbruka och materialåtervinna vårt överblivna material. Därför är det så viktigt att vi implementerar och använder de system för detta som redan finns framtagna. NCC har en långsiktig hållbarhetsmålsättning att sluta materialflödena och retursystemet för byggpallar är ett fint exempel på hur vi tillsammans i branschen gemensamt kan ta ansvar för att arbeta mer cirkulärt och därmed också bida till att minska vårt koldioxidavtryck. Att det även finns ekonomiska incitament gör att det är enkelt att ”sälja in” till projekten.

Vad är det som gör att byggarbetsplatserna tar beslutet om att börja sälja tillbaka pallar?

En faktor är att vi har gjort det enklare för projekten med hanteringen och returlogistiken. Jag upplever dessutom att det framför allt har varit brist på kunskaper som har gjort att vi har haft projekt som inte har sålt tillbaka pallar.

Har du några tips till andra byggentreprenörer och företag inom byggbranschen som idag inte nyttjar Retursystem Byggpall?

Vi ser att ökad information till våra projekt och avdelningar, men även ett tryck från avdelningarna att projekten skall använda sig av retursystemet och att man följer upp returnerade pallar är ett bra framgångsrecept.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser