MÅNDAG 26 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Informationsträffar ökar återbruk av byggpallar

Under 2018 och 2019 har Retursystem Byggpall varit med på ett 10-tal informationsträffar med platschefer och arbetsledare hos NCC runt om i landet.
Syftet har varit att öka kunskaperna om återbruk och att minska mängden byggavfall. Pernilla Löfås som är hållbarhetsstrateg på NCC har bjudit med både Retursystem Byggpall och Ragn-Sells vid dessa träffar. För byggarbetsplatserna är Ragn-Sells ett enkelt och kompletterande sätt att bli av med tomma pallar till Retursystem Byggpall. Vi ställde några frågor till Pernilla:

Vad är syftet med de informationsträffarna med platschefer och arbetsledare inom NCC?

Syftet är att öka medvetenheten och kunskaperna runt hantering av det överblivna materialet. Genom att belysa fördelarna med att använda retursystemet och en god avfallshantering, samtidigt som vi sprider goda exempel från andra delar av verksamheten, vill vi motivera kollegor ute i projekten att hantera sitt överblivna material på ett korrekt och hållbart sätt. Retursystem Byggpall är ett retursystem som branschen själva har skapat för att vi såg ett behov både ur ett ekonomiskt perspektiv och ett hållbarhetsperspektiv. Systemet har funnits under några år men vi upplevde att det fortfarande saknades en del kunskap ute i projekten runt hantering av pallar. Därför började vi under 2018 tillsammans med Retursystem Byggpall att satsa på en rad olika initiativ för att göra det enklare för projekten att hantera pallarna och öka kunskaperna. Projekten har under 2018 ökat antalet returnerade pallar med nästan 50 % jämfört med 2017 och det fina samarbetet vi har med Retursystem Byggpall och de insatser som vi tillsammans har gjort under 2018 och hittills under 2019 tror jag är en del av förklaringen.

Varför är det så viktigt för NCC att öka återanvändningen av pallar?

Det saknas idag många processer för att återbruka och materialåtervinna vårt överblivna material. Därför är det så viktigt att vi implementerar och använder de system för detta som redan finns framtagna. NCC har en långsiktig hållbarhetsmålsättning att sluta materialflödena och retursystemet för byggpallar är ett fint exempel på hur vi tillsammans i branschen gemensamt kan ta ansvar för att arbeta mer cirkulärt och därmed också bida till att minska vårt koldioxidavtryck. Att det även finns ekonomiska incitament gör att det är enkelt att ”sälja in” till projekten.

Vad är det som gör att byggarbetsplatserna tar beslutet om att börja sälja tillbaka pallar?

En faktor är att vi har gjort det enklare för projekten med hanteringen och returlogistiken. Jag upplever dessutom att det framför allt har varit brist på kunskaper som har gjort att vi har haft projekt som inte har sålt tillbaka pallar.

Har du några tips till andra byggentreprenörer och företag inom byggbranschen som idag inte nyttjar Retursystem Byggpall?

Vi ser att ökad information till våra projekt och avdelningar, men även ett tryck från avdelningarna att projekten skall använda sig av retursystemet och att man följer upp returnerade pallar är ett bra framgångsrecept.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-19
Volvohandelns Tanka och OKQ8 ökar utbudet av HVO100Förstärkning av Government Relations & Public Affairs-funktionen hos ABB i SverigeHetast på höstens mässor Merlos nya ROTO-serie Würth lanserar M-CUBE® - egentillverkade batterimaskinerPorsche Taycan övertygar vid uthållighetstest på NardòFransk student presenterade nya lösningar åt företagFortsatt expansion med Fasadteknik i NyköpingCopiax stärker sin företagsledning med två nytillskott”Hentverksprojekt” ska locka fler kvinnor till byggbranschenCalle Svadling vann dubbelt i Timbersports Trollhättan CupHydroscand breddar sortimentet med ny pneumatisk PA-T-slangNya höjder i sikte när Christer Ohlsson lämnar VD-posten i Ohlssons ABVisma ökar takten inom Business intelligence genom sammanslagning av Visma bWise och OptivasysFinalisterna för Årets Hållbarhetsinitiativ 2019 klara
2019-08-16
Storbritanniens största leverantör av dryckesdispensers väljer robusta TOUGHBOOK-handdatorer Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019. Ejendals ny huvudleverantör till bygghandelskedjan Optimera Nu startar biogasleveranserna i OdensbackenAPM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports
Annonser